Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Die Welt: Češi důsledně stojí na straně Tchaj-wanu. A vyplácí se jim to

Setkání předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéty Pekarové Adamové (vpravo) a bývalé tchajwanské prezidentky Cchaj Jing-wen (vlevo) na okraji mezinárodní konference o lidských právech Forum 2000.
Profimedia
 ČTK

Česko dělá vůči Tchaj-wanu kroky, ke kterým nemá Německo odvahu. V komentáři k návštěvě bývalé tchajwanské prezidentky Cchaj Jing-wen v Praze to napsal německý deník Die Welt. Podle něj se přitom navzdory čínské kritice Praze politika vůči ostrovní zemí vyplácí, především hospodářsky.

Reklama

„Bývalá tchajwanská prezidentka Cchaj Jing-wen cestuje po Evropě, hostem je v Bruselu - a v Česku. Že zavítala na návštěvu Prahy, a ne Berlína, má svůj důvod: Žádná jiná západní vláda nestojí tak důsledně na straně Tchaj-wanu jako ta česká,“ napsal německý list Die Welt.

Tchajwanská exprezidentka Cchaj se v pondělí zúčastnila konference Forum 2000 a setkala se i s předsedy obou komor českého parlamentu Milošem Vystrčilem a Markétou Pekarovou Adamovou. Oba politici v minulosti asijskou zemi navštívili. Čínská ambasáda se proti návštěvě ohradila a vyzvala české úřady, aby dodržovaly zásadu jedné Číny a respektovaly svrchovanost a územní celistvost Číny.

Čína hrozí Tchaj-wanu vojenským zásahem

Čínská vláda ve středu prohlásila, že se nikdy nezřekne použití síly proti Tchaj-wanu, píše agentura Reuters. Vyjádření Pekingu následuje po sérii vojenských manévrů Číny v okolí ostrova a návštěvě čínského prezidenta Si Ťin-pchinga na místě významné porážky tchajwanských vojsk.

Přečíst článek

Peking považuje ostrovní zemi za svou odštěpeneckou provincii a politické síly blízké exprezidentce označuje za separatisty. Tchaj-wan i přes čínské výhrůžky funguje od roku 1949 de facto nezávisle. Čínský režim nelibě nese, když zahraniční politici jednají s tchajwanskými představiteli, protože podle něj tak budí zdání, že uznávají samostatnost ostrova. Opakovaně je kvůli tomu kritizuje. Česko nemá s Tchaj-wanem diplomatické vztahy a uznává ho oficiálně jako součást Číny.

Reklama

Die Welt ve svém článku upozornil také na to, že si tchajwanská prezidentka na okraj konference Forum 2000 potřásla rukou s prezidentem Petrem Pavlem. Po svém zvolení v roce 2023 si Pavel s Cchaj Jing-wen telefonoval a ujistil ji, že Tchaj-wan a Česká republika sdílí hodnoty svobody, demokracie a lidských práv a že budou dále posilovat partnerství.

Německý list napsal, že se Česku jeho politika vůči Tchaj-wanu vyplácí hlavně hospodářsky. „Tchaj-wan se stal jedním z nejdůležitějších investorů v Česku. Ze slibovaných čínských investic jsou čeští politici naopak spíše zklamaní,“ napsal. České sbližování s Tchaj-wanem je podle Die Welt také důsledkem „odcizení od Číny“, která „podporuje Moskvu v její útočné válce proti Ukrajině“.

Čínský prezident Si Ťin-pching

Podpora Tchaj-wanu? V Číně bude potrestána i smrtí

Čína pohrozila, že bude v krajních případech zarytým zastáncům nezávislosti Tchaj-wanu ukládat trest smrti. Zvyšuje tím svůj nátlak na Tchaj-wan, přestože čínská justice nemá nad demokraticky spravovaným ostrovem žádnou soudní pravomoc, píše agentura Reuters.

Přečíst článek

Už před návštěvou tchajwanské exprezidentky chválil českou politiku také další německý list - Frankfurter Rundschau, který napsal, že Česko má „sebevědomou politiku“ vůči Číně, nenechá si Pekingem diktovat, s kým se její politici budou setkávat, a jde příkladem i ostatním zemím EU. „Tato malá země vede už delší dobu s Pekingem boj Davida s Goliášem,“ uvedl.

Reklama

Související

Návrat čínských turistů do Česka bude trvat nejméně tři roky

Návrat čínských turistů do Česka bude trvat roky. Za úpadkem stojí i dobré vztahy s Tchaj-wanem

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme