Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Digitální revoluce v Česku pokračuje. Plná moc bude nově elektronická

Plné moci dostávají i digitální podobu
Pixabay
 ČTK

Již 1. července vstoupí v účinnost nová podoba zákona o základních registrech. Ten nově umožňuje vystavit plnou moc i elektronicky. Papírová forma ale zůstává.

Reklama

Lidé budou moct vystavovat plné moci i v elektronické podobě. Umožní jim to změna zákona o základních registrech, která začne být účinná 1. července. Papírová forma oprávnění k zastupování nezanikne, lidé dostanou možnost volby mezi jejich listinnou a digitální podobou.

Vláda si od novinky slibuje hlavně zvýšení pohodlí občanů při jednání s úřady v situacích, kdy budou někoho zastupovat, nebo když někomu udělí plnou moc, aby zastupoval je. Novinka se dotkne i jednatelů firem nebo zákonných zástupců.

Banky snižují úročení spořicích účtů, nejvyšší je již pod šest procenty

Spořicí účty v Česku: Banky snižují jejich úročení. Kde je nevyšší sazba?

Řada bank v posledních týdnech opět snížila základní sazby spořicích produktů či upravila podmínky pro jejich poskytnutí. Nejvyšší sazba na spořicím účtu tak klesla již pod šest procent. Důvodem je snižování sazeb České národní banky, uvádí analýza společnosti Portu. Česká národní banka rozhoduje o snížení sazeb, které činí 5,25 procenta.

Přečíst článek

Novelizovaný zákon zavádí registr zastupování. Lidem bude sloužit k elektronickému vystavování plných mocí a vytvoří pro ně i centralizovaný systém, do něhož budou mít přístup další úřady. Lidé ho využijí například tehdy, když budou chtít, aby je při podávání daňového přiznání na úřadech zastupovala účetní.

Reklama

Plná moc opakovaně

Vláda jako příklad uvedla, že pokud bude za podnikatele každým rokem podávat daňové přiznání stejný účetní, nebude nutné mu každým rokem vytvářet novou plnou moc. „Bude vytvořena digitálně a až do jejího odvolání nebo vypršení platnosti bude uložena v Registru zastupování. Pro úřady tak bude kdykoli k dispozici. V registru navíc budou i předpřipravené formuláře plných mocí pro různé účely,“ uvedla již dříve vláda.

Plnou moc bude možné využívat opakovaně. V registru budou také formuláře plných mocí pro různé účely. Letošní náklady související s registrem zastupování by měly činit nejvýše zhruba 205 milionů korun a příští rok 76 milionů korun. Pro další dva roky uvádí důvodová zpráva náklady vždy do zhruba 34 milionů korun.

Obálka magazínu newstream CLUB 4

Kupte si elektronickou verzi magazínu Newstream CLUB s byznysmenem Karlem Vágnerem

Tématem nového vydání magazínu Newstream CLUB je Česko-Slovensko, s podtitulem dvě země, jeden trh. Hvězdami jsou lidé, co se pohybují v obou světech: marketér a podnikatel Karel Vágner, miliardář Igor Rattaj, mladý William Rudolf Lobkowicz, spisovatel Jozef Karika, šéfkuchař Ihnačák a investorka Andrea Ferancová Bartoňová.

Přečíst článek

Dalibor Martínek: Vysvědčení vlády? Lepší než fotbalisté to nebude

Takže jeden po druhém. První je samozřejmě premiér, Petr Fiala. Pro Ukrajinu udělal nejvíc ze všech premiérů Evropské unie. Zorganizoval cestu do Kyjeva, za prezidentem Zelenským, jako úplně první premiér ze zemí EU.

Přečíst článek

Reklama

Související

Mikuláš Bek (vlevo), ministr školství a Miroslav Krejčí, ředitel Cermatu

Dalibor Martínek: Rodiče nemohou přihlásit děti na střední školu. Vláda by měla digitalizaci zabalit, dělá průšvih za průšvihem

Přečíst článek

Miliardář Frolík: Česko brzdí absence dlouhodobé strategie dohodnuté napříč politickým spektrem

Přečíst článek
Česká vláda v čele s premiérem Fialou kráčí po českých cestách vpřed

Česká vláda v čele s premiérem Fialou kráčí po českých cestách vpřed

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme