Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Erdogan chce napravit vztahy se Sýrií. Do země pozve Asada

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan
ČTK
 ČTK

Turecko hodlá v blízké době pozvat syrského prezidenta Bašára Asada k možným rozhovorům o narovnání vztahů mezi sousedními zeměmi. Podle tureckých médií to dnes řekl turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. Vztahy mezi Sýrií a Tureckem byly prakticky zpřetrhány po vypuknutí syrské občanské války v roce 2011, v níž Ankara podporovala povstalce usilující o svržení Asada.

Reklama

„Pošleme pozvání. Tímto pozváním chceme obnovit turecko-syrské vztahy na stejnou úroveň jako v minulosti. Naše pozvání může být podáno co nevidět,“ řekl Erdogan podle jeho kanceláře v rozhovoru s tureckými médii při návratu z Berlína, kde v sobotu přihlížel utkání Turecka s Nizozemskem na fotbalovém mistrovství Evropy.

Turecko v minulých letech provedlo na severu Sýrie několik přeshraničních vojenských operací proti ozbrojencům, kteří podle něj ohrožovali bezpečnost země. Na syrské straně hranice tak byla vytvořena „bezpečná zóna“, v níž jsou rozmístěny turecké jednotky.

Erdogan rovněž řekl, že Ankara by mohla oplatit jakékoli pozitivní kroky ze strany Damašku a že s navázáním kontaktu by mohli pomoci ruský prezident Vladimir Putin a irácký premiér. „Dosáhli jsme nyní bodu, kdy pokud Bašár Asad podnikne krok ke zlepšení vztahů s Tureckem, ukážeme i my takový přístup vůči němu,“ řekl Erdogan.

Erdogan podle agentury Reuters už v červnu nevyloučil možné setkání s Asadem v zájmu oživení vzájemných vztahů. Syrští představitelé ale opakovaně prohlásili, že jakákoli normalizace vztahů může následovat pouze v případě, že Turecko bude souhlasit se stažením tisícovek svých vojáků ze severozápadu Sýrie, ovládaném povstalci.

Reklama

Dubrovník, Jaderské moře

Dovolená v Chorvatsku letos Čechům podraží. Egypt a Turecko vyjdou výhodně

Dovolená v evropských destinacích se letos Čechům prodraží zhruba o pět procent. Důvodem je oslabení koruny vůči euru, když aktuální kurz 24,70 koruny za euro je zhruba o korunu slabší než před rokem. Naopak výhodnější kurz koruny mohou čekat turisté, kteří zamíří do Turecka nebo do Egypta. Vyplývá to z analýzy investiční platformy Portu.

Přečíst článek

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan

Situace na Blízkém východě se vyostřuje. Turecko zcela zastavilo obchodování s Izraelem

Turecko zcela zastavilo obchod s Izraelem. Agentuře Bloomberg to řekli dva nejmenovaní turečtí představitelé seznámení s touto záležitostí. Ankara tím dává najevo nesouhlas s počínáním Izraele v Pásmu Gazy, které ostře kritizuje turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. Podle izraelského ministra zahraničí Jisraela Kace Turecko svým krokem porušuje mezinárodní dohody. V dubnu turecké úřady ze stejného důvodu částečně omezily export do Izraele. Nové opatření se podle agentury Bloomberg týká i dovozu.

Přečíst článek

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme