Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Erdogan vyzývá k vytvoření islámské aliance proti Izraeli

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan
ČTK
 ČTK

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan prohlásil, že islámské země by měly vytvořit alianci proti tomu, co nazval „rostoucí hrozbou expanzionismu“ ze strany Izraele. Informovala o tom agentura Reuters. Erdogan se tak vyjádřil poté, co v pátek na okupovaném Západním břehu Jordánu zahynula americko-turecká propalestinská aktivistka, kterou patrně do hlavy střelili izraelští vojáci.

Reklama

„Jediným krokem, který zastaví izraelskou aroganci, izraelský banditismus a izraelský státní terorismus, je spojenectví islámských zemí,“ řekl Erdogan na akci sdružení islámských škol nedaleko Istanbulu.

Dodal, že nedávné kroky, které Turecko podniklo ke zlepšení vztahů s Egyptem a Sýrií, mají za cíl „vytvořit linii solidarity proti rostoucí hrozbě expanzionismu“, která podle něj ohrožuje také Libanon a Sýrii.

Erdogan tento týden v Ankaře hostil egyptského prezidenta Abdala Fattáha Sísího a během první prezidentské návštěvy po 12 letech spolu jednali o válce v Pásmu Gazy a o způsobech další nápravy dlouho zamrzlých vztahů. Vztahy mezi nimi začaly tát v roce 2020, kdy Turecko zahájilo diplomatické úsilí o zmírnění napětí s odcizenými regionálními rivaly, včetně Spojených arabských emirátů a Saúdské Arábie.

Obnovení vztahů se Sýrií?

Erdogan v červenci uvedl, že Turecko „kdykoli“ předá syrskému prezidentovi Bašáru Asadovi pozvání k případným rozhovorům o obnovení vztahů mezi oběma sousedy, kteří přerušili styky v roce 2011 po vypuknutí syrské občanské války.

Reklama

Izrael se k Erdoganovým výrokům bezprostředně nevyjádřil. Izraelská armáda po pátečním incidentu uvedla, že prověřuje zprávy o tom, že cizinka „byla zabita v důsledku střelby v oblasti“. Podrobnosti incidentu a okolnosti, za nichž byla zasažena, prý armáda prověřuje. Úřad izraelského premiéra Benjamina Netanjahua se k pátečnímu incidentu bezprostředně nevyjádřil.

Voják ukrajinské armády

Borrell: Ukrajinci musí mít možnost udeřit na místa, odkud je Rusové bombardují

Země EU musí odstranit omezení pro používání zbraní poskytnutých Ukrajině, prohlásil dnes v Bruselu šéf unijní diplomacie Josep Borrell. Ukrajinci podle něj musí mít možnost mířit na místa, odkud je Rusové bombardují a ostřelují. Borrell s novináři mluvil před začátkem neformálního setkání unijních ministrů zahraničí, jehož hlavním tématem bude právě situace na Ukrajině. Schůzky se účastní i ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba. Česko zastupuje Jan Lipavský.

Přečíst článek

USA považují možné dodávky íránských balistických střel do Ruska za alarmující

Rusové očekávají zásilku balistických raket z Íránu. Je to alarmující, varují Spojené státy

Jakékoliv přesuny balistických střel z Íránu do Ruska by představovaly výraznou eskalaci v ruské válce proti Ukrajině. Varovaly před tím podle agentury Reuters Spojené státy poté, co některá média s odvoláním na nejmenované zdroje přinesla zprávy o prohloubení vztahů mezi oběma zeměmi, doprovázeném právě přesunem zbraní. Rusko, které už od února 2022 vede útočnou válku proti sousední Ukrajině, využívalo dosud například íránských dronů k útokům na ukrajinskou infrastrukturu. Ukrajinské ministerstvo zahraničí vyjádřilo nad zprávami médií hluboké znepokojení.

Přečíst článek

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme