Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Eskalace konfliktu? Válku v Evropě nevylučujeme, uvedl šéf ruské důstojnické akademie Zarudnickij

Ukrajina za války přišla o 30 procent ekonomiky a pětinu území
ČTK
 ČTK

Konflikt na Ukrajině by mohl přerůst v totální válku v Evropě a pravděpodobnost, že se ruské síly zapojí do nového střetu „výrazně“ vzrůstá, uvedl šéf ruské důstojnické akademie Vladimir Zarudnickij. Generálplukovník to napsal v článku pro časopis ministerstva obrany, uvedla agentura Reuters.

Reklama

„Nelze vyloučit možnost eskalace konfliktu na Ukrajině - od rozšíření účastníků o 'zástupné síly' používané pro vojenskou konfrontaci s Ruskem až po rozsáhlou válku v Evropě,“ cituje Zarudnického ruská agentura RIA.

„Hlavním zdrojem vojenských hrozeb pro náš stát je protiruská politika Spojených států a jejich spojenců, kteří vedou nový typ hybridní války s cílem všemožně oslabit Rusko, omezit jeho suverenitu a zničit jeho územní celistvost,“ tvrdí v textu rovněž generálplukovník.

Spojené státy se podle Zarudnického snaží Rusku uštědřit „strategickou porážku“ ve snaze udržet si světovou hegemonii.

Rusko vojensky napadlo sousední Ukrajinu v únoru 2022, Moskva konflikt prezentuje jako speciální vojenskou operaci a obranu před „kolektivním Západem“. Kyjev má podporu Evropské unie, USA i dalších spojenců. Válka přinesla nejhlubší krizi vztahů mezi Ruskem a Západem od kubánské raketové krize v roce 1962, píše agentura Reuters.

Reklama

Konečná: Evropa by se měla zastavit a ujasnit si, co chce do budoucna

Evropský parlament je o věcné diskuzi. Ostatní (europoslanci) mají své studie, my zase jiné, a ne vždy ten boj vyhrajeme. Nicméně ta debata se tam vede velmi konstruktivně, bez politického napadání, jak je v Česku stylem, srovnává pro ČTK Protext europoslankyně, předsedkyně KSČM a vedoucí kandidátka neparlamentní koalice Stačilo! Kateřina Konečná.

Přečíst článek

Jan Lipavský, ministr zahraničí

Lipavský: Ruské imperiální ambice nemají hranic, musí se mu stanovit

Ruské imperiální ambice nemají hranic, a kdyby se to Rusku umožnilo, neváhalo by zaútočit na další země bývalého východního bloku, je přesvědčen český ministr zahraničí Jan Lipavský. I proto je potřeba nadále pomáhat Ukrajině a zvýšit tlak na Rusko a jeho spojence prostřednictvím sankcí, řekl také v dnešním projevu na půdě nadace Sasakawa Peace Foundation v Tokiu.

Přečíst článek

Ruský prezident Vladimir Putin

Válku na Ukrajině Rusové podporují, uvedl průzkum. Jakých cílů Putin dosáhl, však většina z nich netuší

Skoro tři pětiny Rusů nedokážou říct, jakých cílů ruský prezident Vladimir Putin na Ukrajině dosáhl, uvedl server The Moscow Times s odvoláním na průzkum, podniknutý společností RussianField před dnešním Putinovým vystoupením o stavu země.

Přečíst článek

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme