Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Eurovolby v Česku vyhrálo ANO, v parlamentu zasedne i Turek

Oslava ve štábu ANO, hnutí ovládlo evropské volby v ČR. Na snímku uprostřed Karel Havlíček a Klára Dostálová.
Profimedia
 ČTK

České volby do Evropského parlamentu opět vyhrálo opoziční hnutí ANO, bude mít sedm europoslanců, o jednoho více než dosud.

Reklama

Lídr opozičního hnutí ANO Andrej Babiš označil výsledek voleb za velké zadostiučinění. Novinářům řekl, že zástupci hnutí v pondělí poletí do Bruselu. Jednat chtějí o členství ve výborech či frakci. Hnutí mělo dosud šest z celkem 21 mandátů, nyní jich bude mít sedm.

Druhá skončila koalice vládních stran Spolu, tedy ODS, KDU-ČSL a TOP 09, která bude mít šest křesel, o dva mandáty tyto strany přišly. Výsledky oznámil Český statistický úřad.

„Dosáhli jsme slušného výsledku. Nejsme ani nadšeni, ani zklamáni. Šest mandátů bylo minimální hranicí pro úspěch v těchto volbách,“ řekl k výsledkům eurovoleb premiér Petr Fiala (ODS). „Snili jsme o prvním místě, ale bereme s pokorou i to druhé,“ uvedl lídr kandidátky do eurovoleb Alexandr Vondra (ODS).

Třetí příčku obsadila koalice hnutí Přísaha se stranou Motoristé sobě, která při první účasti v eurovolbách získala dva mandáty. Stejný počet europoslanců bude mít koalice Stačilo! v čele s KSČM a koalice vládních Starostů, kteří si o jedno křeslo polepšili v porovnání s minulými eurovolbami v roce 2019.

Reklama

Pohoršili si vládní Piráti, kteří budou mít místo dosavadních tří pouze jednoho evropského poslance. Ze druhého místa funkci obhájila Markéta Gregorová. Naopak dosavadní europoslanci Marcel Kolaja a Mikuláš Peksa se do EP nedostali. 

Podobně dopadla koalice opozičního hnutí SPD s neparlamentní Trikolorou, která bude mít rovněž jen jednoho europoslance. SPD obhajovala dva mandáty.

Rekordní volební účast 

K letošním volbám do Evropského parlamentu přišlo v Česku 36,45 procenta oprávněných voličů. Je to nejvyšší účast od vstupu České republiky do Evropské unie. Před pěti lety hlasovalo 28,72 procenta. Výsledky voleb dnes na webu zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ).

Ve všech českých krajích byla letos volební účast vyšší než 30 procent. Nejvíc oprávněných voličů přišlo v Praze, a to 42,58 procenta. V žádném jiném kraji se účast nad 40 procent nedostala. 

Emmanuel Macron po porážce v eurovolbách rozpustil parlament

Macron po vítězství Le Penové v eurovolbách rozpustil parlament. Francii čekají předčasné volby

Francouzský prezident Emmanuel Macron v reakci na jasnou porážku své strany v eurovolbách oznámil, že rozpouští Národní shromáždění a vypíše nové volby na přelom června a července. Vzestup krajní pravice, která volby podle prvních odhadů s velkým náskokem vyhrála, označil Macron za nebezpečí pro Francii.

Přečíst článek

Evropský parlament

Karel Pučelík: Bruselský magazín rozdal europoslanecké anticeny. A „bodoval“ i Čech

Už víte, komu to „hodíte“ v eurovolbách? Výběr magazínu Politico ukazuje, že se mezi schopnými politiky schovávají i poslanci evidentně nechápající smysl své práce či obyčejní flákači. Tak to v červnu raději neberte na lehkou váhu...

Přečíst článek

Martin Buchtík

Kdo vyhraje volby do Evropského parlamentu? Hnutí ANO, šanci má i Turek, říká šéf STEM Buchtík

Podle úplně posledního průzkumu společnosti STEM před volbami do Evropského parlamentu, které se konají 7. a 8. června, se v Česku stane vítězem hnutí ANO se ziskem 23,1 procenta. Těsně ho následuje koalice Spolu s 21,5 procenty. Rozdíly jsou mnohem menší než v průzkumech preferencí do sněmovny. Podle čerstvých dat STEM se do Bruselu nedostane černý kůň voleb Filip Turek. Pobere jen 4,7 procenta. Martin Buchtík, ředitel STEM však připouští, že vzdálenost od pěti procent, která pustí stranu do Evropského parlamentu, je tak malá, že se to Turkovi nakonec může podařit.

Přečíst článek

Reklama

Související

Martin Buchtík

Kdo vyhraje volby do Evropského parlamentu? Hnutí ANO, šanci má i Turek, říká šéf STEM Buchtík

Přečíst článek
Babiš s ruskou vlajkou na tváři pobouřil ANO

Babiš s ruskou vlajkou na tváři pobouřil ANO. Hybridní útok ze strany pětikoalice, uvedla Schillerová

Přečíst článek
AKTUALIZOVÁNO: Zátah v ministerstvu průmyslu. Policie se zajímala o dotace z dob ministrů za ČSSD a ANO

AKTUALIZOVÁNO: Zátah v ministerstvu průmyslu. Policie se zajímala o dotace z dob ministrů za ČSSD a ANO

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme