Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Eurovolby v západní Evropě stáčí kormidlo ještě víc doprava

Kontroverzní lídr Alternativy pro Německo (AfD) Maximilian Krah
ČTK
 ČTK

Průběžné výsledky sčítání hlasů odevzdaných ve volbách do Evropského parlamentu v Německu, Francii či Itálii potvrzují údaje odhadů zveřejněných v neděli večer. V Německu slaví úspěch konzervativní unie CDU/CSU, která dostala 30 procent hlasů, a protiimigrační Alternativa pro Německo (AfD). Přes 31 procent hlasů ve Francii obdržela krajně pravicová strana Národní sdružení. Kolem 29 procent hlasů má i strana italské premiérky Giorgii Meloniové Bratři Itálie.

Reklama

Kolem 5:30 středoevrospkého času zveřejnil předběžné výsledky hlasování v Německu tamní spolkový volební úřad. Z parlamentních stran si nejvíce polepšila AfD, která ve srovnání s rokem 2019 navýšila své preference o skoro pět procentních bodů na 15,9 procenta. Strana potvrdila svou sílu na východě země a jako první se umístila ve spolkových zemích Braniborsko, Durynsko, Meklenbursko - Přední Pomořansko, Sasko a Sasko - Anhaltsko. Nejvíce si pohoršili Zelení, jejichž preference klesli o více než osm procentních bodů na skoro 12 procent. Sociální demokraté kancléře Olafa Scholze skončili třetí s 13,9 procenta hlasů a pohoršili si o dva procentní body.

Podle výpočtu úřadu tak CDU/CSU má nárok na 29 mandátů, takže si ve srovnání s rokem 2019 nepolepší. AfD by měla dostat 15 mandátů a sociální demokraté 14. Zelení klesnou z 21 na 12 europoslanců, šest mandátů dostane nově založené Spojenectví Sahry Wagenknechtové (BSW). Alespoň jednoho europoslance bude mít dalších devět stran.

Oslava ve štábu ANO, hnutí ovládlo evropské volby v ČR. Na snímku uprostřed Karel Havlíček a Klára Dostálová.

Eurovolby v Česku vyhrálo ANO, v parlamentu zasedne i Turek

České volby do Evropského parlamentu opět vyhrálo opoziční hnutí ANO, bude mít sedm europoslanců, o jednoho více než dosud.

Přečíst článek

Macron skončil druhý

Ve Francii dostalo nejvíce preferencí krajně pravicové Národní sdružení, které má 31,5 procenta hlasů, ukazují údaje ministerstva vnitra. Na druhém místě se umístila kandidátka podporovaná prezidentem Emmanulem Macronem s 14,6 procenty hlasů. Kvůli neúspěchu Macron už v neděli oznámil, že rozpustí dolní komoru parlamentu a vypíše předčasné volby. Kandidátka vedená socialisty Vzbudit Evropu dostala skoro 14 procent hlasů a levicově-populistická straně Nepodrobená Francii dalo hlas skoro deset procent voličů. Do EP vyšlou své zástupci i pravicoví Republikáni, Zelení či strana publicisty Erica Zemmoura.

Reklama

Výrazné vítězství v Itálii slaví premiérka Giorgia Meloniová. Po sečtení skoro 95 procent okrsků její strana Bratři Itálie vede s 29 procenty preferencí. Kolem devíti procent preferencí mají Meloniové koaliční partneři Liga vicepremiéra Mattea Salviniho a strana Vzhůru Itálie. Přes 24 procent hlasů dostala opoziční Demokratická strana a dalších 6,6 procenta hlasů mají její spojenci z Aliance levice a zelených. Prakticky všichni představitelé těchto stran tvrdí, že ve volbách uspěli. Nespokojení s výsledkem jsou jen představitelé Hnutí pěti hvězd, které se zastavilo těsně pod deseti procenty preferencí.

Emmanuel Macron po porážce v eurovolbách rozpustil parlament

Macron po vítězství Le Penové v eurovolbách rozpustil parlament. Francii čekají předčasné volby

Francouzský prezident Emmanuel Macron v reakci na jasnou porážku své strany v eurovolbách oznámil, že rozpouští Národní shromáždění a vypíše nové volby na přelom června a července. Vzestup krajní pravice, která volby podle prvních odhadů s velkým náskokem vyhrála, označil Macron za nebezpečí pro Francii.

Přečíst článek

Reklama

Související

Maďarský premiér Viktor Orbán

Orbán v ohrožení? Fidesz si připsal nejslabší volební výsledek za 20 let, šanci má proevropský soupeř

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme