Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Evropská unie objevila cestu, jak obejít maďarské veto na zbrojní pomoc Ukrajině

Evropská unie objevila cestu, jak obejít maďarské veto na zbrojní pomoc Ukrajině
ČTK
 ČTK

Evropská unie našla cestu, jak obejít maďarské veto na nákup zbraní pro Ukrajinu z výnosů ze zmrazených ruských aktiv, píše server listu Financial Times (FT). Mohlo by to podle něj také uvolnit cestu pro půjčku Kyjevu ve výši 50 miliard dolarů, v přepočtu 1,17 bilionu korun, ze strany skupiny G7.

Reklama

Šéf diplomacie sedmadvacítky Josep Borrell deníku řekl, že Maďarsko se zdrželo dřívějšího hlasování o vyčlenění výnosů ze zmrazených ruských aktiv, a tak "by nemělo být součástí rozhodování o použití těchto peněz". Poznamenal, že jde o sofistikovanou právní cestu, jak maďarské veto obejít, ale je v pořádku.

Obejití Budapešti, která má v rámci EU navzdory válce nejvstřícnější vztahy s Moskvou, by podle FT také mohlo pomoci odstranit překážku, která mohla komplikovat snahy skupiny G7 získat do prosince 50 miliard dolarů na půjčku pro Kyjev. Na její splácení mají být použity právě zisky ze zmrazených ruských aktiv.

První peníze z výnosů z ruských aktiv zmrazených v Evropě by měly zamířit na Ukrajinu již příští týden, uvedl dnes Borrell. 

Viktor Orbán

Maďaři musí zaplatit obří pokutu. Nezavedli nezbytná opatření ve své migrační politice, uvedl soud

Maďarsko musí zaplatit jednorázovou pokutu 200 milionů eur (4,9 miliardy korun) a penále ve výši jeden milion eur (24,7 milionu korun) za každý den prodlení za nedodržení rozsudku Soudního dvora EU, oznámil unijní soud v Lucemburku.

Přečíst článek

Reklama

Není hrozbám konec

Obavy Spojených států a dalších zemí v G7 z toho, že Maďarsko zablokuje rozhodnutí EU nechat ruská aktiva zmrazená na dobu neurčitou, vyjednávání o rozsáhlé půjčce výrazně zpomalily. Právní klička Bruselu by ale podle činitelů obeznámených se situací měla stačit jako záruka, že půjčka bude splácena.

I do budoucna však Maďarsko může pomoc Ukrajině blokovat. Třeba tím, že bude proti sankcím vůči Rusku, které se každého půl roku prodlužují, k čemuž je potřeba jednomyslného rozhodnutí.

EU podle Borrella navrhla Maďarsku dohodu, která by vycházela z toho, že nebude muset jakkoliv podporovat Ukrajinu výměnou za to, že nebude blokovat pomoc ostatních zemí. Budapešť to ale odmítla. „Ani když mají nabídku, že nebudou součástí týmu, a jejich peníze nebudou použity pro Ukrajinu... to nestačí,” podotkl s tím, že to "souvisí se silnými vazbami, které mají na Rusko".

Maďarský premiér Viktor Orbán

Orbán v ohrožení? Fidesz si připsal nejslabší volební výsledek za 20 let, šanci má proevropský soupeř

Den poté, co Maďaři hlasovali ve volbách do Evropského parlamentu, vyhlásila vláda premiéra Viktora Orbána velké vítězství. Ve vítězných projevech však chybělo přiznání, že to byl nejhorší výsledek jeho strany Fidesz v evropských volbách od vstupu země do bloku před 20 lety, uvedla agentura AP.

Přečíst článek

Maďarský premiér Viktor Orbán

Maďaři podpoří Rutteho na post šéfa NATO. Orbán však nadiktoval své podmínky

Maďarský premiér Viktor Orbán určil podmínky, za jakých by jeho země mohla podpořit kandidaturu dosluhujícího nizozemského premiéra Marka Rutteho na post generálního tajemníka Severoatlantické aliance. Internetovému portálu Mandiner financovanému vládou řekl, že Rutte by se musel omluvit za ponižující vyjádření, která v minulosti pronesl na adresu Maďarska.

Přečíst článek

Reklama

Související

I Maďaři se dočkali nižší inflace. Ale stále jsou první v Evropě, dokonce i před Ukrajinou

I Maďaři se dočkali nižší inflace. Ale stále jsou první v Evropě, dokonce i před Ukrajinou

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme