Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Evropská unie uvalila sankce kvůli porušování práv v Rusku. Navalného jméno neprošlo

Evropská unie uvalila sankce kvůli porušování práv v Rusku
iStock
 ČTK

Evropská unie uvalila sankce na 19 lidí a jednu právnickou osobu v souvislosti s nedodržováním lidských práv v Rusku. Omezení schválili unijní ministři zahraničí a očekává se, že Rada EU brzy zveřejní podrobnosti.

Reklama

V rámci systému unijních sankcí vznikl v této souvislosti i nový sankční režim, který se týká pouze situace v Rusku. Původně šéf unijní diplomacie Josep Borrel navrhoval, aby se tento sankční režim jmenoval po zesnulém ruském opozičním vůdci Alexeji Navalném, na tom se ale členské státy neshodly.

V současné době je v Evropské unii uplatňováno přes 50 sankčních režimů. Byly zavedeny v reakci na situaci v některých zemích, například v Íránu, Severní Koreji, Sýrii či v Bělorusku. EU kromě toho rovněž přijala tzv. tematické sankční režimy, které jsou zaměřeny například na terorismus, porušování lidských práv, činnosti související se šířením jaderných zbraní, používání chemických zbraní či kybernetické útoky.

V rámci režimu týkajícího se obecně lidských práv EU již v březnu uvalila sankce na 33 lidí a dvě společnosti v souvislosti se smrtí právě Navalného v ruské trestanecké kolonii letos v únoru. Konkrétně se tyto sankce týkají nápravných zařízení, kde byl Navalnyj držen od června 2022 až do své smrti, a mezi fyzickými osobami se jednalo o soudce nebo zástupce ministerstva spravedlnosti, kteří se na Navalného perzekuci podíleli.

Viktor Medvedčuk

Po Česku i Evropská unie. Voice of Europe a Marčevský s Medvedčukem jsou na sankčním seznamu

Evropská unie rozhodla na návrh Česka o zařazení tří subjektů na unijní sankční seznam. Jde o mediální platformu Voice of Europe a proruské ukrajinské podnikatele Arťoma Marčevského a Viktora Medvedčuka. Informovalo o tom české ministerstvo zahraničí na sociální síti X.

Přečíst článek

Reklama

Šéf ruské diplomacie Sergej Lavrov a jeho čínský protějšek Wang I

Rusko a Čína posílí strategickou spolupráci. Západ uvaluje nezákonné sankce, uvedl Lavrov

Čína chce posílit strategickou spolupráci s Ruskem pod vedením prezidenta Vladimira Putina, řekl šéf čínské diplomacie Wang I po setkání se svým ruským protějškem Sergejem Lavrovem v Pekingu. Lavrov uvedl, že tématem rozhovoru byla i Ukrajina. Kritizoval také sankce, které na Rusko uvalily západní státy po ruské invazi na Ukrajinu před více než dvěma lety. Na závěr dvoudenní návštěvy se ruský ministr zahraničí sešel také s čínským prezidentem Si Ťin-pchingem.

Přečíst článek

Reklama

Související

Dvanáctý balík sankcí EU zahrnuje i Putinovu příbuznou, napsal EU Observer

Nový balík protiruských sankcí míří na žoldnéře i oligarchy, námitky má Slovensko a Maďarsko

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme