Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Evropský parlament. Veronika Vrecionová a Luděk Niedermayer jsou ve vedení výborů

Veronika Vrecionová
Profimedia.cz
Michal Nosek
nos

Předsedkyní vlivného výboru pro zemědělství a rozvoj venkova v Evropském parlamentu byla zvolena Veronika Vrecionová (ODS) z frakce Evropských konzervativců a reformistů a místopředsedou výboru pro hospodářství a měnu v Evropském parlamentu byl v Bruselu zvolen český europoslanec Luděk Niedermayer (TOP 09) z frakce Evropské lidové strany. Niedermayer zastával pozici místopředsedy výboru ECON i v minulém volebním období. 

Reklama

Každý výbor si volí své vedení - předsedu a až čtyři místopředsedy - na funkční období dvou a půl roku, tedy na polovinu volebního období EP. Hlasování o vedení všech výborů probíhá v Bruselu. Vrecionová po svém zvolení poděkovala přítomným, uvedla, že se těší na spolupráci s nimi a ihned začala pokračující schůzi řídit.

Ursula von der Leyenová

Ursula von der Leyenová zůstává v čele Evropské komise, Patrioti pro Evropu ji nepodpořili

Evropský parlament v tajné volbě potvrdil Ursulu von der Leyenovou ve funkci předsedkyně Evropské komise na další pětileté období. Německá politička získala 401 hlasů, oznámila předsedkyně Evropského parlamentu Roberta Metsolaová. Evropský parlament má 720 členů, Von der Leyenová tak potřebovala nejméně 361 hlasů.

Přečíst článek

Ke konci minulého volební období mělo Česko pět místopředsedů výborů a podvýborů. Jan Zahradil (ODS, ECR) byl místopředsedou Výboru pro mezinárodní obchod, Luděk Niedermayer (TOP 09, EPP) místopředsedou Hospodářského a měnového výboru (ECON), Michaela Šojdrová (KDU-ČSL, EPP) byla místopředsedkyní ve Výboru pro kulturu a vzdělávání (CULT), Radka Maxová (nezávislá, zvolená za ANO) byla místopředsedkyní ve Výboru pro práva žen a rovnost pohlaví (FEMM) a Martin Hlaváček (ANO, tehdy Obnova Evropy) byl mužem číslo dva v podvýboru pro daňové záležitosti (FISC).

Ursula von der Leyenová je nadále největší favoritkou na post šéfa budoucí Evropské komise.

Karel Pučelík: Jak bude vypadat nový „pravicový“ Evropský parlament

Evropský parlament se o víkendu posunul znatelně doprava. Některé parlamentní skupiny i národní lídři dostali tvrdou lekci, ale konec proevropské koalice to znamenat nemusí. Ursula von der Leyenová je nadále přední kandidátkou na vedení Evropské komise, místo ale nemá jisté.

Přečíst článek

Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme