Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Evropští lídři míří do Prahy na jednání o bezpečnosti. Dorazí i ukrajinský premiér Šmyhal

Denis Šmyhal
ČTK/AP
 ČTK

Na večerní schůzku k bezpečnostní spolupráci do Prahy dorazí i ukrajinský premiér Denys Šmyhal či zástupci Spojených států. Hlavním cílem pracovní večeře, která se odehraje v 19:00 v Kramářově vile, bude další zlepšení koordinace pomoci Ukrajině, řekl premiér Petr Fiala (ODS). Jednání se bude týkat muniční pomoci, protivzdušné obrany Ukrajiny či spolupráce v obranném průmyslu.

Reklama

Úřad vlády o víkendu oznámil, že pracovní večeře v Kramářově vile se zúčastní například polský prezident Andrzej Duda, předsedkyně dánské vlády Mette Frederiksenová, nizozemský premiér vlády Mark Rutte či lotyšská premiérka Evika Siliňová. Fiala dnes doplnil, že dorazí i Šmyhal, zastoupení budou mít i Spojené státy.

„Budeme se bavit o tom, jak v této kritické fázi, kterou prožívá Ukrajina při své obraně před ruskou agresí, můžeme pomoct, jak fungují iniciativy, které v tuto chvíli fungují,“ řekl Fiala. Účastnické země si chtějí vyměnit informace a cílem je posílení koordinace a pomoci Ukrajině, doplnil premiér.

Rychlá podpora Ukrajiny

Situace na frontě podle Fialy není jednoduchá a je nutné řešit co nejrychlejší podporu. Před večeří je podle Strakovy akademie v plánu společné prohlášení pro tisk. „Hlavní smysl schůzky není prohlášení, ale posunout ty věci dál a lépe se zkoordinovat,“ uvedl Fiala.

Politici budou v Praze hovořit i o české iniciativě na nákup munice pro Ukrajinu mimo členské státy unie, se kterým přišel Fiala na mimořádném summitu EU na počátku února. Do iniciativy se dosud zapojilo na 20 zemí z celého světa, které už přispívají nebo chtějí přispívat. „O podrobnostech mluvit nemohu. Platí, že první dodávky v rámci iniciativy přijdou na Ukrajinu v průběhu června, to je ta nejpodstatnější zpráva,“ řekl Fiala.

Reklama

Polský ministr zahraničí Radoslaw Sikorski

Sikorský: Polské jednotky v Kyjevě nevylučuji, Putin se nás musí bát

Polsko by podle ministra zahraničí Radoslawa Sikorského nemělo vyloučit vyslání svých vojáků na Ukrajinu. Šéf polské diplomacie to řekl v rozhovoru, který zveřejnila média. Sikorski neupřesnil, jakou roli by polští vojáci na Ukrajině měli zastávat, píše Reuters. Spojenci ze Severoatlantické aliance zemi napadené Ruskem dodávají zbraně a finanční pomoc, vyslání vojáků se ale zdržují.

Přečíst článek

Maďarský premiér Viktor Orbán

Orbán: Rusko sotva pohltí celý Západ, válka ukázala limity jejich schopností

Obavy z ruského útoku na jakéhokoliv člena Severoatlantické aliance jsou neopodstatněné, prohlásil maďarský premiér Viktor Orbán podle agentury Reuters. Válka Ruska proti Ukrajině, která pokračuje třetím rokem, ukázala limity ruských schopností, dodal šéf vlády v pravidelném rozhlasovém vystoupení. Rozhovor zaznamenala i ruská média, podle kterých Orbán hovořil o přípravách na zapojení NATO do války na Ukrajině.

Přečíst článek

Reklama

Související

Premiéři zemí V4 - Robert Fico, Donald Tusk, Petr Fiala, Viktor Orbán

V4 žije. Premiéři našli shodu v pomoci Ukrajině. Důležitá regionální instituce, zdůraznil Fico

Přečíst článek
Premiér Petr Fiala na schůzi Poslanecké sněmovny k vyslovení nedůvěry kabinetu, kterou iniciovalo hnutí ANO.í

Fiala: Důvěru si zasloužíme, Česko úspěšně dostáváme z krize. Ústupky Rusům nepřipustím

Přečíst článek
Co nejvíce zaujalo čtenáře Newstreamu v roce 2022? Válku na Ukrajině či energetickou krizi trumfla reportáž z Řecka

Co čtenáře Newstreamu nejvíce zaujalo v roce 2022? Válku na Ukrajině i energetickou krizi trumfla reportáž z Řecka

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme