Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Fiala navrhl prezidentovi jmenování Vlčka a Kulhánka ministry

Vlček nahradí na postu ministra průmyslu Josefa Síkelu, který bude eurokomisařem
Profimedia
 ČTK

Premiér Petr Fiala (ODS) odeslal v pátek odpoledne na Pražský hrad návrh na jmenování Lukáše Vlčka (STAN) ministrem průmyslu a obchodu a Petra Kulhánka (za STAN) ministrem pro místní rozvoj. Uvedla to mluvčí kabinetu Lucie Ješátková. Prezident Petr Pavel by podle dřívějšího vyjádření předsedy vlády mohl nové ministry jmenovat v úterý dopoledne. Hrad informoval, že Pavel předtím přijme Vlčka a Kulhánka v pondělí odpoledne.

Reklama

Poslanec Vlček by měl ve vládě nahradit Jozefa Síkelu (STAN), který je na odchodu do Evropské komise. Má v ní zastávat portfolio mezinárodního partnerství. Končící hejtman Karlovarského kraje Kulhánek bude nástupcem Ivana Bartoše (Piráti). Piráti kvůli jeho odvolání opustili vládu, ministerstvo pak na základě koaliční dohody připadlo Starostům a nezávislým (STAN).

Kancelář prezidenta republiky (KPR) v tiskové zprávě uvedla, že Pavel návrhy na jmenování dvojice ministrů již obdržel. „Navržené kandidáty přijme v pondělí, Lukáše Vlčka od 16:30 a Petra Kulhánka od 17:30,“ informovala prezidentská kancelář.

Pavel obdržel také demisi ministra pro legislativu Michala Šalomouna (za Piráty), který končí v souvislosti s odchodem Pirátů do opozice. Vláda nebude jeho funkci obsazovat, agendu přebere ministr spravedlnosti. „Prezident demisi přijme v pondělí 7. října, a to na návrh předsedy vlády ke dni 11. října,“ uvedl Hrad.

Demisi tento týden podal i šéf diplomacie Jan Lipavský, který současně s tím vystoupil kvůli názorovému rozchodu z pirátské strany. Po rozhovoru s Fialou vzal rezignaci zpět a ve vládě bude pokračovat.

Reklama

Potvrzeno. Fiala navrhne Kulhánkovo jmenování ministrem pro místní rozvoj

Premiér Petr Fiala (ODS) po schůzce s kandidátem hnutí STAN na ministra pro místní rozvoj Petrem Kulhánkem potvrdil na síti X, že končícího hejtmana Karlovarského kraje navrhne prezidentovi Petru Pavlovi ke jmenování.

Přečíst článek

Ministr zahraničních věcí Jan Lipavský

Lipavský odchází od Pirátů. Strana představila nové heslo

I po odchodu Pirátů z vlády zůstane ministr zahraničí Jan Lipavský členem koaličního kabinetu, pokračovat bude jako nestraník. Šéf české diplomacie už požádal o ukončení členství v pirátské straně a současně odnesl demisi premiérovi Petru Fialovi (ODS). Po rozhovoru s předsedou vlády se ale rozhodl, že rezignaci vezme zpět. Poté, co ve funkci vicepremiéra pro digitalizaci a ministra pro místní rozvoj nedobrovolně ke konci září skončil dosluhující pirátský předseda Ivan Bartoš, se Piráti rozhodli odstoupit od koaliční smlouvy. Stálého ministra pro místní rozvoj vybírá hnutí STAN z několika oslovených kandidátů.

Přečíst článek

Reklama

Související

Bartoš představil budoucnost dostupného bydlení. Na Moravě začne bytová výstavba

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme