Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Fiala: ODS se od svého směru neodchýlila, společné prvky s Přísahou nemáme

Premiér Petr Fiala
ČTK
 ČTK

Občanská demokratická strana se neodchýlila od původního směřování a její politika se nepřekrývá s programem Přísahy Roberta Šlachty, uvedl premiér a předseda vlády Petr Fiala k interpretacím výsledků nedávných voleb do Evropského parlamentu. V nich koalice Přísaha a Motoristé získala 10,26 procenta hlasů, což uskupení přineslo dva mandáty. Podle premiéra se tak stalo díky fenoménu Filipa Turka a protestním hlasům lidí, kteří by podobně do národního Parlamentu nevolili, uvedl rozhovoru pro Rádio Impuls.

Reklama

Turek podle Fialy oslovil prvovoliče a ty, kteří normálně k volbám nechodí, na což by se koalice Spolu (ODS, lidovci, TOP 09) měla zaměřit. Spolu ve volbách získala 22,27 procenta hlasů a šest mandátů. Fiala trvá na tom, že ve volbách uspěla Přísaha, která šla do voleb s uskupením Motoristé sobě, nikoli pouze Turek, přičemž její program se s programem ODS nepřekrývá.

Turek podle premiéra nereprezentuje původní „klausovskou ODS“. „To, že zákaz spalovacích motorů byla chyba, to ještě neznamená politický překryv,“ uvedl k tomu, že v některých výrocích Turek souzní s lídrem koalice Spolu Alexandrem Vondrou (ODS), který ve volbách pozici europoslance obhájil. Spekulacím kolem volebního potenciálu své strany čelí předseda ODS i v souvislosti s přítomností exprezidenta a zakladatele ODS Václava Klause či bývalého europoslance za ODS a kritika spojení strany s lidovci a TOP 09 Jana Zahradila ve volebním štábu Přísahy.

ODS se neposunula, to jiní

„Odmítám, že by se ODS někam posunula,“ uvedl Fiala s tím, že strana dál úspěšně oslovuje svoje voliče. „Samozřejmě že nostalgie je možná, ale nereálná. Neposunula se ODS, posunuli se někteří jiní,“ konstatoval. Klaus má podle něj v současnosti názory, které jsou naprosto vzdáleny středopravicové politice a konzervativně-liberálnímu pohledu na svět.

Voliči dávají podle Fialy najevo, že chtějí aby občanští demokraté dál spolupracovali v uskupení Spolu. „Vytváříme společné kandidátky, nemusíme hned opouštět identitu,“ uvedl na dotaz ohledně případného hlubšího spojení stran. Důležité je podle něj ukazovat, že ODS, TOP 09 a KDU-ČSL umějí spolupracovat.

Reklama

Eurovolby potřetí za sebou vyhrálo opoziční hnutí ANO, které získalo sedm z 21 mandátů pro české europoslance. Vládní strany obsadily dohromady devět z dosavadních 12 křesel, přičemž ODS dokázala obhájit tři ze čtyř, KDU-ČSL jedno ze dvou, Piráti jedno ze tří. TOP 09 uhájila oba mandáty, dva europoslance budou mít i Starostové, kteří si o jedno křeslo polepšili. Dosud neparlamentní hnutí Přísaha v koalici se stranou Motoristé sobě obsadilo také dvě křesla. Opoziční hnutí SPD, které se koaličně spojilo s Trikolorou, o jedno ze dvou míst v Evropském parlamentu přišlo. Koalice Stačilo! získala dva mandáty.

Český premiér Petr Fiala

Fiala: Překonali jsme krizi, do české ekonomiky se vrací víra v budoucnost

Česko překonalo krizi a ekonomika se vyvíjí správným směrem. Jsou ale třeba další reformy, aby se země vyrovnala těm nejlepším v Evropě. Na celostátním sněmu Hospodářské komory ČR to řekl premiér Petr Fiala (ODS).

Přečíst článek

Premiér Fiala je vlastně klikař. Nenadchl, ani nezklamal

Díky koalici Spolu by výsledek evropských voleb domácí politikou příliš zamávat neměl. I když je to de facto nevýhra, Spolu je druhá na pásce, získala šest mandátů, dva ztratila. V podstatě ji zachraňovala Praha, všude jinde ji převálcovalo hnutí ANO.

Přečíst článek

Maďarský ministr zahraničí Péter Szijjártó

Plyn z Ruska odebírat nepřestaneme, uvedl v Petrohradu maďarský ministr zahraničí Szijjártó

Maďarsko je spokojeno se spoluprací s Ruskem v dodávkách zemního plynu a nemá v plánu přestat jej od Moskvy nakupovat. A to navzdory tlaku, který je na Maďarsko v tomto ohledu vyvíjen. Na ekonomickém fóru v Petrohradu to řekl maďarský ministr zahraničí Péter Szijjártó.

Přečíst článek

Reklama

Související

Unijní lídři se na jménech nových šéfů unijních institucí neshodli

Von der Leyenová ještě neslaví. Unijní lídři se na jménech šéfů jednotlivých institucí neshodli

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme