Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Fiala svolává do Prahy evropské lídry. Jednat mají o české muniční iniciativě

Český premiér Petr Fiala
ČTK
 ČTK

Do Prahy přijedou v úterý na pozvání premiéra Petra Fialy (ODS) lídři některých zemí Evropské unie jednat o muniční pomoci, protivzdušné obraně Ukrajiny a spolupráci v obranném průmyslu.

Reklama

Pracovní večeře v Kramářově vile se zúčastní například polský prezident Andrzej Duda, předsedkyně dánské vlády Mette Frederiksenová, nizozemský premiér vlády Mark Rutte a lotyšská premiérka Evika Siliňová. Fiala na síti X uvedl, že aktéry jednání spojuje aktivita a odhodlání udělat v době ruské agrese proti Ukrajině něco pro bezpečnost.

„Hlavními tématy jednání budou česká muniční iniciativa, protivzdušná obrana Ukrajiny a obranně-průmyslová spolupráce v Evropě,“ uvedla Strakova akademie. Fiala ve videu na síti X dodal, že Rusko se netají tím, že jeho mocenské ambice sahají dál než na Ukrajinu, jsou mnohem větší. Evropa je ale podle něj bohatší a je schopna nebezpečí zvládnout, válce předejít.

Úkolem politiků je zajistit, aby se nic takového nestalo, aby žádná válka vůbec nezačala. Je to reálné, stačí na to jediné - být připraveni. Tedy vyzbrojení, odhodlaní a jednotní,“ uvedl Fiala. Dodal, že hrubý domácí produkt EU je desetkrát větší než Ruska. Evropa je dostatečně bohatá, musí se ale chovat prozíravě, zdůraznil.

S návrhem na nákup munice pro Ukrajinu mimo členské státy unie přišel český premiér na mimořádném summitu EU na počátku února. Do iniciativy se dosud zapojilo na 20 zemí z celého světa, které už přispívají nebo chtějí přispívat. Česko funguje jako zprostředkovatel, který ví, co ukrajinská armáda potřebuje, a propojuje jednotlivé země s dodavateli vojenského vybavení. První dodávky z této iniciativy by měly na Ukrajinu zamířit začátkem léta.

Reklama

Jednání v Kramářově vile bude předcházet neformálnímu setkání ministrů zahraničí Severoatlantické aliance, které se v metropoli uskuteční ve čtvrtek a v pátek, zúčastní se i americký ministr zahraničí Antony Blinken. Hlavním tématem bude rovněž válka na Ukrajině. Bude to příprava na červencový alianční summit ve Washingtonu bez formálních závěrů. Podle ministerstva zahraničí půjde o největší alianční akci v Česku od summitu NATO v Praze v roce 2002.

Zraněný ukrajinský voják, Bachmut

Ruská střela trefila v Charkově hypermarket. Zemřelo 14 osob

Bilance sobotního ruského vzdušného útoku naváděnými střelami na hypermarket na okraji Charkova vzrostla na 14 mrtvých a 43 raněných. Jiný sobotní útok na obytnou budovu v centru druhého největšího ukrajinského města si vyžádal 25 raněných.

Přečíst článek

Ruský prezident Vladimir Putin a běloruský vůdce Alexander Lukašenko

Putin: Mírové rozhovory je třeba obnovit, ale pouze s legitimním vedením Ukrajiny

Je potřeba obnovit mírové rozhovory, prohlásil v Minsku ruský prezident Vladimir Putin. Jednání ale podle něj musí být vedena s legitimním vedením Ukrajiny, ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj však prý podle názoru Moskvy už legitimitu nemá. Putin to podle agentury Reuters řekl na tiskové konferenci po rozhovorech se spojeneckým běloruským vůdcem Alexandrem Lukašenkem.

Přečíst článek

Reklama

Související

Denis Šmyhal

Evropští lídři míří do Prahy na jednání o bezpečnosti. Dorazí i ukrajinský premiér Šmyhal

Přečíst článek
Voják ukrajinské armády

Slováci vybrali na nákup munice pro Ukrajinu desítky milionů. Cíl splnili za necelé dva dny

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme