Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Fico hrozí Ukrajině: Nepustíte ruskou ropu? Rozlučte se s naftou od Slovnaftu

Fico hrozí Ukrajině: Nepustíte ruskou ropu? Rozlučte se s naftou od Slovnaftu
Profimedia
 ČTK

Slovenská rafinerie Slovnaft zastaví dodávky nafty na Ukrajinu, pokud se brzy neobnoví tranzit ruské ropy přes Ukrajinu. V projevu zveřejněném na síti Facebook to řekl slovenský premiér Robert Fico.

Reklama

Fico nicméně dodal, že příslušné obchodní firmy už zvažují jeho návrh na technické řešení pro obnovení tranzitu. Ukrajina nedávno zastavila tranzit ropy od ruské společnosti Lukoil ropovodem Družba na Slovensko a do Maďarska, protože si v červnu tuto firmu zařadila na svůj sankční seznam.

Šéf kanceláře maďarského premiéra Gergely Gulyás minulý týden v pátek vládu v Kyjevě obvinil, že Ukrajina zastavením tranzitu ropy od Lukoilu vydírá Maďarsko a Slovensko, které ve válce mezi Ukrajinou a Ruskem prosazují příměří. Fico v pondělí uvedl, že problémy s tranzitem ropy nezmění postoj Slovenska k válce na Ukrajině, kterou je podle něj zapotřebí ukončit okamžitým příměřím.

Ropovod Družba začíná v Rusku na východním břehu řeky Volhy a v Bělorusku se dělí do dvou větví - severní vede do Polska a do Německa, jižní přes Ukrajinu do Maďarska, na Slovensko a do České republiky. Touto cestou vyvážejí ropu i další ruské firmy, kterým Ukrajina tranzit suroviny umožňuje. Dodávky ropy do České republiky podle dřívějšího sdělení provozovatele ropovodů Mero pokračují normálně.

Lukoil

Ropná krize v Maďarsku a na Slovensku. Ukrajinu stále nepouští ropu od Lukoilu

Tranzit ruské ropy od společnosti Lukoil na Slovensko a do Maďarska přes území Ukrajiny stále nebyl obnoven. S odkazem na ruský zdroj z odvětví to uvedla agentura Reuters.

Přečíst článek

Reklama

Ruskou ropou proudící do Česka může být i ropa ázerbájdžánská

„Ruskou“ ropou proudící do Česka může být i ropa ázerbájdžánská. Proč roste její dovoz?

Česko od začátku ruské invaze na Ukrajinu do letošního dubna dovezlo ruskou ropu celkem za 107 miliard korun. Problém je, že „ruskou“ může být i ropa ázerbájdžánská. Ázerbájdžán podle včera zveřejněných dat letos v prvním pololetí dovážel meziročně o zhruba třetinu více ruské ropy. Přitom už loni svůj dovoz ropy z Ruska zčtyřnásobil. Proč země, jež sama ropou oplývá, náhle dramaticky navyšuje její dovoz?

Přečíst článek

Robert Fico

Slovenská opozice kritizuje projev Fica. Vyhlásil válku demokracii a svobodě, zaznělo

Opoziční strany na Slovensku kritizovaly premiéra Roberta Fica za jeho projev během pátečních oslav svátku slovanských věrozvěstů Cyrila a Metoděje, ve kterém Fico hovořil také o potřebě vybudování hráze proti progresivistickým a liberálním ideologiím a přirovnal je k rakovině. Zmíněné oslavy na hradě Devín v Bratislavě byly první veřejnou akcí, které se Fico zúčastnil od poloviny května, kdy se stal terčem atentátníka.

Přečíst článek

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme