Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Fico: Opozice vytváří atmosféru pro další atentát

Slovenský premiér Robert Fico
ČTK
 ČTK

Slovenská opozice a média vytvářejí atmosféru, která může vyústit v opětovný atentát, řekl slovenský premiér Robert Fico při dnešní návštěvě města Handlová, kde se v polovině května stal po výjezdním jednání svého kabinetu terčem střelce. Ministerský předseda dopoledne zavítal na místní střední školu a v bývalém hornickém městě měl také další pracovní program.

Reklama

„Mám trauma, ale nikoliv z toho atentátu. Mám trauma z opozice a z některých médií kvůli tomu, co dělají. Vytvářejí atmosféru, která může vést k zopakování podobného příběhu. Z tohoto mám největší obavu," odpověděl Fico na dotazy k pokusu o atentát na něj, během kterého ho útočník v květnu opakovaně postřelil. Fico pak prodělal operace a do práce se vrátil na začátku července.

Fico tvrdil, že do Handlové nepřijel kvůli vzpomínkám, ale na pracovní výjezd. V proslovu k přítomným například naznačil, že příští rok by vláda opět mohla jednat v Handlové. Město a region procházejí transformací po ukončení těžby hnědého uhlí.

Slovenský premiér Robert Fico

Slováci slaví 80. let od zahájení národního povstání. Rusko má zastoupení, Češi chybí

Slovenský prezident Peter Pellegrini při oslavách 80. výročí zahájení Slovenského národního povstání (SNP), protifašistického vystoupení Slováků za druhé světové války, vyzval k překonání názorových rozdílů. Ceremoniálu v areálu Památníku SNP v Banské Bystrici se zúčastnili i slovenští ministři spolu s premiérem Robertem Ficem či slovenští exprezidenti, informovala slovenská média.

Přečíst článek

Podle portálu Aktuality.sk příjezd Fica do Handlové provázela přísná bezpečnostní opatření. Portál uvedl, že u místní střední odborné školy na něj čekal zástup studentů. Fico se dopoledne zúčastnil slavnostního otevření zrekonstruovaných prostor střední školy, dále navštívil závod na chov sladkovodních ryb a odpoledne měl schůzku s primátorkou Handlové.

Reklama

Fico už v polovině srpna řekl, že očekává další útok na člena vládní koalice. Tehdy rovněž kritizoval opozici, nevládní organizace a média. V červnu při prvním veřejném vyjádření od atentátu Fico zase atentátníka označil za aktivistu slovenské opozice a dnes tento názor zopakoval.

Opoziční aktivista, tvrdí Fico

„Je zcela evidentní, že to byl opoziční aktivista a byl motivován obrovskou mírou nenávisti, která byla šířena. Opozice se tváří, že se nic nestalo,“ řekl Fico v Handlové. Dodal, že očekává vypracování zprávy o atentátu na něj. Z dřívějších informací vyplývá, že Fico utrpěl při útoku průstřel tenkého střeva a měl zraněnou také ruku a nohu. Podle Fica v zemi již byla posílena ochrana ústavních činitelů.

FBI: Útočník, který střílel na Trumpa, četl zprávy o atentátu na Fica

Útočník, který tento měsíc na předvolebním mítinku spáchal neúspěšný atentát na republikánského prezidentského kandidáta Donalda Trumpa, vyhledával na internetu informace mimo jiné o atentátu na slovenského premiéra Roberta Fica. Podle tiskových agentur to v pondělí uvedl zástupce Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI). 

Přečíst článek

Slovenská média už dříve informovala, že na Fica střílel 71letý důchodce Juraj Cintula, kterého členové bezpečnostních složek bezprostředně po pokusu zadrželi a soud ho poslal do vazby. Vyšetřování případu, ve kterém střelci v případě uznání viny z teroristického útoku hrozí až doživotí, nebylo dosud ukončeno. Fico řekl, že ho čeká schůzka se znalcem v souvislosti s vypracováním posudku o zraněních, která mu útočník způsobil. Uvedl, že od útočníka náhradu škody požadovat nebude.

Některé kroky nynější Ficovy vlády či jednotlivých ministrů, jako například změny v trestním právu, nový zákon o veřejnoprávní televizi a rozhlasu či odvolání ředitelů kulturních institucí, vedly na Slovensku k velkým protivládním demonstracím. Ty organizovaly zejména některé opoziční strany. Fico už delší dobu kritizuje čtyři soukromá média včetně nejsledovanější televize Markíza, která označil za nepřátelská.

Reklama

Související

Slovenský premiér Robert Fico

Ficova temná předpověď. Očekávám další atentát na člena vlády, uvedl slovenský premiér

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme