Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Fico se objevil na veřejnosti. V projevu ocenil Orbána za cestu do Moskvy

Slovenský premiér Robert Fico
ČTK
 ČTK

Slovenský premiér Robert Fico se poprvé od květnového pokusu o atentát na svou osobu objevil na veřejné akci. V pátek večer se zúčastnil oslav svátku slovanských věrozvěstů Cyrila a Metoděje na hradě Devín na okraji Bratislavy, kde také vystoupil s projevem.

Reklama

Fico v něj kromě jiného kritizoval progresivismus a liberalismus, ocenil také maďarského premiéra Viktora Orbána za jeho cesty do Kyjeva a Moskvy; dnešní návštěva Orbána v Rusku vyvolala na evropské scéně řadu kritických reakcí.

Vrcholní slovenští politici a další hosté přivítali Fica na Devíně potleskem ve stoje. Sám Fico, kterého útočník v polovině května z bezprostřední blízkosti opakovaně postřelil, projev přednesl rovněž ve stoje. Fico se v současnosti zotavuje ze zranění v domácí léčbě.

Slovenský generální prokurátor Maroš Žilinka

Už žádný pokus o vraždu. Atentát na Fica je nově vyšetřován jako teroristický útok

Květnový atentát na slovenského premiéra Roberta Fica, který se zotavuje ze střelných zranění, úřady nově vyšetřují jako teroristický útok, dosud šlo o pokus o úkladnou vraždu. Změnu právní kvalifikace skutku oznámil generální prokurátor Maroš Žilinka, který tuto možnost zmínil už krátce po útoku na Fica.

Přečíst článek

Kritika liberalismu

Slovenský premiér využil projev, ve kterém kromě jiného označil svátek věrozvěstů za jeden z nejvýznamnějších svátků na Slovensku, ke kritice liberalismu a k obhajobě potřeby nastolení míru na Ukrajině. Ta se více než dva roky brání ruské vojenské invazi. Fico například tvrdil, že je třeba postavit hráz progresivistickým a liberálním ideologiím.

Reklama

Vyslovil obdiv Orbánovi, jehož země od začátku července předsedá Radě EU, za cesty do Kyjeva a do Moskvy. „Mírových iniciativ nikdy není dostatek,“ řekl Fico, kterého s Orbánem spojuje například odmítavý postoj vůči západní vojenské pomoci Kyjevu. Fico řekl, že pokud by mu to zdravotní stav dovoloval, rád by se ke svému maďarskému kolegovi připojil. Fico rovněž tvrdil, že situace na Ukrajině se může vymknout z rukou a vyústit do nekontrolovatelného válčeného konfliktu.

Orbánovu cestu do Moskvy, kde se maďarský premiér sešel s ruským prezidentem Vladimirem Putinem, kritizovali kromě jiných představitelé EU. Šéf diplomacie sedmadvacítky Josep Borrell zdůraznil, že to je bilaterální návštěva bez mandátu EU. Šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová uvedla, že politika „appeasementu“, tedy ústupků či usmíření, Putina nezastaví.

Maďarský prezident Viktor Orbán a ruský prezident Vladimir Putin

Orbán jednal v Moskvě s Putinem. Probírali jsme možnosti urovnání války, uvedl ruský prezident

Maďarský premiér Viktor Orbán dnes v Moskvě jednal s ruským prezidentem Vladimirem Putinem k nelibosti vrcholných představitelů Evropské unie, které tento půlrok jeho země předsedá.

Přečíst článek

První veřejné vyjádření po atentátu měl Fico v červnu, a to prostřednictvím nahrávky. Tehdy řekl, že vůči útočníkovi necítí nenávist. Střelce ale zároveň označil za aktivistu slovenské opozice, v proslovu krátce před volbami do europarlamentu rovněž kritizoval opoziční strany, poměry v EU, slovenské nevládní organizace, herce a média.

Ve čtvrtek slovenská prokuratura oznámila, že atentát na Fica úřady nově vyšetřují jako teroristický útok. Původně byl střelec, kterého policisté bezprostředně po činu zadrželi a soud ho pak poslal do vazby, stíhán za pokus o úkladnou vraždu. Útočník svůj čin podle soudního dokumentu zdůvodnil tím, že nesouhlasí s politikou nynější vlády. Tvrdil, že politika nechtěl zabít.

Šéf ANO Andrej Babiš, Herbert Kickl, vůdce Svobodné strany Rakouska (FPÖ) a maďarský premiér a předseda Fideszu Viktor Orbán

Posily pro Babiše. S Patrioty pro Evropu se spojí pravicové frakce ID a Vox

Krajně pravicová frakce Identita a demokracie (ID) v Evropském parlamentu se v pondělí rozpadne a většina jejích členů se připojí k nové frakci Patrioti pro Evropu (Patriots for Europe), napsal s odvoláním na své zdroje bruselský server Euractiv. Podobně o vývoji informují i maďarská vládní média.

Přečíst článek

Reklama

Související

Fico nám nezavře ústa, bojkotem médií kopíruje Orbána, píší Sme a Denník N

Fico versus slovenská média. Učí se od Orbána, ale ústa nám nezavře, píší tamní deníky

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme