Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Fico: Zákaz dovozu zemědělských produktů z Ukrajiny nezruším

Slovenský premiér Robert Fico
ČTK
 ČTK

Slovensko bude pokračovat v ochraně vlastního trhu před dovozem zemědělských produktů z Ukrajiny, řekl slovenský premiér Robert Fico. Jeho nynější vláda loni na podzim rozšířila jednostranný slovenský zákaz dovozu vybraného zboží z Ukrajiny.

Reklama

„Patříme mezi málo zemí, které řekly, že nebudou umožňovat dovoz zemědělských produktů z Ukrajiny. Chráníme vlastní trh, garantujeme tranzit přes území Slovenska,“ uvedl Fico. Dodal, že o tom informoval také ukrajinského ministra zahraničí Andrije Sybihu, který byl ve středu na návštěvě Bratislavy.

Ještě letos na jaře Fico řekl, že bude s Ukrajinu jednat o mechanismu, který by mohl vést ke zrušení jednostranných slovenských opatření ve zmíněné záležitosti za předpokladu, že budou chráněni slovenští zemědělci.

Ficova vláda loni rozšířila jednostranný slovenský zákaz dovozu čtyř zemědělských komodit z Ukrajiny, o kterém rozhodl předchozí úřednický kabinet, o dalších deset druhů zboží. Restrikce se vztahují například na pšenici, kukuřici, med, řepku, slunečnici či cukr.

Slovensko původně loni na jaře nejprve jednostranně zakázalo dovoz tří desítek různých zemědělských produktů a potravin včetně obilí z Ukrajiny. Toto opatření pak Bratislava zrušila v reakci na dohodu Evropské komise s pěti členskými zeměmi včetně Slovenska ohledně zavedení unijních ochranných opatření na dovoz vybraných produktů z Ukrajiny. Platnost unijního nařízení skončila v polovině září, Slovensko na to zareagovalo zavedením nových restrikcí.

Reklama

Slovenský premiér Robert Fico

Fico: Mlčky tolerujeme, že po Ukrajině pobíhají jednotky s nacistickým označením

Na Ukrajině bojují jednotky, které mají nacistické označení a které se tak patrně i chovají, řekl slovenský premiér Robert Fico, aniž uvedl bližší podrobnosti. Ve válce na Ukrajině, která se přes dva roky brání ruské vojenské invazi, označuje Rusko za neonacisty členy ukrajinského pluku Azov. Ukrajina tvrdí, že se uskupení reformovalo a oprostilo od svého radikálního nacionalistického původu. Fico v souvislosti s ukrajinsko-ruským konfliktem už v minulosti opakovaně kritizoval Kyjev i západní země.

Přečíst článek

Šéf hnutí Progresivní Slovensko (PS) Michal Šimečka

Fico dál likviduje opozici. Vládní strany odvolaly Šimečku

Slovenská sněmovna v tajném hlasování odvolala z funkce místopředsedy šéfa nejsilnějšího opozičního hnutí Progresivní Slovensko (PS) Michala Šimečku.

Přečíst článek

Reklama

Související

Ukrajinský premiér Denys Šmyhal a slovenský premiér Robert Fico

Fico jednal s ukrajinským premiérem Šmyhalem. Vyslovil se pro územní celistvost země a slíbil pomoc

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme