Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Ficova temná předpověď. Očekávám další atentát na člena vlády, uvedl slovenský premiér

Slovenský premiér Robert Fico
ČTK
 ČTK

Slovenský premiér Robert Fico, který v květnu přežil pokus o atentát, řekl, že očekává další útok na člena vládní koalice. Uvedl to v reakci na demonstraci proti ministryni kultury Martině Šimkovičové a ministrovi spravedlnosti Borisovi Suskovi, kterou svolaly dvě opoziční strany.

Reklama

 Podle Fica, jenž svého středečního projevu na sociální síti využil k další kritice opozice, nevládních organizací a médií, ministerstvo vnitra muselo posílit ochranu Šimkovičové kvůli hrozbám, že ji zabijí.

„Vytvářejí atmosféru, jejímž výsledkem bude další atentát na člena vládní koalice. (...) Pokud ale zase kvůli vám dojde k dalšímu násilnému útoku na představitele vládní koalice, což dojde, nebudu žádným způsobem regulovat emoce našich voličů,“ vzkázal Fico předsedům nejsilnějšího hnutí Progresivní Slovensko (PS) Michalu Šimečkovi a strany Svoboda a Solidarita (SaS) Branislavu Gröhlingovi, jejichž strany úterní protivládní demonstraci zorganizovaly.

VIDEO: Podívejte se na projev Roberta Fica

Fico se stal v květnu terčem útočníka, který ho opakovaně postřelil. Slovenský ministerský předseda pak podstoupil operace a léčbu, k práci se vrátil na začátku července. Už před tímto pokusem o atentát, za který je podle slovenských médií stíhán 71letý důchodce Juraj Cintula, Fico hovořil o možné vraždě některého předního vládního politika na Slovensku.

Reklama

Úterní demonstraci svolaly PS a SaS po rozhodnutích Šimkovičové, která odvolala ředitele Slovenského národního divadla a Slovenské národní galerie. Suska zase kritizovaly kromě jiného za příkaz k propuštění odsouzeného bývalého šéfa elitní složky prokuratury Dušana Kováčika z vězení. Ministr tak využil své oprávnění poté, co podal mimořádný opravný prostředek proti odsuzujícímu verdiktu vůči Kováčikovi, který byl předloni pravomocně potrestán osmiletým vězením kromě jiného za korupci.

FOTOGALERIE: Demonstrace v Bratislavě

Ulice nerozhoduje

Slovenský premiér tvrdil, že skutečným politickým soupeřem vládní koalice jsou „politické nevládní organizace a liberální a progresivní média bez jakékoli politické zodpovědnosti“.

Fico se Suska i Šimkovičové zastal a řekl, že nemá důvod uvažovat o podání návrhu na jejich odvolání. Ulice podle něj nemůže rozhodovat. Úterní demonstrace se podle PS zúčastnilo na 18 tisíc lidí. V pondělí se konal občanský protest proti Šimkovičové, na který podle organizátorů přišlo 9000 lidí.

Trojice slovenských vládních stran pak ve středu ve společném prohlášení tvrdila, že lidé na opoziční demonstraci skandovali štvavá hesla a že za případný další útok na představitele vládní koalice ponese odpovědnost politická opozice. Šimečka v reakci uvedl, že odmítá útoky vládních stran na lidi, kteří slušně uplatňují své občanské právo shromažďovat se. Podle jeho slov společnost rozeštvávají a radikalizují představitelé vládní koalice včetně Fica, kteří dlouhá léta používají nenávistný jazyk a vulgárně útočí na novináře, soudce, státní úředníky, statečné policisty, veřejnost či na bývalou prezidentku Zuzanu Čaputovou.

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme