Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Fini bojují s přílivem migrantů z Ruska. Země možná bude muset porušit své mezinárodní závazky

Finsko kvůli přílivu migrantů z Ruska chystá zvláštní zákon
iStock
 ČTK

Finsko příští týden předloží návrh zákona, který by umožnil pohraničníkům odmítat žadatele o azyl pokoušející se vstoupit do země z Ruska, uvedl předseda finské vlády Petteri Orpo. Předloha by mohla znamenat, že Helsinky načas budou porušovat své mezinárodní závazky, napsala k tomu agentura Reuters.

Reklama

Finsko loni uzavřelo svou hranici s Ruskem, aby zastavilo rostoucí počet příchozích běženců ze zemí, jako jsou Sýrie a Somálsko, a obvinilo Moskvu z podněcování migrace do Finska a Evropské unie. Kreml to popírá. Finsko loni rozzlobilo Rusko tím, že v reakci na invazi ruských vojsk na Ukrajinu opustilo svou dlouhodobou vojenskou neutralitu a vstoupilo do Severoatlantické aliance. Rovněž podepsalo dvoustranný obranný pakt se Spojenými státy.

Návrh zákona, který hodlá předložit pravicová vládní koalice, uznává, že vracení migrantů zpět do Ruska bez zpracování jejich žádostí o azyl by bylo v rozporu s mezinárodními závazky Finska v oblasti lidských práv, ale dodává, že jeho použití bude dočasné a omezené.

Tvář Ukrajinky za pomoci AI propagovala na čínském internetu Rusko

AI v hlavní roli. Po čínských sociálních sítích koluje deepfake video s Ukrajinkou, která propaguje Rusko

Nechci, aby si někdo myslel, že jsem takové hrůzy někdy řekla. Použít Ukrajinku jako tvář k propagaci Ruska je šílenství, prohlásila Olha Lojeková, když svou tvář spatřila v řadě videí na čínských sociálních sítích. Jde o výsledek snadno ovladatelných nástrojů generativní umělé inteligence, které jsou snadno dostupné on-line. „Byl to můj obličej a můj hlas. Bylo to děsivé. Viděla jsem samu sebe říkat věci, které jsem nikdy neřekla,“ svěřila se jednadvacetiletá studentka Pensylvánské univerzity stanici BBC.

Přečíst článek

Premiér Orpo uvedl, že návrh bude příští týden předložen parlamentu, kde jej posoudí ústavní výbor. Ke schválení bude potřebovat pět šestin hlasů zákonodárců, což je vysoká laťka potřebná pro ústavní záležitosti. Úspěch tak není jistý.

Reklama

„Vzhledem k tomu, že tento jev je v rukou Ruska - kdo, odkud a kdy přichází na finskou hranici - nemůžeme to dovolit. Musíme proto naši legislativu rozšířit,“ řekl novinářům Orpo.

Od doby, kdy Finsko uzavřelo své pozemní přechody, letos překročilo „zelenou“ hranici z Ruska méně než 40 migrantů, zatímco loni přes přechody dorazilo asi 1300, ukazují údaje pohraniční stráže.

Jeden železniční přejezd zůstává otevřený, ale pouze pro nákladní dopravu. Finští představitelé tvrdí, že nový zákon je stále potřebný, protože migranti by mohli začít znovu přicházet, jakmile teplejší počasí usnadní cestování.

Ukrajina má potíže na východní frontě

Situace v oblasti Charkova začíná být kritická. Ukrajině chybějí vojáci

Nedostatek zbraní a střeliva ukrajinské armády je podle odborníka Zdeňka Petráše z Univerzity obrany problém, ale největším problémem je podle něj úbytek vojáků. Kritickou se pak podle něj stává situace v oblasti Charkova. 

Přečíst článek

„V Rusku jsou stále tisíce lidí... kteří čekají na příležitost dosáhnout finské hranice,“ řekl Orpo s odkazem na zprávy tajných služeb.

Finsko sdílí 1340 kilometrů dlouhou hranici s Ruskem. Návrh zákona by pohraničním orgánům umožnil vrátit zpět žadatele o azyl, kteří přejdou hranici z Ruska, ať s použitím násilí nebo bez ní. Netýkalo by se to ale dětí a zdravotně postižených osob, jejichž žádosti o azyl by Finsko nadále akceptovalo.

Největší finská opoziční skupina, sociální demokraté, kontaktovaná Reuters 3. května, uvedla, že se nezaváže k podpoře návrhu zákona, dokud parlament neprojedná konečnou verzi. Finská ombudsmanka Kristina Stenmanová uvedla, že by bylo alarmující, kdyby Finsko odmítlo přijímat žádosti o azyl od lidí přijíždějících na jeho hranice.

Reklama

Související

Mladí lidé jsou v některých částech Evropy více proti migraci než staří

Nové generační rozdíly. Mladí lidé v Evropě začínají více zbrojit proti migraci, ukázal průzkum

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme