Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Gupta ždímal ostravské hutě, říká europoslanec Zdechovský. Vestagerová to prověří

Gupta ždímal ostravské hutě, říká europoslanec Zdechovský. Vestagerová to prověří
Profimedia
 nst
nst

Evropská komise (EK) sleduje finanční situaci v ocelářském podniku Liberty House Group podnikatele Sanjeeva Gupty, pod který spadá i hutní společnost Liberty Ostrava. Pokud zjistí porušení podmínek, které stanovila v roce 2019 při schválení prodeje Liberty Ostrava do Guptových rukou, je připravena uložit pokuty. V odpovědi na interpelaci europoslance Tomáše Zdechovského to podle jeho tiskové zprávy uvedla místopředsedkyně EK Margrethe Vestagerová, která má na starosti hospodářskou soutěž.

Reklama

Firmu Liberty Ostrava koupila Guptova skupina v roce 2019 od ocelářské společnosti ArcelorMittal. Evropská komise prodej hutí schválila za určitých podmínek. Mezi ně například patřilo, že kupující musel mít možnost získat podíl společnosti ArcelorMittal v podniku Tameh, dodávajícím uvedenému závodu energii, a že společnost ArcelorMittal převede smlouvu o dodávkách energie na kupujícího, uvádí Komise v odpovědi.

Podle Vestagerové nebylo v té době možné předjímat budoucí problémy. „Považuji vyjádření paní komisařky Vestagerové za alibistické. Tehdy dala Komise po důsledné analýze a vyhodnocení rizik akvizici zelenou. Ukazuje se, že detailní analýza tak důsledná nebyla, protože ArcelorMittal ostravský hutní podnik dlouho ždímal a nový majitel Gupta pak koupil společnost se stejným záměrem, což se nakonec i potvrdilo,“ uvedl Zdechovský. Před akvizicí a jejími možnými negativními dopady na zaměstnanost v regionu podle něj v době schválení transakce varovali odboráři i poslanci Parlamentu České republiky.

Liberty Ostrava je od června v úpadku. Většina jejích provozů stojí od loňského prosince, kdy společnost Tameh Czech zastavila dodávky energií pro huť.

Huť Liberty Ostrava

Huť Liberty začala rozdávat výpovědi, týká se to asi 1600 lidí

Hutní podnik Liberty Ostrava, který je od června v úpadku začal rozdávat výpovědi zaměstnancům. Týká se to asi 1600 lidí. Dostávají dvouměsíční výpovědi, nebo mohou odejít dohodou. Uvedla to mluvčí podniku Kateřina Zajíčková.

Přečíst článek

Reklama

Huť Liberty Ostrava

Hotovo. Provoz části Liberty Ostrava zachrání miliardář Strnad

Rourovnu a válcovnu plochých výrobků ve zkrachovalé huti Liberty Ostrava by od října měla financovat společnost Vítkovice Machinery Trade (VMT) ze skupiny CE Industries miliardáře Jaroslava Strnada.

Přečíst článek

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme