Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Harrisova vs. Trump poprvé. Demokratka dostala Trumpa pod tlak

První debata Harrisová vs. Trump
ČTK
 ČTK

Americký exprezident Donald Trump a viceprezidentka Kamala Harrisová se v první části své předvolební debaty dostávali do vypjatých výměn ohledně ekonomiky a přístupu k potratům. Podle zámořských médií dostala demokratická viceprezidentka Trumpa pod tlak.

Reklama

Americká viceprezidentka Kamala Harrisová na závěr debaty s exprezidentem Donaldem Trumpem uvedla, že se soustředí na budoucnost a na službu Američanům, zatímco její soupeř hledí do minulosti a staví sám sebe na první místo. Trump v závěrečném proslovu uvedl, že USA jsou pod současnou administrativou Demokratické strany selhávající zemí, a oponoval, že Harrisová už měla na realizaci svých plánů dost času.

„Slyšeli jste dnes večer dvě velmi odlišné vize, jednu zaměřenou na budoucnost a druhou na minulost,“ řekla Harrisová na závěr téměř dvouhodinového přenosu na televizní stanici ABC. „Věřím, že americký lid ví, že toho máme mnohem víc společného, než co nás rozděluje,“ pokračovala.

V proslovu zopakovala, že chce pomáhat střední třídě a chránit práva Američanů včetně přístupu k potratům. Připomněla svou dřívější kariéru prokurátorky a zdůraznila, že nikdy neměla jiného „klienta“, než je americký lid. „Potřebujeme někoho, komu na vás záleží a kdo nestaví sebe na první místo,“ řekla.

Koho budou volit v Silicon Valley? Harrisová znovu získává podporu technologického sektoru

Republikánská dvojice Trump/Vance má v technologickém sektoru silnou pozici. Boj o Silicon Valley však není ztracený ani pro demokraty a Kamalu Harrisovou, která prostředí dobře zná. Zaměstnanci Big Techu navíc nasypali na účet její kampaně statisíce dolarů.

Přečíst článek

Reklama

Trump: Amerika upadá

Trump ve svém segmentu nemluvil o svých plánech pro případný druhý mandát a místo toho se zaměřil na kritiku Harrisové a současné vlády. „Začala tím, že řekla, že udělá tohle, udělá támhleto, udělá všechny ty skvělé věci. Proč je neudělala? Je tam tři a půl roku,“ uvedl republikánský kandidát.

Trump také navazoval na svou temnou rétoriku ohledně současného stavu Spojených států. „Jsme selhávající zemí, jsme zemí ve vážném úpadku,“ uvedl. Opakoval při tom nepodložená tvrzení o přílivu imigrantů do USA a prohlásil, že svět směřuje ke třetí světové válce.

Na konci debaty si dvojice kandidátů na rozdíl od úvodu nepodala ruce, Harrisová s Trumpem se na sebe ani nepodívali, poznamenal deník The Washington Post.

Kamala Harrisová

Harrisová boduje. V průzkumu stáhla náskok Trumpa v oblasti ekonomiky

Kamale Harrisové se podařilo výrazně stáhnout náskok Donalda Trumpa, pokud jde o její vnímanou schopnost poradit si ekonomikou a zaměstnaností, ukazuje nový průzkum veřejného mínění agentury Ipsos. Zatímco ještě v červenci demokratická kandidátka na prezidentku na svého republikánského soupeře ztrácela jedenáct procentních bodů, nyní byl poměr 40 ku 43 procentům v její neprospěch, uvedla agentura Reuters.

Přečíst článek

Trump byl znovu obžalován za pokus zvrátit volby v roce 2020

Zvláštní vyšetřovatel Jack Smith znovu obžaloval amerického exprezidenta Donalda Trumpa z pokusu zvrátit výsledky prezidentských voleb z roku 2020. Zohlednil přitom červencový přelomový verdikt nejvyššího soudu, který konstatoval, že bývalí prezidenti mají nárok na širokou imunitu spojenou s činy vykonanými v úřadu, napsala agentura AP.

Přečíst článek

Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme