Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Hnutí ANO triumfovalo v senátních volbách, úspěch slaví i Přísaha

Babiš, Havlíček, Schillerová
Profimedia
 ČTK

Hnutí ANO poprvé v historii vyhrálo senátní volby, získalo v nich letos osm mandátů z 27 možných. Dva senátory získalo už v prvním kole, ve finále dalších šest. Kandidáti, které nominovaly strany vládní koalice, zvítězili dohromady v 15 obvodech. Ve zbývajících obvodech se prosadili zástupci SOCDEM, SEN 21, Přísahy a Stanislav Balík jako nezávislý kandidát.

Reklama

Nejúspěšnější z vládních uskupení bylo hnutí Starostů, získalo dohromady šest mandátů. ODS obhájila pět z deseti křesel, KDU-ČSL obě a z nominantů TOP 09, která obhajovala jedno křeslo, zvítězili dva.

„Starostové budou díky tomu dál druhým nejsilnějším hlasem v horní komoře Parlamentu,“ podotkl Rakušan. „Věříme, že díky úzkému napojení na regiony, velmi dobré znalosti potřeb lidí v nich a taky díky schopnosti nominovat silné, konsenzuální osobnosti, mohou Starostové a nezávislí být dál přirozenou volbou pro ty voliče, kteří v politice hledají hlavně řešení svých každodenních starostí,“ dodal.

Spokojenost zavládla i v táboře TOP 09. Podle předsedkyně strany Markéty Pekarové Adamové si strana bude chtít udržet funkci místopředsedy, kterou nyní zastává Tomáš Czernin. Jednání o postech se ale teprve rozbíhají, řekla uvedla. Hnutí ANO, které získalo osm mandátů, by za vítěze voleb neoznačila. TOP 09 obhajovala jedno křeslo a získala dva senátory.

„Mohu říci, že jsme opět úspěšní v tom, že vždycky v těch senátních volbách o 100 procent zvýšíme svůj volební zisk,“ prohlásila předsedkyně TOP 09. Podle ní se ukazuje, jak smysluplná je spolupráce napříč politickým spektrem. Za klíčové považuje udržet v Senátu většinu, která je jednoznačně demokratická .

Reklama

Návrat KSČM se nekoná

Znovuzvolení Přemysla Rabase (za SEN 21) na Chomutovsku znamená, že senátorský klub SEN 21 a Piráti zůstane zachován pravděpodobně v minimálním počtu pěti členů. Naopak výsledkem prohry komunisty Jaroslava Komínka ve stejném obvodu je také to, že KSČM se nevrátí ani na třetí pokus do Senátu, v němž její zastoupení skončilo před šesti lety.

Podobně hnutí SPD ani letos nezíská křeslo v Senátu, neboť jeho jediný finalista Pavel Dopita prohrál duel na Prostějovsku. „Oslabila Fialova vládní koalice, posílila opozice a SPD se podařil dílčí cíl, abychom dostali alespoň jednoho našeho kandidáta do druhého kola,“ zhodnotil volby předseda SPD Tomio Okamura.

Novou parlamentní stranou se naopak stalo hnutí Přísaha díky svému předsedovi Róbertu Šlachtovi, který vyhrál obě volební kola na Břeclavsku.

K finále senátních voleb přišlo podle téměř konečných výsledků 17,5 procenta voličů, což je o jeden procentní bod více, než jaká byla účast při předchozích volbách v roce 2018 v obvodech, kde se volilo i letos.

Miliony navíc

ANO si díky svému volebnímu výsledku polepší na státním příspěvku za mandát senátora. Místo pěti bude mít nově sedm mandátů, což znamená, že od státu dostane o 6,3 milionu korun navíc. Pohorší si naopak ODS, která přišla o pět mandátů. Její příspěvek od státu tak klesne o 4,5 milionu korun. Příspěvek ze státního rozpočtu na mandát poslance a senátora činí ročně 900 tisíc korun.

Slovenský premiér Robert Fico

Ficova vláda posunula Slovensko k neliberální demokracii

Slovensko se za rok od parlamentních voleb kvůli krokům nynější vlády premiéra Roberta Fica posunulo k neliberální demokracii, uvedl prezident nevládního Institutu pro veřejné otázky (IVO) Grigorij Mesežnikov. Po předčasných volbách z konce loňského září se k moci vrátil nyní již čtyřnásobný ministerský předseda Fico, jehož strana Směr-sociální demokracie (Směr-SD) vytvořila vládu se dalšími dvěma stranami.

Přečíst článek

Tisková konference Pirátů k aktuální situaci po návrhu premiéra Petra Fialy (ODS) odvolat ministra pro místní rozvoj Ivana Bartoše (Piráti) z vlády

Bartoš: Fiala Piráty podrazil, Spolu směřuje k vládě s Babišem

Koalice Spolu (ODS, TOP 09 a lidovců) začalo cestu ke složení vlády s dosud opozičním hnutím ANO Andreje Babiše, řekl předseda Pirátů Ivan Bartoš, o jehož odvolání z funkce vicepremiéra a ministra pro místní rozvoj požádá prezidenta premiér Petr Fiala (ODS).

Přečíst článek

Reklama

Související

Andrej Babiš

Politický diář Jany Havligerové: Andrej Babiš je zklamaný, pivo zdarma ani salám nezabraly

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme