Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Írán odpálil rakety na Izrael. Zemřel Palestinec

Íránský premiér Masúd Pezeškján
ČTK
 ČTK

Írán odpálil balistické rakety na Izrael, kde se lidé v celé zemi museli dočasně uchýlit do krytů. Asi po hodině civilní obrana informovala, že je možné tyto prostory opustit, a armáda oznámila, že v daném okamžiku další nebezpečí ze strany Íránu nehrozí.

Reklama

Izraelská záchranná služba podle The Times of Israel uvedla, že v Tel Avivu utrpěli lehká zranění dva lidé, které zasáhla střepina. Úřady a média na okupovaném Západním břehu informovaly, že v důsledku íránského útoku zemřel jeden Palestinec.

Sirény varující před vzdušným útokem se večer rozezněly po celém izraelském území a například zpravodajka agentury DPA informovala, že v Tel Avivu se ozývaly hlasité exploze.

Kromě dvou lehce zraněných podle izraelských záchranářů potřebovalo ošetřit také několik lidí, kteří si ublížili, když utíkali do krytu. Jiní dostali úzkostný záchvat.

Mrtvý Palestinec

Podle starosty Jericha na okupovaném Západním břehu v tomto městě přišel o život Palestinec, kterého zasáhla střepina rakety. Podle palestinských médií šlo o dělníka původem z Gazy.

Reklama

Izrael kvůli íránskému útoku dočasně uzavřel svůj vzdušný prostor, stejné rozhodnutí oznámily i irácké úřady. Později Izrael přílety i odlety obnovil. Leteckou dopravu pozastavilo také Jordánsko. Úřady v této zemi sousedící s Izraelem dočasně vyzvaly obyvatele, aby v zájmu své bezpečnosti neopouštěli domovy.

Mluvčí izraelské armády Daniel Hagari nedlouho před odpálením íránských raket uvedl, že ze strany Íránu očekává rozsáhlý útok. Íránské revoluční gardy tvrdí, že na Izrael odpálily desítky raket, a varovaly, že pokud Izrael přistoupí k odvetě, stane se terčem úderu, který bude „drtivější a ničivější“.

Írán první přímý útok proti Izraeli uskutečnil letos v dubnu. Použil při něm balistické rakety, drony a střely s plochou dráhou letu. Šlo tehdy o odvetu na útok na íránský konzulát v Damašku. Izrael se k němu sice nepřihlásil, předpokládá se ale, že je za něj zodpovědný.

Napětí mezi Izraelem a Íránem v posledních dnech znovu výrazně stouplo v důsledku rozsáhlých izraelských akcí proti šíitskému hnutí Hizballáh v Libanonu. Írán tuto militantní skupinu podporuje politicky i vojensky. V noci na dnešek Izrael zahájil pozemní operaci proti Hizballáhu v jižním Libanonu.

místo izraelského úderu na předměstí Bejrútu

Češi zablokovali prohlášení EU vyzývající k příměří v Libanonu

Česká republika podle serveru Euronews zablokovala společné prohlášení Evropské unie vyzývající k „okamžitému příměří“ mezi Izraelem a libanonským radikálním hnutím Hizballáh. Sedmadvacítka tak k vyostřujícímu se konfliktu nemohla jednotné stanovisko vydat. České ministerstvo zahraničí sdělilo, že Praha prohlášení zablokovala, neboť jednostranně omezovalo právo Izraele na sebeobranu proti teroristům z Hizballáhu.

Přečíst článek

Ruský prezident Vladimir Putin

Putin nabírá vojáky. K povinné službě jich má být povoláno 133 tisíc

Ruský prezident Vladimir Putin podepsal výnos o podzimních odvodech do armády. Podle výnosu má být do konce roku povoláno k povinné službě v ozbrojených silách 133 tisíc lidí. V souladu s Putinovým dřívějším slibem generální štáb ujistil, že tyto odvedence nepošle do války proti Ukrajině, která trvá už třetím rokem, uvedla agentura Interfax. Služba v ruských ozbrojených silách, která je stále povinná, trvá 12 měsíců.

Přečíst článek

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme