Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Izraelci zabili dlouholetého šéfa Hizballáhu Nasralláha

Izrael oznámil zabití vůdce Hizballáhu Nasralláha při úderu v Bejrútu
ČTK
 ČTK

Izraelská armáda dnes oznámila zabití nejvyššího vůdce šíitského militantního hnutí Hizballáh Hasana Nasralláha při vzdušném útoku v Bejrútu. Informovaly o tom agentury Reuters, AP a AFP.

Reklama

O osudu Nasralláha panovaly nejasnosti od mohutného izraelského úderu na ústředí libanonského hnutí na jižním předměstí Bejrútu. Nasralláh vedl Hizballáh více než tři desetiletí, podotkla AP. Hnutí se ke zprávám o jeho smrti zatím oficiálně nevyjádřilo. Nejmenovaný zdroj agentury AFP blízký Hizballáhu uvedl, že hnutí s Nasrallálhem od pátečního večera ztratilo kontakt, jeho smrt však nepotvrdil.

„Útok byl proveden ve chvíli, kdy se nejvyšší představitelé Hizballáhu sešli ve svém velitelství, aby koordinovali teroristické aktivity proti občanům Státu Izrael,“ sdělila izraelská armáda.

V prohlášení dále uvedla, že spolu s Nasralláhem přišel o život také šéf Hizballáhu pro operace na jižní frontě Alí Karakí a další velitelé. Ti se podle armády v okamžiku úderu nacházeli v hlavním ústředí Hizballáhu, které bylo umístěno pod obytnými budovami na bejrútském předměstí Dahíja, které je baštou hnutí v libanonském hlavním městě.

Karakí se stal terčem izraelského úderu v Bejrútu už na začátku týdne, ale Hizballáh tehdy prohlásil, že útok přežil.

Reklama

Podle poslední bilance libanonského ministerstva zdravotnictví při páteční sérii mohutných vzdušných útoků Izraele na jižním předměstí Bejrútu přišlo o život nejméně šest lidí a dalších 91 bylo zraněno. Izraelská média uvedla, že hlavním cílem byl právě Nasralláh, o jehož osudu se od té doby spekulovalo.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Napětí na Blízkém východě škodí Izraeli. Moody's zemi zhoršila úvěrový rating

Mezinárodní ratingová agentura Moody's zhoršila hodnocení úvěrové spolehlivosti Izraele o dva stupně na známku Baa1. Tento krok zdůvodnila zejména dalším růstem geopolitických rizik. Výhled úvěrového ratingu zůstává negativní, což signalizuje, že agentura by mohla v budoucnosti přikročit k dalšímu zhoršení ratingové známky.

Přečíst článek

Maďarský prezident Viktor Orbán a ruský prezident Vladimir Putin

Orbán mírní výroky svého spolupracovníka. Maďarsko se brání vždy, uvedl

Maďarsko se vždy brání proti agresorovi, činilo tak v minulosti a udělá to i v současnosti a budoucnu, prohlásil v pravidelném rozhlasovém vystoupení maďarský premiér Viktor Orbán podle agentury MTI.

Přečíst článek

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme