Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Jaderné elektrárny v ohrožení. Dle Kyjeva budou novým ruským cílem na Ukrajině

Válka na Ukrajině
ČTK
 ČTK

Rusko podle ukrajinských zpravodajských služeb plánuje před příchodem zimy útoky na ukrajinskou jadernou energetiku. Na síti X to dnes napsal ukrajinský ministr zahraničí Andrij Sybiha. Zároveň vyzval Mezinárodní agenturu pro atomovou energii (IAEA) a spojence k vytvoření stálých monitorovací misí v ukrajinských jaderných elektrárnách.

Reklama

"Podle ukrajinských zpravodajských služeb Kreml před zimou připravuje útoky na kritické objekty ukrajinské jaderné energetiky," napsal Sybiha. "Týká se to zejména otevřených rozvodných zařízení v jaderných elektrárnách a rozvodných stanicích, která jsou klíčová pro bezpečný provoz jaderné energetiky," dodal.

Šéf ukrajinské prezidentské kanceláře Andrij Jermak podle agentury Reuters vyzval k rychlé globální reakci na údajnou hrozbu útoku na jaderná zařízení na Ukrajině. "Toto je příprava na možný scénář jaderné katastrofy, Rusko je teroristou," uvedl. "Musí být zastaveni tady a teď," dodal.

Rusko od podzimu 2022 provádí vzdušné údery na ukrajinskou energetickou infrastrukturu. Zatím však nezasáhlo žádná jaderná zařízení, která jsou pod kontrolou Ukrajiny. Již na začátku invaze na Ukrajinu se nicméně zmocnilo Záporožské jaderné elektrárny na jihovýchodě země. Obě strany se od té doby opakovaně obviňují z ostřelování oblastí v blízkosti této elektrárny, napsala agentura Reuters.

Reklama

Ruský prezident Vladimir Putin

Putin posílí svou armádu. Dodá ji přes milion dronů

Ruská armáda loni obdržela zhruba 140 tisíc dronů ruské výroby a letos Rusko plánuje jejich výrobu téměř zdesetinásobit; armádě jich tak dodá bezmála 1,4 milionu. Oznámil to podle agentury Reuters ruský prezident Vladimir Putin.

Přečíst článek

Ukrajinský server TSN v pátek uvedl, že podle místní vojenské správy proletěl během nočního útoku ruský dron v bezprostřední blízkosti Chmelnycké jaderné elektrárny, která se nachází zhruba 300 kilometrů západně od Kyjeva.

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová

EU poskytne Ukrajincům půjčku v objemu až 35 miliard eur

Evropská komise hodlá poskytnout Ukrajině půjčku v objemu až 35 miliard eur (zhruba 878 miliard korun). Na návštěvě Kyjeva to oznámila předsedkyně komise Ursula von der Leyenová. Půjčka je součástí plánu skupiny ekonomicky vyspělých zemí G7 poskytnout Ukrajině úvěry za 50 miliard dolarů (přes 1,1 bilionu korun), jejichž záruky mají tvořit výnosy ze zmrazeného ruského majetku.

Přečíst článek

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme