Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Jurečka: Průměrný důchod v roce 2025 bude přes 21 tisíc

Jurečka: Průměrný důchod v roce 2025 bude přes 21 tisíc
Profimedia
 ČTK

O kolik příští rok porostou důchody? Ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL) ve středu nadhodil první číslo. Důchodci měli polepšit v průměru o 356 korun. Průměrný důchod tak překoná hranici 21 tisíc korun.

Reklama

Starobní penze by se mohly od ledna zvýšit v průměru o 356 korun. Přesná částka se ještě dopočítá podle vývoje mezd. Solidární pevná část penze by se měla všem zvednout o 290 korun a k tomu by měl vzrůst zásluhový procentní díl důchodu o 0,4 procenta. Ve středu to oznámil ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL). Důchod od České správy sociálního zabezpečení (ČSSZ) pobírá zhruba 2,85 milionu lidí. Další desetitisíce penzí vyplácejí systémy resortů obrany, vnitra a spravedlnosti.

„Průměrný starobní důchod v příštím roce vzroste a překoná hranici 21 tisíc korun. Průměrná výše v příštím roce bude 21 078 korun. Teď v červnu je průměrná výše důchodu 20 708 korun,“ uvedl ministr.

Důchod se skládá ze dvou částí. Solidární pevná výměra je pro všechny stejná a odpovídá deseti procentům průměrné mzdy. Letos činí 4400 korun. Od ledna by se měla zvednout podle Jurečky o 290 korun na 4690 korun. V zásluhovém procentním dílu se pak odráží výše výdělku, odpracované roky a počet vychovaných dětí. Navýšit by se mohl od ledna podle ministra o 0,4 procenta. Tato výměra by se ale neupravovala lidem, kteří nastoupili do předčasné penze po říjnu loňského roku a nemají ještě řádný důchodový věk. Vzrůst by se jim měla jen solidární část.

Navýšení důchodu se vypočítává z průměrné mzdy, průměrné starobní penze, růstu cen u domácností důchodců a růstu reálného výdělku. Zohledňuje se přírůstek indexu spotřebitelských cen za poslední rok od začátku loňského července do konce letošního června, průměrná penze za červen či očekávaná průměrná mzda pro příští rok. Podle Jurečky přírůstek cen u důchodcovských domácností za sledované období dosáhl 1,7 procenta.

Reklama

Do penzí by příští rok mělo putovat asi 705,9 miliardy korun. Z toho na navýšení bude potřeba 12,2 miliardy korun. Systém důchodového pojištění by měl podle odhadů zůstat dál v deficitu. Příští rok by měl podle dosavadních propočtů činit asi 18,3 miliardy korun, uvedl ministr.

ČSSZ vyplácela letos na konci prvního čtvrtletí 2,37 milionu starobních, 411 500 Invalidních a 65 100 vdovských, vdoveckých a sirotčích důchodů. Průměrná starobní penze v březnu činila 20 633 korun. Starobní penze ze systémů resortů vnitra, spravedlnosti a obrany jsou o několik tisíc vyšší.

Češi jsou dobří dlužníci. Splácejí lépe než většina Evropanů, říká Michal Straka z agentury Ipsos

Jak nepřijít o své peníze na účtu při ztrátě partnera

Češi se dnes více dělí o náklady domácnosti a více jak polovina párů společně spravuje i své rodinné finance a bankovní produkty. Třetina má dokonce jen jeden společný účet. Jen málokdo si je však vědom rizika zablokovaných peněz a kdy se to může u takovýchto účtů stát. O investice a budování majetku se pak partneři obvykle už tolik nedělí. A i své příjmy tají před svým partnerem stále více jak čtvrtina lidí, jak vyplývá z průzkumu agentury Ipsos pro Partners Banku, které se za tři měsíce od vstupu na trh podařilo získat už přes 50 tisíc klientů.

Přečíst článek

Doba života v důchodu se výrazně prodlužuje

Stanislav Šulc: V důchodu budeme dřív celý život než vládních 21 let

Kolik let vlastně mají lidé strávit ve starobní penzi? Zásadní, téměř filosofickou otázku otevřela vládní koalice, když se pokouší protlačit nové pojetí důchodů. To pak vznosně nazývá důchodovou reformou, o niž opravdu ani náhodou nejde. A zároveň dává opozici do rukou bič na sebe samu, který jí prohraje příští volby. Přitom řešit důchody tímto způsobem je zcela zbytečné. Než se tento sen skutečně uskuteční, pravděpodobně již bude svět stát před rozhodnutím úplně jiným – před základním příjmem.

Přečíst článek

Premiér Petr Fiala (ODS)

Fiala: Reforma penzí už nemůže čekat, musíme udělat první krok

Neudržitelnost penzijního systému představuje podle premiéra Petra Fialy (ODS) zásadní zátěž pro Česko. Je třeba zajistit, aby důchodové pojištění nezkolabovalo, řekl ministerský předseda po zahájení mimořádné sněmovní schůze svolané z koaličního podnětu k úvodnímu kolu debaty o sporných širších změnách v penzích.

Přečíst článek

Reklama

Související

Opoziční ANO chce přidat důchodcům k penzím 500 korun měsíčně

Lukáš Kovanda: Důchodci si v příštím roce pohorší. Růst důchodů nepokryje inflaci

Přečíst článek
Marian Jurečka, ministr práce a sociálních věcí

Dalibor Martínek: Důchody jsou brzdou rozvoje Česka. Zemi sráží slabost politiků, ne důchodci

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme