Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Patrioti pro Evropu mají posilu. Le Penová se spojí s Babišem a spol.

Marine Le Penová
Profimedia
 ČTK

K nově vznikající europarlamentní frakci Patrioti pro Evropu (Patriots for Europe) se připojí francouzské krajně pravicové Národní sdružení, uvedl podle agentury Reuters maďarský vládní mluvčí. Připojení strany Marine Le Penové znamená pro frakci výraznou posilu, Národní sdružení v červnových volbách do Evropského parlamentu získalo 30 mandátů.

Reklama

„Patrioti pro Evropu se nadále rozrůstají, protože se připojila Marine Le Penová a Národní sdružení,” napsal na sociální síti X mluvčí maďarské vlády Zoltán Kovács. „Nová pravicová frakce by se mohla stát třetí největší v Evropském parlamentu. Spojme síly a bojujme společně za lepší budoucnost!” dodal.

Své zapojení do frakce potvrdila také italská pravicová strana Liga s osmi mandáty, naopak německá Alternativa pro Německo (AfD) se nepřipojí.

Právě dnes odpoledne se v Bruselu uskuteční ustavující zasedání nové politické skupiny, o jejíž založení v EP usiluje hnutí ANO bývalého premiéra Andreje Babiše, maďarská národněkonzervativní strana Fidesz současného premiéra Viktora Orbána a pravicově populistická Svobodná strana Rakouska (FPÖ).

Pro založení frakce v EP je potřeba 23 europoslanců z nejméně sedmi členských států EU. Patrioti pro Evropu tento požadavek splní, protože v posledních dnech se k nim připojilo hned několik evropských stran, včetně krajně pravicové belgické strany Vlámský zájem (Vlaams Belang) či nizozemské Strany pro svobodu (PVV) Geerta Wilderse.

Reklama

Šéf ANO Andrej Babiš, Herbert Kickl, vůdce Svobodné strany Rakouska (FPÖ) a maďarský premiér a předseda Fideszu Viktor Orbán

Posily pro Babiše. S Patrioty pro Evropu se spojí pravicové frakce ID a Vox

Krajně pravicová frakce Identita a demokracie (ID) v Evropském parlamentu se v pondělí rozpadne a většina jejích členů se připojí k nové frakci Patrioti pro Evropu (Patriots for Europe), napsal s odvoláním na své zdroje bruselský server Euractiv. Podobně o vývoji informují i maďarská vládní média.

Přečíst článek

Šéf Ligy Matteo Salvini

K frakci založené Orbánem a Babišem se chystá přidat Salviniho italská Liga

K připravované frakci v Evropském parlamentu, jejíž vznik ohlásili maďarský premiér Viktor Orbán i český expremiér Andrej Babiš, se připojí italská Liga, kterou vede vicepremiér Matteo Salvini. Píše to italský tisk. Salvini vznik nové skupiny uvítal na sociálních sítích. Vznikající frakce zatím nesplňuje podmínku, že musí sdružovat europoslance ze sedmi zemí.

Přečíst článek

Reklama

Související

Šéf hnutí ANO Andrej Babiš

Stanislav Šulc: Patrioty pro Evropu rozkližuje hned první konflikt. Porodní bolesti, nebo setrvalý stav?

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme