Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

K frakci založené Orbánem a Babišem se chystá přidat Salviniho italská Liga

Šéf Ligy Matteo Salvini
profimedia.cz
 ČTK

K připravované frakci v Evropském parlamentu, jejíž vznik ohlásili maďarský premiér Viktor Orbán i český expremiér Andrej Babiš, se připojí italská Liga, kterou vede vicepremiér Matteo Salvini. Píše to italský tisk. Salvini vznik nové skupiny uvítal na sociálních sítích. Vznikající frakce zatím nesplňuje podmínku, že musí sdružovat europoslance ze sedmi zemí.

Reklama

Vznik nové frakce Patrioti pro Evropu (Patriots for Europe) oznámili na společném setkání v neděli ve Vídni Orbán, Babiš a šéf Svobodné strany Rakouska (FPÖ) Herbert Kickl. Tři zakládající formace - FPÖ, Fidesz a hnutí ANO - dosahují minimálního počtu europoslanců pro vytvoření frakce. Potřebují však zástupce z alespoň čtyř dalších zemí, aby frakce získala registraci ze strany Evropského parlamentu.

FOTOGALERIE: Le Penová slaví vítězství ve Francii

Oznámení o vzniku nové frakce přivítal italský vicepremiér Salvini, jehož Liga patří mezi hlavní síly euroskeptické frakce Identita a demokracie. „Chceme co nejvíce rozšířit hranice silného, vlasteneckého a jednotného klubu, který bude proti zákulisním dohodám,” uvedl v neděli na síti X Salvini. Podle nejmenovaných zdrojů italského tisku se Liga chystá do nové frakce přidat. „Salviniho Liga se stane součástí nové rodiny vlastenců,” píše například deník La Stampa.

Reklama

Předseda ANO Andrej Babiš

Stanislav Šulc: Evropská frakce Patrioti bude Babišův majstrštyk

Přehnaně ambiciózní, nebo šíleně populistické, až polofašistické? Tak se většinou bude hodnotit pokus Andreje Babiše dobýt Evropu novou frakcí nazvanou Patrioti pro Evropu. To podstatné je však zcela jinde. Babiš velmi šikovně vypálil evropský rybník vládní koalici, které právě evropské úspěchy zůstaly jedinou argumentací pro voliče před volbami do poslanecké sněmovny v příštím roce. Nyní Petru Fialovi a spol. již nezbude vůbec nic. Tedy krom naděje.

Přečíst článek

Štěpení parlamentních frakcí

V unijní politice Salvini své kroky dosud úzce koordinoval s dlouholetou vůdkyní francouzské krajně pravicové strany Národní sdružení Marine Le Penovou. „Podle některých zdrojů Marine Le Penová dala (nové skupině) své požehnání,” uvádí obvykle dobře informovaný bruselský server La Matinale Européenne. V současnosti jsou pro francouzskou političku prioritou domácí parlamentní volby, ve kterých se její strana pokusí získat většinu. Francouzská strana RN má v Evropském parlamentu 30 křesel, Liga osm.

Vznik nové frakce však přidělává podle deníku La Repubblica starosti italské premiérce Giorgie Meloniové, která vede konkurenční stranu Evropských konzervativců a reformistů (ECR). O členství v novém klubu kolem Orbána a Babiše totiž uvažuje i polská strana Právo a spravedlnost (PiS), jak řekl serveru Politico bývalý polský premiér Mateusz Morawiecki. Odchod 20 europoslanců zvolených za PiS by pro ECR, která je v současnosti třetí největší frakcí, byl tvrdou ránou. Ve frakci ECR podle informací z webu Evropského parlamentu zasedá 83 europoslanců.

Kontroverzní lídr Alternativy pro Německo (AfD) Maximilian Krah

Eurovolby v západní Evropě stáčí kormidlo ještě víc doprava

Průběžné výsledky sčítání hlasů odevzdaných ve volbách do Evropského parlamentu v Německu, Francii či Itálii potvrzují údaje odhadů zveřejněných v neděli večer. V Německu slaví úspěch konzervativní unie CDU/CSU, která dostala 30 procent hlasů, a protiimigrační Alternativa pro Německo (AfD). Přes 31 procent hlasů ve Francii obdržela krajně pravicová strana Národní sdružení. Kolem 29 procent hlasů má i strana italské premiérky Giorgii Meloniové Bratři Itálie.

Přečíst článek

Reklama

Související

V Itálii základní škola vyhlásila volno kvůli konci ramadánu. Školáci by stejně nepřišli

V Itálii základní škola vyhlásila volno kvůli konci ramadánu. Školáci by stejně nepřišli

Přečíst článek
Předseda STAN Vít Rakušan

Babiš dostal kopačky, Bělobrádek radí jak na děti, a Rakušan rozhodně nemlží

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme