Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Kandidáti na prezidenta USA: Kdo je kdo a jaké mají šance a názory?

Kandidáti na prezidenta USA: Kdo je kdo a jaké mají šance a názory?
iStock

Jeden osmdesátník, jeden téměř osmdesátník, jeden potomek indických rodičů, jeden bývalý viceprezident kandidující proti „svému” bývalému prezidentovi, i kandidát se slavným politickým jménem, ale příznivec konspiračních teorií. Kdo se chce stát prezidentem USA, jaké mají šance a názory?

Reklama

Primárky před prezidentskými volbami jsou v plném proudu. Zajímavější dění zcela jistě nabídnou republikáni, kde se schyluje k souboji Donalda Trumpa a jeho dědiců i bývalých spolupracovníků. Naopak prezident Joe Biden má demokratickou nominaci takřka jistou – kandidují proti němu slabí soupeři, jako například kontroverzní potomek klanu Kennedyů.

Šance největších kandidátů podle tuzemských sázkových kanceláří (kurz k 29. červnu 2023 vždy ku jedné):

Jméno (strana, post) Tipsport Fortuna SazkaBet Betano
Joe Biden (dem., prezident USA) 2,45 2,50 2,50 2,60
Donald Trump (rep., exprezident USA) 3,00 3,10 3,25 3,30
Ron DeSantis (rep., guvernér Floridy) 6,00 5,50 6,25 5,50
Robert F. Kennedy jr. (dem., právník) 15,00 15,00 13,00 12,00
Gavin Newsom (dem., guvernér Kalifornie) 25,00 40,00 14,00 40,00
Michelle Obamová (dem., bývalá první dáma USA) 30,00 30,00 34,00 40,00
Kamala Harrisová (dem., viceprezidentka USA) 33,00 25,00 36,00 30,00
Nikki Haleyová (rep., bývalá guvernérka Jižní Karolíny) 50,00 33,00 46,00 35,00
Tím Scott (rep., senátor za Jižní Karolínu) 50,00 x 51,00 70,00
Petr Buttigieg (dem., ministr dopravy) 65,00 40,00 91,00 35,00
Joe Manchin (dem., senátor za Západní Virginii) 65,00 x 101,00 x
Mike Pence (rep., bývalý viceprezident D. Trumpa) 70,00 45,00 61,00 60,00
Vivek Ramaswamy (rep., podnikatel, spisovatel) 80,00 x 101,00 100,00
Mike Pompeo (rep., eministr zahraničí) 85,00 x x x
Glenn Youngkin (rep., guvernér Virginie) 90,00 x 67,00 70,00

x - kurz není vypsán, zdroj: sázkové kanceláře

Drahota, štěnice v hotelu a Trumpův duch. Zahraniční turisté ztrácejí zájem o Ameriku

Drahota, štěnice v hotelu a Trumpův duch. Zahraniční turisté ztrácejí zájem o Ameriku

Spojené státy pozbývají nejen kvůli vysokým cenám atraktivity pro cizince. Evropané raději vyrazí do Egypta, Spojených arabských emirátů nebo Thajska. Málokdo se dnes na zimu chystá na Floridu.

Přečíst článek

Reklama

Republikánská strana

  • Donald Trump (77)

Donald Trump kandiduje už potřetí. Bývalý prezident je na začátku souboje o prezidentskou nominaci největším favoritem. To potvrzují i průzkumy preferencí, které mu dávají velmi pohodlný náskok až o 30 procentních bodů před největším rivalem.

Donald Trump ČTK

Donald Trump je i po odchodu z Bílého domu a prohraných volbách vedoucí postavou republikánské strany, a to i navzdory tomu, že je proti němu vedeno hned několik soudních sporů

Silvio Berlusconi zemřel.

Stanislav Šulc: Berlusconi vytvořil archetyp moderního politika. Učil se u něj Trump i Babiš

Zatímco v politickém testamentu Silvia Berlusconiho mnoho vítězství není, na poli byznysu se mu dařilo náramně. A jedním z posledních mužů, kdo jej v byznysu porazil, se stal Daniel Křetínský. Berlusconiho smrt navíc může otevřít dveře PPF, aby rozšířila své působení na evropské mediální scéně.

Přečíst článek

K vyšetřování jeho podílu na útok na Kapitol z 6. ledna 2021 přibylo odsouzení za sexuální útok a nejnověji obvinění za nedovolené držení tajných dokumentů v Trumpově rezidenci v Mar-al-Lago, které může skončit až čtyřletým vězením. Mnohem delší tresty Trumpovy hrozí i v případech přímo souvisejícími s děním po volbách. Na federální úrovni je obviněn za události z 6. ledna 2020 a v Georgii za pokus zvrátit svou prohru. Trumpovi právníci se snažili, aby se procesy odehrály až po volbách, exprezident ale k soudu půjde den před závěrem primárek.

Zatím se nezdá, že by Trumpovy kriminální i morální pochybení nějak výrazně ovlivňovaly vývoj primárek. Naopak to vypadá, že to bude on, kdo bude udávat jejich tón. Kampaň je ale na začátku a stát se může cokoliv. 

  • Vivek Ramaswamy (38)

Až v průběhu primárek se mezi přední republikány vyšvihl osmatřicetiletý miliardář Vivek Ramaswamy, v některých průzkumech dokonce ohrožuje druhé místo Rona DeSantise. Potomek indických imigrantů vydělal velké peníze na biotechnologiích. The Guardian však upozorňuje, že prostřednictvím firmy Roivant Sciences vybral stovky milionů dolarů na lék proti Alzheimerově chorobě, který však neprošel klinickými testy. Ramaswamy tak každopádně má dar sebeprezentace.

Vivek Ramaswamy v některých průzkumech dokonce ohrožuje druhé místo Rona DeSantise. Profimedia

Politicky se Ramaswamy, který nemá výraznější zkušenosti z veřejné sféry, profiluje jako konzervativec a silný odpůrce „woke“ ideologie. Velmi problematické jsou jeho názory na konflikt na Ukrajině, protože by prý byl schopen uznat ruskou vládu nad okupovaným územím a blokovat vstup Ukrajiny do NATO a zrušit protiruské sankce – hlavním hrozbou pro americké zájmy je podle něho Čína.

  • Ron DeSantis (44)

Nejvýraznějším Trumpovým protikandidátem je floridský guvernér Ron DeSantis, kterému průzkumy přisuzují více než dvacetiprocentní podporu. Je ale také tím, do kterého se zájemci o republikánskou nominaci nejvíce strefují, protože Trump je pro ně ve většině stále příliš velké sousto.

Ron DeSantis vyčnívá mezi republikánskými kandidáty ČTK

DeSantis má výborný životopis, vystudoval prestižní Yale a Harvard, poté byl vojenským právníkem a účastnil se i zahraničních misí. Politickou kariéru zahájil ve Sněmovně reprezentantů a v roce 2018 se stal guvernérem. V prvních volbách přitom vyhrál o necelé jedno procento, loni na podzim už svého demokratického rivala porazil o více než dvacet procentních bodů. Patřil mezi Trumpovy lidi a oblíbence, ale jejich přátelství je patrně u konce.

Ron DeSantis vyčnívá mezi republikánskými kandidáty

Porazí DeSantis Trumpa? Pro Evropu by byl stále lepší Biden

V republikánských prezidentských primárkách přibývají Donaldu Trumpovi konkurenti. Zatím se ale nezdá, že by došlo na souboj různých republikánských koncepcí. Zatím největší vyzyvatel Ron DeSantis jen totiž připomíná modernější verzi populistického exprezidenta.

Přečíst článek

DeSantis patří mezi konzervativce a bojovníky proti progresivní „woke“ ideologii. V době covidové krize proslul jako odpůrce plošných lockdownů a povinných roušek. Oproti Trumpovi nabízí uspořádanější program, v několika ohledech více fiskálně konzervativní a pravicovější. V klíčových otázkách a populistické rétorice se však od bývalého prezidenta moc neliší. Oproti Bidenovi má menší zájem o americké angažmá v Evropě, například válku na Ukrajině nazval „územním sporem“.

  • Mike Pence (64)

Nestává se často, aby by proti prezidentovi vystoupil jeho vlastní viceprezident, jako je tomu v případě Mikea Pence. Bývalý kongresman a poté guvernér státu Indiana v Bílém domě býval Trumpovým loajálním spojencem, ale změnou byl exprezidentův podíl na nepokojích a burcování davů před útokem na Kapitol. „Jsem přesvědčen, že každý, kdo se staví nad ústavu, by nikdy neměl být prezidentem Spojených států,“ řekl při ohlášení kandidatury. 

Svět si muže oddychnout. Amerika odvrátila hrozbu platební neschopnosti

Svět si muže oddychnout. Amerika odvrátila hrozbu platební neschopnosti

Americká Sněmovna reprezentantů dnes brzy ráno středoevropského času schválila zákon, který pozastavuje platnost dluhového stropu. Legislativní text nyní putuje do Senátu. Prezident Joe Biden výsledek hlasování uvítal a vyzval Senát, aby zákon schválil, co nejdříve, napsala agentura Reuters.

Přečíst článek

Pence patří k umírněným politikům a mírně vystupuje v úvodu kampaně i vůči Trumpovi. Odmítl ale například potvrdit, že by exprezidenta v případě vítězství v primárkách podpořil. Doufá, že si republikáni „moudře“ vyberou někoho jiného. „Různé doby si žádají různé vedení,“ řekl. Jinak je tradičním republikánem a křesťanským evangelikálem, pro kterého jsou důležité hodnotové otázky. Velmi jasně konzervativně se projevuje například v tématech kolem rodiny ochrany nenarozených dětí. 

  • Nikki Haleyová (51)

Dcera indických imigrantů je jedinou ženou v mezi republikánskými uchazeči. Má za sebou bohatou politickou kariéru, nejdříve zastupovala Jižní Karolínu ve Sněmovně reprezentantů a poté byla dvakrát zvolena guvernérkou tohoto jihozápadního státu. Za vlády Donalda Trumpa působila jako americká vyslankyně u OSN, čímž se také stala prvním členem prezidentské administrativy s indickými kořeny.

Bývalá americká velvyslankyně při OSN a bývalá guvernérka Jižní Karolíny Nikki Haleyová. ČTK

Také Haleyová je s kritikou Trumpa opatrná, dokonce uvažuje, že v případě jeho zvolení a exprezidentova odsouzení by mu udělila milost. „Myslím si, že by pro zemi bylo hrozné, kdyby bývalý prezident seděl roky ve vězení kvůli případu s dokumenty,“ řekla.

David Havrlant: Struktura válcuje cyklus. USA mají „zaděláno“ na solidní ekonomický výkon

Stále se hledají nové důvody, proč ekonomika USA spadne do recese. Ta se přitom opakovaně odsouvá na další půlrok. Je to mimo jiné tím, že jsou při činu strukturální posuny, které jsou mnohem rozsáhlejší než přechodné zaváhání v rámci hospodářského cyklu, píše ve svém komentáři pro Newstream analytik J&T David Havrlant.

Přečíst článek

 Její výhodou je, že primárky v její domácí Jižní Karolíně jsou hned třetí v pořadí. Pokud by se jí podařilo uspět, mohlo by jí to katapultovat mezi přední kandidáty, mezi kterými aktuálně není. Nevýhodou je zase omezený rozpočet její kampaně.

  • Chris Christie (60)

Z dosavadního výčtu uchazečů jistým způsobem vystupuje někdejší guvernér státu New Jersey Chris Christie. Zatímco většina se snaží nabídnout voličům ukázněnější verzi Trumpa, Christie má opačnou taktiku a od začátku je nejhlasitějším kritikem bývalého prezidenta.

Christie se o nominaci ucházel již před rokem 2016. Po svém neúspěchu podpořil Trumpa, jemuž pomáhal i před volbami o čtyři roky později, připravoval ho například na televizní debaty s Joem Bidenem. Po Trumpově výrocích o „ukradených volbách“ se ale od něho odvrátil a dnes je jedním z jeho nejostřejších odpůrců. Nemá však ve straně příliš dobrou pozici, oblibu a vliv.

  • Tim Scott (57)

Bez šance není ani senátor z Jižní Karolíny Tim Scott. Pro Evropany méně známý politik je umírněný republikán, který nezastává tak radikální stanoviska jako Trump nebo DeSantis, naopak sází na pozitivní vize. „Žijeme v zemi příležitostí. Žijeme v zemi, kde je naprosto možné, aby dítě vyrůstající v chudobě, v neúplné rodině, v malém bytě, jednoho dne sloužilo v Kongresu a možná i v Bílém domě,“ řekl v úvodu kampaně.

Fed nenašel odvahu pojedenácté v řadě zvýšit sazby. Možná za měsíc

AKTUALIZOVÁNO: Fed nenašel odvahu pojedenácté v řadě zvýšit sazby. Možná za měsíc

Americký Federální rezervní systém (Fed) se rozhodl nezvýšit úrokové sazby a nechat je na dosavadní úrovni. Sazby přitom zvedl desetkrát v řadě. Fed ale naznačil, že se přiklání k jejich zvýšení příští měsíc, pokud se ekonomika a inflace více neochladí.

Přečíst článek

Výhodou Scotta také je, že patří k nejúspěšnějším republikánským fundraiserům, a tak největším problémem jeho kampaně určitě nebude nedostatek peněz. Je však ze stejného státu jako Haleyová, se kterou tak budou soutěžit o hlasy.

  • Asa Hutchinson (72)

Do bojů se pustil i do letoška guvernér Arkansasu, který označil opětovnou nominaci Trumpa za nejhorší variantu.  Bylo by ale překvapením, kdyby bývalý kongresman, který měl například v roce 1998 na starosti impeachement Billa Clintona, do voleb nějak výrazně zasáhl.

  • Francis Suarez (45)

Zatím jako jeden z posledních oznámil kandidaturu starosta Miami Francis Suarez, o kterém se dříve hovořilo jako o viceprezidentském kandidátovi Nikki Haleyové. Suarez je jako jediný z předních uchazečů o nominaci potomek přistěhovalců z latinské Ameriky, konkrétně z Kuby. 

Boris Johnson rezignoval

Karel Pučelík: Johnsonův odchod ve „velkém“ stylu

Boris Johnson odchází z parlamentu. Jeho rezignace je stejná jako jeho dosavadní kariéra, plná kontroverzí. Před odchodem zkritizoval kolegy, poškodil vlastní stranu a ještě nechal ocenit řády a tituly své kamarády a „spolupachatele“ z kauzy „partygate“, píše ve svém komentáři Karel Pučelík, spolupracovník redakce Newstreamu.

Přečíst článek

Zajímavostí je, že Suarezova pozice starosty Miami vlastně z velké části ceremoniální prací na částečný úvazek. Suarez je jinak příznivec kryptoměn, navrhoval dokonce, že by mohl dostávat výplatu v bitcoinech.

  • Méně známí kandidáti

O nominaci se uchází i další méně známí republikáni, kteří však mají minimální šanci na výraznější výsledek. Není ani jisté, zda se dostanou do nejsledovanějších debat. Mezi nimi jsou například guvernér Severní Dakoty Doug Bordum, konzervativní moderátor Larry Elder, podnikatel Joe Perry nebo investor Vivek Ramaswany. 

Americké burzy na ročním maximu. Investoři nevěří ve zvyšování sazeb.

Americké burzy na ročním maximu. Investoři nevěří ve zvyšování sazeb

Akcie ve Spojených státech ve čtvrtek zpevnily, indexy S&P 500 a Nasdaq uzavřely poblíž 14měsíčních maxim. Investoři se na základě hospodářských statistik přiklání k tomu, že americká centrální banka (Fed) se blíží ke konci svého agresivního zvyšování úrokových sazeb.

Přečíst článek

Demokratická strana

  • Joe Biden (80)

Prezident, bývalý viceprezident Barracka Obamy a dlouholetý senátor z Delaware Joe Biden usiluje o druhý mandát s tím, že chce dokončit rozdělanou práci. Na pozici viceprezidenta s ním opět kandiduje Kamala Harrisová. 

Joe Biden, americký prezident ČTK

Biden je favoritem je i přesto, že ve straně nemá zrovna oslnivou podporu. Lepší varianta ale není na stole. Radost mohou mít partneři v zahraničí. Například pro evropské špičky se Biden, který se nestraní aktivní zahraniční politiky a podpory Ukrajiny, ukázal jako velmi dobrý spojenec.

Prezident USA Biden oznamuje další pomoc Ukrajině

Biden se vyhýbá médiím. Méně tiskových konferencí měli v historii jen Nixon a Reagan

Americký prezident Joe Biden odpovídá na dotazy novinářů méně často než šéfové Bílého domu z předcházejících tří dekád.

Přečíst článek

  • Marianne Williamsonová (70)

Aktivistka a duchovní vůdkyně, která v osmdesátých letech založila neziskovou organizaci Project Angel Food, která poskytovala jídlo vážně nemocným lidem. Je také autorkou řady „self help“ knih a proslula jako „duchovní poradkyně“ populární moderátorky Oprah Winfreyové, v jejíž show se objevovala. 

V minulosti neúspěšně kandidovala do Kongresu a také v prezidentských volbách před čtyřmi lety. Brzy však vypadla a poté podpořila levicového senátora Bernieho Sanderse. Zaměřuje se na sociální témata, jako je dostupné zdravotnictví a školství nebo podpora menšin.

  • Robert F. Kennedy jr. (69)

Syn Bobbyho Kenndedyho a synovec prezidenta Johna F. Kennedyho je kandidát s prominentním jménem. Na rozdíl od svých předchůdců ho ale nelze považovat za relevantního kandidáta, který by měl šanci oslovit velkou část Demokratické strany a potažmo i americké společnosti, protože je hlasatelem řady konspiračních teorií.

YouTube, ilustrační foto

YouTube bojuje proti fake news. Smazal i obsah Kennedyho juniora

YouTube bojuje proti šíření dezinformací, které kolují kolem vakcín nejen proti covidu. Bude mazat veškerá videa s nepravdivými nebo neověřenými zprávami o schválených a běžně používaných vakcínách.

Přečíst článek

Kennedy vešel ve známost jako environmentální právník, po roce 2000 ale začal být odpůrcem očkování a anti-vax aktivistou. Hájil například vědecky nepodloženou teorii o souvislosti meziočkováním a dětským autismem. Samozřejmě protestoval samozřejmě i proti vakcínám proti COVID-19.


Jak se volí americký prezident

1. Primárky

Primárky neboli primární volby jsou prvním krokem ke zvolení stranického kandidáta. Narozdíl od většiny zemí, kde nominují své prezidentské kandidáty samy strany, ve Spojených státech vybírají svého favorita stoupenci politické strany z několika kandidátů. Primárky začínají již v lednu. Po skončení primárních voleb v jednotlivých státech uspořádají politické strany celonárodní volební sjezdy, na nichž oficiálně vyberou svého prezidentského kandidáta.

2. Volební sjezdy

Volební sjezdy patří mezi největších události americké politiky. Prezidentský kandidát si mimo jiné vybere spolukandidáta, který za danou stranu kandiduje na úřad viceprezidenta.

3. Kampaň

Kandidáti nominovaní politickými stranami se poté utkávají ve vlastní prezidentské kampani. Tato fáze je kratší než tvrdá práce v průběhu primárek. Nyní si potřebují kandidáti zajistit celostátní televizní publicitu a obyčejně absolvují tři televizní debaty.

video

Eliška Hašková Coolidge: Co nám bylo dáno, nezměníme. Vše ostatní ano

Patřila k blízkým spolupracovnicím pěti amerických prezidentů. Pracovala na ministerstvu zahraničí USA. Přitom pochází z Česka, kde v posledních letech zdobí každou akci, na kterou přijde. Eliška Hašková Coolidge byla další hostkou pořadu Eva Talks. „V etiketě je důležité hlavně být dobře upraven. Musíte vědět, co vám sluší a co ne. Na to musíme dbát. Moje babička uměla v jedněch černých šatech zazářit úplně kdekoli,“ říká v rozhovoru s Evou Čerešňákovou žena, která učí etiketu.

Přečíst článek

4. Den volby

Americké prezidentské volby se konají vždy v úterý následující po prvním listopadovém pondělku. V roce 2024 se všeobecné volby uskuteční 5. listopadu. Předběžné výsledky jsou známy obvykle 12 hodin po uzavření volebních místností.

5. Volitelé

Po sečtení hlasů přichází na řadu volitelé. Počet volitelů v každém státě odpovídá jeho poměrnému zastoupení v Kongresu. Ten z kandidátů, který získá nejvíce hlasů v každém státě, získá všechny volitele daného státu. Proces výběru sboru volitelů se mezi jednotlivými státy liší, ale většinou politické strany nominují volitele na celostátním stranickém sjezdu nebo hlasováním na zasedání ústředního výboru strany. Prezidenta tedy volí sbor volitelů, nikoli lidové hlasování, ale obě hlasování jsou úzce spjata.

Americké líbánky s portugalskými zlatými vízy končí. Digitální nomádi se houfně vracejí do Států

Zlatá víza skončila, Američané jdou z Portugalska domů

V posledních třech letech bylo Portugalsko zemí zaslíbenou pro americké expaty. Romanci je však konec, napsala agentura Bloomberg. Důvodem je únorové zrušení udělování zlatých víz pro zahraniční experty i prudký růst cen nemovitostí a nájmů.

Přečíst článek

Sbor volitelů má celkem 538 hlasů; kandidát na prezidenta musí získat alespoň 270 (prostou většinu) z nich. Členové sboru volitelů se k hlasování scházejí obvykle v hlavním městě státu v prosinci. Hlasy sboru volitelů jsou pak zaslány do Washingtonu, kde v lednu probíhá jejich sčítání na společné schůzi Kongresu. Nezíská-li žádný kandidát většinu, o prezidentovi rozhodne Sněmovna reprezentantů, přičemž všichni zástupci jednoho státu mají jeden společný hlas.

zdroj: Velvyslanectví USA v ČR



 

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme