Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Kauza Čapí hnízdo ve Štrasburku. Europarlament bude hlasovat o zbavení imunity poslankyně Nagyové

Kauza Čapí hnízdo ve Štrasburku. Europarlament bude hlasovat o zbavení imunity poslankyně Nagyové
Profimedia
 ČTK

Vrchní soud v Praze požádá Evropský parlament (EP) o zbavení imunity Jany Nagyové, která je spolu s předsedou hnutí ANO Andrejem Babišem obžalovaná v kauze Čapí hnízdo. Nyní soud shromažďuje podklady k podání žádosti. Informaci Deníku N potvrdil mluvčí soudu Vít Vatra. Nagyová byla do EP zvolena za ANO na začátku června, imunitu by měla získat zahájením první schůze v červenci. Nagyová na žádost o reakci nereagovala.

Reklama

Vrchní soud se kauzou dotace na stavbu kongresového areálu ve středních Čechách zabývá poté, co státní zástupce podal odvolání proti osvobozujícímu rozsudku Městského soudu v Praze z letošního února. „V současné době dochází ke shromažďování podkladů k podání žádosti,“ řekl Vatra. Doplnil, že zatím nelze odhadovat, kdy bude žádost podána.

Pokud příslušný orgán požádá Evropský parlament o zbavení imunity některého z poslanců, předseda EP oznámí žádost na plenárním zasedání a předá ji výboru pro právní záležitosti. Ten na neveřejném jednání přijme doporučení, zda žádost schválit, na základě doporučení pak rozhodne i Evropský parlament.

Státní zástupce v kauze Čapí hnízdo tvrdí, že Babiš zajistil na přelomu let 2007 a 2008 vyvedení společnosti Farma Čapí hnízdo z Agrofertu a prodej akcií svým dětem a partnerce. Podle vyšetřovatelů to udělal proto, aby společnost zdánlivě splňovala podmínky k získání padesátimilionové dotace pro malé a střední podniky. Nagyová podle obžaloby úspěšnou žádost o dotaci podala.

Městský soud v Praze ale letos v únoru už podruhé dospěl k závěru, že skutek nebyl trestným činem. Obdobně rozhodl už loni, nepravomocný rozsudek však odvolací soud zrušil. Státní zástupce i nadále trvá na tom, že byla společnost vyvedena účelově, proti rozsudku se znovu odvolal. Babiš a Nagyová obžalobu od počátku odmítají.

Reklama

Andrej Babiš

Stanislav Šulc: Existuje už jen jeden důvod, proč se máme dál šťourat v Čapím hnízdě. Ten ale stojí za to

Patnáct let poté, co se kauza údajně odehrála, téměř deset let poté, co se o ní začala zajímat policie. A několik let poté, co žalobci nedokázali nabídnout natolik neprůstřelné důkazy, aby přesvědčili o své pravdě soud. Kauza Čapí hnízdo začíná naplňovat podstatu slov „únava materiálu“. A přesto má smysl se do ní ještě jednou ponořit. Proč? Protože stát by prostě měl umět prosadit obecnou pravdu, že lhát a podvádět se nemá. Ani když to je výhodné.

Přečíst článek

V minulosti byli zbaveni imunity Evropským parlamentem europoslanci Vladimír Železný a Miloslav Ransdorf. Bývalý ředitel televize Nova Železný byl zbaven imunity v říjnu 2005. V Česku tak mohlo pokračovat jeho stíhání ve všech trestních kauzách, kvůli kterým české úřady o odnětí imunity žádaly. V případech poškozování věřitele nebo krácení daní při převodu podílu ve společnosti CET 21 byl Železný obvinění zproštěn, jeden odsuzující verdikt si nicméně vyslechl. Za krácení daní při dovozu obrazů ze dostal dvouletou podmínku, již potvrdil i Ústavní soud. Europoslancem byl do roku 2009.

V roce 2009 rozhodl EP o zrušení imunity českého komunistického europoslance Ransdorfa, aby mohl být v ČR vyšetřován kvůli dopravní nehodě při níž byla v červnu 2007 na přechodu v Praze zraněna jedna žena. Poté byl ale Ransdorf opětovně zvolen i do nového parlamentu a EP mu tak v květnu 2010 opět zrušil imunitu. Jeho trestní stíhání skončilo v listopadu 2010 podmíněným zastavením poté, co se politik s ženou finančně vyrovnal. Europoslancem byl až do své smrti v lednu 2016.

Čapí hnízdo, ilustrační foto

Čapí hnízdo, „Nejlepší projekt“, který kdy Babiš vymyslel, již vydělává

Investiční společnost Imoba, která patří do svěřenského fondu poslance a bývalého premiéra Andreje Babiše (ANO), loni utržila čistý zisk 3,1 milionu korun. Od roku 2018 byla společnost zaměřující se například na investice do realit nebo pohostinství ve ztrátě. Tržby Imoby v roce 2022 vzrostly o 29 procent na 659 milionů korun, k čemuž podle výroční zprávy zveřejněné ve Sbírce listin přispěl provoz čerpací stanice Pumpa otevřené v předminulém prosinci. Hodnota společnosti v minulém roce meziročně narostla o 210 milionů korun na 6,9 miliardy korun.

Přečíst článek

Reklama

Související

Další kolo kauzy Babiš a Čapí hnízdo. Státní zástupce se odvolal proti zproštění viny šéfa ANO

Další kolo kauzy Babiš a Čapí hnízdo. Státní zástupce se odvolal proti zproštění viny šéfa ANO

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme