Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

KLDR stupňuje tlak. Se Soulem přerušila železniční i silniční spojení

Severokorejský vůdce Kim Čong-un
ČTK
 ČTK

Severní Korea potvrdila, že její ústava nyní označuje sousední Jižní Koreu jako nepřátelský stát. Pchjongjang tak podle agentury AFP potvrdil ústavní změnu, kterou letos slíbil severokorejský vůdce Kim Čong-un.

Reklama

Změnu ústavy patrně schválilo Nejvyšší lidové shromáždění a je v souladu s dřívějším slibem severokorejského vůdce Kim Čong-una, že z ústavy zmizí znovusjednocení Korejského poloostrova coby národní cíl, informuje Reuters.

Jihokorejské ministerstvo pro sjednocení dnes uvedlo, že Soul změny severokorejské ústavy „rázně odmítá“ a nepoleví ve svém úsilí o mírové znovusjednocení.

FOTOGALERIE: Putin na letošní návštěvě v KLDR

Reklama

Zničení infrastruktury

Severokorejská agentura KCNA předtím informovala, že armáda v úterý vyhodila do povětší šedesátimetrové úseky silničního a železničního spojení s Jižní Koreou a označila to jako nevyhnutelný a legitimní krok podniknutý v souladu s požadavky ústavy, která „jasně definuje Korejskou republiku jako nepřátelský stát“.

Podle Reuters dnes pořízené snímky zveřejněné firmou BlackSky ukazují, že silnice vedoucí do severokorejského pohraničního města Kesong má narušenou vozovku.

Čína hrozí Tchaj-wanu vojenským zásahem

Čínská vláda ve středu prohlásila, že se nikdy nezřekne použití síly proti Tchaj-wanu, píše agentura Reuters. Vyjádření Pekingu následuje po sérii vojenských manévrů Číny v okolí ostrova a návštěvě čínského prezidenta Si Ťin-pchinga na místě významné porážky tchajwanských vojsk.

Přečíst článek

Silniční a železniční spojení mezi oběma zeměmi tak bylo zcela přerušeno, což je podle KCNA součástí „postupného úplného oddělení“ severokorejského území od jihu. KCNA s odvoláním na zástupce severokorejského ministerstva obrany uvedla, že země podnikne další kroky k „trvalému opevnění jižní hranice“.

Kim už v lednu vyzval ke změně ústavy tak, aby neobsahovala jako cíl ve vztazích s Jižní Koreou znovusjednocení. Kim Soul obvinil z tajné spolupráce se Spojenými státy s cílem přivést ke zhroucení jeho komunistický režim.

Reklama

Související

Severokorejský vůdce Kim Čong-un

Kim znovu přikládá pod kotel. Nařídil armádě a zbrojnímu průmyslu urychlit válečné přípravy

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme