Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Koho budou volit v Silicon Valley? Harrisová znovu získává podporu technologického sektoru

Koho budou volit v Silicon Valley? Harrisová znovu získává podporu technologického sektoru
Profimedia
Karel Pučelík

Republikánská dvojice Trump/Vance má v technologickém sektoru silnou pozici. Boj o Silicon Valley však není ztracený ani pro demokraty a Kamalu Harrisovou, která prostředí dobře zná. Zaměstnanci Big Techu navíc nasypali na účet její kampaně statisíce dolarů.

Reklama

Ještě před několika týdny se zdálo, že podporu technologického sektoru před listopadovými volbami shrábne Donald Trump. Změna demokratického kandidáta však i tuto trajektorii narušila. Kamale Harrisové se daří na lidi z technologického sektoru v její domovské Kalifornii zapůsobit.

Každému, kdo alespoň trochu sleduje průběh prezidentské kampaně, nemůže uniknout angažmá šéfa Tesly, SpaceX a sociální sítě X Elona Muska, který je velkým příznivcem Donalda Trumpa. Oblibě republikánského kandidáta v technologickém odvětví pomohlo i jmenování J. D. Vance kandidátem na viceprezidenta.

Vance sám totiž prostředí technologického San Franciska dobře zná. Přestože pochází ze skromných poměrů, vystudoval práva na Yaleu a později působil jako technologický podnikatel. Všiml si ho investor a mimo jiné spoluzakladatel PayPalu Peter Thiel, pro kterého začal pracovat a který se stal jeho mentorem. Technologický sektor ho tak může považovat za „svého“ člověka.

Kamala Harrisová

Harrisová boduje. V průzkumu stáhla náskok Trumpa v oblasti ekonomiky

Kamale Harrisové se podařilo výrazně stáhnout náskok Donalda Trumpa, pokud jde o její vnímanou schopnost poradit si ekonomikou a zaměstnaností, ukazuje nový průzkum veřejného mínění agentury Ipsos. Zatímco ještě v červenci demokratická kandidátka na prezidentku na svého republikánského soupeře ztrácela jedenáct procentních bodů, nyní byl poměr 40 ku 43 procentům v její neprospěch, uvedla agentura Reuters.

Přečíst článek

Reklama

Příspěvky od Big Techu

Demokraté však nedají svou kůži lacino. I Kamala Harrisová má na své straně několik velkých postav odvětví. Na její účet přispěli například CEO Salesforce Marc Benioff, Omid Kordestani známý z působení ve vedení Twitteru nebo bývalý bezpečnostní šéf Zuckerbergovy společnosti Meta Alex Stamos. Šéf Netflixu Reed Hastings ji podpořil také, volá ale po výměně Liny Khanové z čela Federální obchodní komise, která prý rozvoji odvětví brání.

Možná důležitější je pro Harrisovou podpora, která není na první pohled vidět. Ihned po ohlášení výměny kandidáta Harrisová vybrala od 21. července do konce měsíce od jednotlivců bezmála šedesát milionů dolarů. Jak uvádí magazín Politico, dobrých dvacet procent z této částky tvoří příspěvky z Kalifornie.

Zajímavý je pohled na zaměstnavatele dárců. Mezi pěti největšími najdeme firmy patřící do „big techu“ a University of California a Stanford University. Vůbec největší procento přišlo od zaměstnanců Alphabetu, mateřské firmy Google, třetí je Apple čtvrtá Meta.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj

Jak ukončit válku s Ruskem? Zelenskyj má plán, který chce představit v USA

Kyjev má plán na ukončení války s Ruskem, chce ho představit současnému americkému prezidentovi i jeho dvěma možným nástupcům po listopadových volbách, řekl ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, který hovořil i o současné ukrajinské operaci v Kurské oblasti. Podle agentury Reuters Zelenskyj rovněž potvrdil úspěšný test první balistické rakety ukrajinské výroby.

Přečíst článek

Co očekávat?

Jak Harrisová, tak Trump se ucházejí o přízeň technologického sektoru. Demokratka je v tomto prostředí patrně o něco oblíbenější postavou než její kolega Joe Biden. Lidé z technologického sektoru ji podpořili i v krátkém úsilí o nominaci před čtyřmi lety, když ale skončila na Bidenově volebním lístku, jejich podpora ochladla. Možná Harrisové pomáhá právě zázemí v Kalifornii, kde léta pracovala i jako ministryně spravedlnosti a poté stát zastupovala ve Washingtonu jako senátorka. Na druhou stranu je ale také oproti Bidenovi ve svých vyjádřeních rezolutnější obhájkyní regulace umělé technologie.

Dokáže se ale prý s technologickými špičkami domluvit. „Je to posluchačka,“ řekl Politicu právník ze Silicon Valley a tamější podporovatel Harrisové Andrew Byrnes. „Naslouchala technologickému průmyslu, stejně jako ostatním odvětvím, a její politika odrážela porozumění tomu, co se skutečně děje na místě, v oblasti technologií a inovací.“

Donald Trump, přestože tomu vždy tak úplně nebylo, v posední době vystupuje jako příznivec kryptosektoru. Společně s Vancem na kandidátce působí tato dvojka poměrně přívětivě. Ani tato varianta však není zcela jasně čitelná. Napříkad Vance dle dřívějších myšlenek nepůsobí jako jasný příznivec všech technologických firem, ale hlavně start-upů a inovátorů, naopak Big Tech vícekrát kritizoval za přílišný vliv. Ostatně u Trumpa i Vance není nepředstavitelné, že něco v kampani prohlásí, ale později otočí o 180 stupňů.

Reklama

Související

Donald Trump

Karel Pučelík: Trumpovi se proti Harrisové nedaří. Hroutí se republikánská kampaň?

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme