Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Kolik přispěl na kampaň? Musk investoval do podpory Trumpova vítězství

Elon Musk
ČTK
 ČTK

Miliardář Elon Musk daroval peníze jedné z organizací, která usiluje o znovuzvolení amerického exprezidenta Donalda Trumpa, napsala dnes s odvoláním na informované zdroje agentura Bloomberg. Kolik peněz poskytl, není jasné, nejmenované zdroje však Muskův příspěvek popsaly jako významnou částku.

Reklama

Šéf automobilky Tesla nebo společnosti SpaceX v březnu po setkání s Trumpem deklaroval, že nepřispívá peníze exprezidentovi ani současné hlavě státu Joeu Bidenovi, což jsou hlavní dva kandidáti pro listopadové volby amerického prezidenta. Nyní ale podle informací Bloomberg přispěl jednomu z "politických akčních výborů" pracujících na znovuzvolení Trumpa. Tyto organizace označované zkratkou PAC mohou na politickou činnost vybírat libovolně vysoké částky.

Politický vliv

Bloomberg vývoj popisuje jako významný manévr v podání nejbohatšího člověka na světě, který se snaží ovlivňovat americkou politickou scénu. Muskův příspěvek přichází v době, kdy Trump podle amerických médií předběhl Bidena ve schopnosti vybírat peníze na kampaň. Současnému prezidentovi z Demokratické strany se v této souvislosti aktuálně hromadí problémy v návaznosti na špatný výkon v červnové předvolební debatě s republikánským rivalem.

Elon Musk

Brusel zatápí Muskovi. Síti X hrozí postihem

Internetová síť X amerického miliardáře Elona Muska podle předběžných závěrů Evropské komise porušuje pravidla Evropské unie o digitálním obsahu. Komise ve svém sdělení dále dodala, že pokud se její závěry potvrdí, vyměří firmě pokutu a bude požadovat výrazné změny jejích praktik.

Přečíst článek

Rozhodnutí Muska zároveň ilustruje jeho příklon k Republikánské straně za posledních několik let. V minulosti podnikatel narozený v Jihoafrické republice přispěl na kampaň politikům z obou velkých stran. Před dvěma lety ovšem na sociální síti Twitter, kterou později koupil a přejmenoval na X, napsal, že bude volit Republikánskou stranu. Později své fanoušky vyzval, aby tak ve volbách do Kongresu učinili také.

Reklama

Musk proti migraci

Jeho příspěvky na zmíněné sociální síti v poslední době svědčí o tom, že se ztotožňuje s některými pozicemi Trumpa a jeho strany, zejména pokud jde o imigraci do Spojených států. Musk se k tématu vyjadřuje poměrně často, přičemž přiživuje konspirační teorie o tom, že demokraté podporují nelegální migraci ve snaze zvýšit počet svých voličů. Také opakovaně vystupuje proti progresivní sociální politice a důrazu na práva menšin, což označuje za "mozkový virus".

V americkém tisku se na jaře objevily informace o tom, že Trump zvažuje Muskovi nabídnout roli poradce Bílého domu pro případ, že se po listopadových volbách vrátí k moci. Musk tehdy uvedl, že se o ničem takovém nediskutuje. Ke zprávě o příspěvku na Trumpovu kampaň se ihned nevyjádřil.

Elon Musk

Elon Musk zničí Mezinárodní vesmírnou stanici. ISS v roce 2030 shoří

SpaceX, firma miliardáře Elona Muska, získala od americké agentury NASA kontrakt v hodnotě 843 milionů dolarů na zničení Mezinárodní vesmírné stanice.

Přečíst článek

Majitel platformy X není jediným hráčem ze Silicon Valley, který se v aktuálním volebním cyklu přiklonil na Trumpovu stranu. Pro exprezidenta nedávno uspořádal večírek se sponzory prominentní investor David Sacks, do iniciativy byl zapojený i někdejší viceprezident společnosti Facebook Chamath Palihapitiya. List New York Post v nedávném článku zmiňuje i další jména, přičemž uvádí, že klíčovým prostředníkem mezi Trumpem a investory z technologické sféry je republikánský senátor a potenciální kandidát na viceprezidenta J. D. Vance, který dříve také v Silicon Valley působil.

Stanislav Šulc: Muskův Twitter už nestojí za nic. Mix porna a fašismu jen likviduje společnost

Sociální sítě se vyvíjejí. Facebook dnes vypadá úplně jinak než na konci první dekády tohoto století. Instagram také prošel ohromnými změnami. Řada sítí, které měly klidně i desítky milionů uživatelů, upadly v zapomnění a umřely. Dramatickou proměnou prochází také Twitter, který se pod novým vlastníkem dokonce postupně přejmenovává na X. Změna názvu je ale tou nejméně problematickou změnou. Twitter se v posledních měsících stal děsuplným místem.

Přečíst článek

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme