Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Kreml: Putinovy návrhy mohou okamžitě ukončit válku, Západ se ale ani nepokusil „vniknout do podstaty“

Ruský prezident Vladimir Putin
ČTK
 ČTK

Nedávné návrhy ruského prezidenta Vladimira Putina na dosažení míru na Ukrajině mohou zastavit boje téměř okamžitě. Podle agentury TASS to uvedl poradce hlavy ruského státu Jurij Ušakov. Kyjev i jeho západní spojenci plán, který mimo jiné předpokládá předání rozsáhlých území Rusku, již dříve jednoznačně odmítli.

Reklama

Putin v polovině června řekl, že ukrajinské jednotky musí opustit Doněckou, Luhanskou, Chersonskou i Záporožskou oblast, tedy regiony, které Rusko částečně okupuje. Jakmile Kyjev začne vojska stahovat a zaváže se nevstoupit do NATO, Moskva přeruší palbu a bude připravena k jednání, prohlásil šéf Kremlu. Putin o podmínkách mluvil krátce před zahájením mezinárodní mírové konference ve Švýcarsku, které se mimo jiné zúčastnila i Ukrajina a na kterou Rusko nebylo pozváno.

FOTOGALERIE: Putin po 24 letech navštívil KLDR

Podle Ušakova ruská strana předložila na stůl variantu, „která by nám, pokud bychom byli připraveni ji přijmout, umožnila doslova okamžitě zastavit vojenské operace“. Západní představitele přitom obvinil, že se ani nepokoušeli „vniknout do podstaty“ návrhu, který označil za „racionální“.

Reklama

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj dříve označil Putinova slova za ultimátum a prohlásil, že ruský prezident postupuje jako někdejší nacistický vůdce Adolf Hitler a bude stupňovat své požadavky, protože jeho cílem je zisk i dalších ukrajinských regionů. Německý kancléř Olaf Scholz řekl, že všichni vědí, že Putin své návrhy na mír na Ukrajině nemyslí vážně.

Ukrajina požaduje stažení ruských vojáků ze všech okupovaných území a také z anektovaného poloostrova Krym, jehož se Rusko zmocnilo v roce 2014.

Donald Trump

Tlak na Moskvu i Kyjev. Donald Trump přichází s plánem na ukončení války

Plán dvojice důležitých poradců Donalda Trumpa na ukončení bojů na Ukrajině počítá s vytvořením tlaku na Kyjev i na Moskvu. Ukrajinu by Washington varoval, že další americké zbraně dostane, jen když přistoupí na mírové rozhovory. Rusko zase, že pokud odmítne vyjednávat, zvýší USA svou podporu napadené zemi, uvedla agentura Reuters.

Přečíst článek

Stanislav Šulc: Muskův Twitter už nestojí za nic. Mix porna a fašismu jen likviduje společnost

Sociální sítě se vyvíjejí. Facebook dnes vypadá úplně jinak než na konci první dekády tohoto století. Instagram také prošel ohromnými změnami. Řada sítí, které měly klidně i desítky milionů uživatelů, upadly v zapomnění a umřely. Dramatickou proměnou prochází také Twitter, který se pod novým vlastníkem dokonce postupně přejmenovává na X. Změna názvu je ale tou nejméně problematickou změnou. Twitter se v posledních měsících stal děsuplným místem.

Přečíst článek

Reklama

Související

Tisková konference po jednání mezi českým premiérem Petrem Fialou a jednání s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským

Vojenská pomoc za miliardy, která dochází. Co všechno už poslali Češi na Ukrajinu?

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme