Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Krvavým ruským diamantům odzvonilo. Skupina G7 oznámila embargo na jejich dovoz

Diamant, ilustrační foto
iStock
 ČTK

Skupina hospodářsky vyspělých zemí G7 vyhlásila s platností od 1. ledna embargo na ruské diamanty. Zhruba od 1. března se přidají i další omezení a zákaz nepřímého dovozu ruských drahokamů, uvedla skupina podle agentury Reuters. Omezení se netýká diamantů pro průmyslové využití.

Reklama

Skupina zvažovala různé varianty jak omezit příjmy, které Rusko využívá ve své válce proti Ukrajině. Evropská unie postih ruských zisků z vývozu diamantů navrhla v rámci 12. unijního sankčního balíčku a šéfka Evropské komise Ursula von den Leyenová o tom hovořila na konci října. EU ale podle agentury Reuters s krokem čekala na koordinaci se skupinou G7. Jejími členy jsou Spojené státy, Japonsko, Kanada, Francie, Itálie, Německo a Británie.

Skupina G7 bude omezení nepřímého dovozu diamantů zavádět postupně. Slibuje „robustní mechanismus ověřování a certifikace založený na sledovatelnosti” surových diamantů nejpozději od 1. září příštího roku.

Krok ocenila Belgie, pro niž jsou diamanty zásadním průmyslovým odvětvím. „Dnes spuštěný systém sledovatelnosti je dalším krokem v průkopnické práci, kterou Belgie zahájila před 25 lety v boji proti krvavým diamantům. Prohlášení G7 nabízí diamantovému sektoru v Antverpách jedinečnou příležitost k dalšímu rozvoji jako centrum obchodu s takzvaně čistými diamanty,“ uvedl belgický premiér Alexander de Croo.

Těžaři diamantů slaví. Průkopník syntetické verze kamenů zkrachoval

Americká společnost WD Lab Grown Diamonds, která je druhým největším producentem syntetických diamantů ve Spojených státech, zkrachovala. Stala se tak první velkou obětí rostoucího přebytku v odvětví umělých drahokamů, uvedl list Financial Times.

Přečíst článek

Reklama

šperky

Krvavé ruské diamanty za miliardy. Sankcím pořád unikají, protože by se narušil trh

Představitelé skupiny sedmi ekonomicky vyspělých zemí G7 jednají o možnosti uvalit sankce na vývoz ruských diamantů. Analytici nicméně varují, že takové opatření by mohlo potenciálně zvýšit ceny této luxusní komodity a narušit globální trh se šperky, uvedl server CNBC. Navíc se diskutuje, jak sankce nastavit, aby je nebylo možné obcházet. Což se děje třeba s ropou. Nicméně Putinovo Rusko pořád z prodeje drahých kamenů získává miliardy.

Přečíst článek

Reklama

Související

šperky

Invaze na Ukrajinu otřese trhem se šperky. Největší světový prodejce odmítá diamanty z Ruska

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme