Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Lavrov: Jsme připraveni spolupracovat s USA, chceme jen vzájemně respektující dialog

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov
ČTK
 ČTK

Rusko je podle ministra zahraničí Sergeje Lavrova připraveno spolupracovat s každým lídrem USA, který bude ochoten vést „vzájemně respektující dialog“. Šéf diplomacie země, která už téměř dva a půl roku vede válku proti Ukrajině, to dnes podle agentury Reuters řekl na tiskové konferenci v OSN.

Reklama

Lavrov také poznamenal, že když byl prezidentem Spojených států Donald Trump, tak navzdory sankcím proti Rusku jeho administrativa vždy vedla s Moskvou dialog. Vztahy s USA, ale i dalšími západními zeměmi jsou kvůli ruské agresi na nejhorší úrovni za dlouhá léta.

Nejvyšší ruský diplomat se na tiskové konferenci také vyjádřil kladně k J. D. Vanceovi, kterého si Trump vybral za svého kandidáta na viceprezidenta. Podle Lavrova je potřeba přestat na Ukrajinu „pumpovat“ zbraně, a pak válka skončí.

Právě Vance se ostře staví proti použití dalších amerických finančních prostředků na pomoc Ukrajině a podle serveru Politico je jedním z nejvíce izolacionistických členů Republikánské strany. Vysoce postavený představitel EU serveru řekl, že Vanceovo jmenování je „katastrofou“ pro Ukrajinu, a tím i pro sedmadvacítku, která Ukrajinu podporuje při její obraně proti ruské agresi.

Reklama

Donald Trump: Nesmíme nechat jiné země krást nám naše bohatství

Americký exprezident a vyzyvatel Joea Bidena Donald Trump poskytl rozsáhlý rozhovor magazínu Bloomberg Businessweek. Rozhovor proběhl ještě před událostmi ze 13. července, kdy na Trumpa zaútočil atentátník a po nichž se značně změnila Trumpova rétorika. V rozhovoru tak výrazněji než jinde představuje své skutečné vize pro případný druhý prezidentský úřad.

Přečíst článek

Donald Trump skončil po sobotním atentátu s poraněným uchem

Írán měl plán na likvidaci Trumpa. Tajná služba zesílila exprezidentovu ochranu

Spojené státy získaly v uplynulých týdnech informace o íránském plánu zabít exprezidenta Donalda Trumpa, tvrdí server zpravodajské televize CNN. Tajná služba v reakci na to zesílila jeho ochranu.

Přečíst článek

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme