Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Lidé v Dolní Lutyni odmítli gigafactory. Síkela jejich vůli respektuje, chce ale dál jednat

Jozef Síkela, ministr průmyslu a obchodu
profimedia.cz
 ČTK

Výsledek referenda, v němž v sobotu obyvatelé Dolní Lutyně na Karvinsku odmítli stavbu továrny na výrobu baterií do elektromobilů na území obce, ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (STAN) respektuje. Zdůraznil ale, že jde o strategický projekt. Ocenil proto, že otázka, na níž lidé odpovídali, nezablokuje další jednání.

Reklama

V referendu mohlo hlasovat 4300 oprávněných voličů, svůj názor vyjádřilo 2472 z nich. Proti továrně bylo 2176 lidí, nesouhlasilo s ní tak 88 procent hlasujících.

Armáda ČR chce na svém záložním letišti Líně postavit logistické centrum pro české vojáky i NATO a základnu aktivních záloh krajského vojenského velitelství.

Letiště v Líních, kde měla stát gigafactory, se vrací zpět armádě

Vláda ve středu formálně ukončila veškeré práce na přípravě průmyslového parku v Líních u Plzně, kde automobilka Volkswagen (VW) zvažovala vytvoření továrny na baterie pro elektromobily. Kabinet také vzal na vědomí záměr armády obnovit vojenský prostor v oblasti tamního armádního letiště. Po jednání kabinetu to řekl náměstek ministra průmyslu a obchodu Petr Třešňák (Piráti). Starostové obcí kolem letiště to vítají. VW loni ze záměru na stavbu takzvané gigafactory ustoupil.

Přečíst článek

"Respektujeme výsledek referenda, ve kterém občané Dolní Lutyně zavázali vedení obce, aby dávala připomínky v rámci povolovacího procesu projektu. Nicméně musím znovu zdůraznit, že jde o opravdu strategický projekt pro celou českou ekonomiku. Jsem proto rád, že byla otázka v referendu vypsaná tak, že nezablokuje další společná jednání," uvedl Síkela.

V referendu měli lidé odpovědět na otázku, zda má vedení obce proti stavbě podávat námitky či připomínky, tedy například při procesu aktualizace Zásad územního rozvoje Moravskoslezského kraje či povolování stavby. "Rozumíme postoji obyvatel nejbližšího okolí budoucího parku. Referendum potvrdilo, že se musíme ještě více zaměřit na to, najít společně s nimi vhodná kompenzační opatření, která minimalizují negativní dopady projektu," sdělil Síkela.

Reklama

Vláda v březnu schválila, že v Dolní Lutyni zahájí přípravu ploch o rozloze až 280 hektarů pro příchod významného investora. Jeho jméno nezveřejnila. Podle informací v médiích by mělo jít o jihokorejský Samsung, který chce postavit takzvanou gigafactory, tedy továrnu na výrobu baterií do elektromobilů, za 200 miliard korun.

Práce pro právníky

Starosta Dolní Lutyně Pavel Buzek (STAN) řekl, že vedení obce se bude výsledkem hlasování řídit. Zda se mu ale podaří záměr zvrátit, neví. "To je momentálně otázka na právníky, nakolik budeme schopni stavbě zabránit," podotkl. Při sněmovních interpelacích v polovině dubna Síkela uvedl, že "i nesouhlasné referendum s realizací projektu nemůže přípravu nijak zastavit, ale pouze zpomalit".

Podnikatelský park Dolní Lutyně by se mohl nově dostat mezi rozvojové lokality v zákoně o urychlení výstavby strategicky významné infrastruktury. Parlament to schválil pozměňovacím návrhem v novele o vyšší ochraně nejkvalitnější půdy. Předloha čeká na stanovisko prezidenta Petra Pavla.

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme