Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Lukašenko poblahopřál Česku ke státnímu svátku. Je prý připraven obnovit spolupráci

Běloruský prezident Alexandr Lukašenko
ČTK / AP
 ČTK

Kontroverzní běloruský vůdce Alexandr Lukašenko poblahopřál občanům České republiky k jejich dnešnímu státnímu svátku a naznačil, že jeho země je připravena obnovit spolupráci. Vztahy mezi Běloruskem a Českem jsou napjaté. Minsk je blízkým spojencem Ruska a podporuje ho i v jeho válce vedené proti Ukrajině, které zase pomáhá Praha.

Reklama

„Jsem si jist, že Minsk a Praha mají dnes možnosti obnovit konstruktivní spolupráci v obchodní a humanitární oblasti. Běloruská strana je na to připravena,“ uvedl Lukašenko ve svém poselství, jehož text cituje s odkazem na jeho tiskovou službu agentura TASS.

Podle Lukašenka již dlouhou dobu Čechy a Bělorusy spojují cenné zkušenosti z mírového soužití, lidské, hospodářské a kulturní vazby. Lukašenko popřál obyvatelům České republiky prosperitu a důvěru v budoucnost. „Rádi vás přivítáme v pohostinném Bělorusku,“ napsal.

Izrael zřejmě postupně zahajuje rozsáhlou pozemní invazi Gazy

Nová fáze války. Izrael zahájil rozsáhlou pozemní invazi Gazy

Izraelská armáda v noci na dnešek zřejmě zahájila dlouho očekávanou pozemní operaci v Pásmu Gazy, jejímž cílem je zničit palestinské hnutí Hamás. Ministr obrany Joav Galant řekl, že Izrael přešel do nové fáze války.

Přečíst článek

Dlouholetého autoritářského vůdce Lukašenka úřady v roce 2020 opět prohlásily vítězem prezidentských voleb; běloruská opozice ovšem považuje hlasování za zfalšované a běloruský režim čelí sankcím, které vůči němu zavedla Evropská unie kvůli zmanipulovaným volbám i kvůli násilné potlačování opozičních protestů.

Reklama

Česká republika podporuje odpůrce Lukašenkova režimu. Loni zahájila program Občanská společnost a udělila víza lidskoprávním aktivistům, nezávislým novinářům či akademikům, kteří čelí v Bělorusku perzekuci. Spolu s odpůrci ruského režimu víza do začátku tohoto měsíce podle českého ministerstva zahraničí obdržely stovky lidí.

Reklama

Související

Běloruský prezident Alexandr Lukašenko

Napětí na hranicích stoupá. Bělorusové u Ukrajiny rozmisťují vojáky a vybavení, tvrdí Kyjev

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme