Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Macron: Na svou pozici prezidenta nerezignuji ať už volby dopadnou jakkoliv

Francouzský prezident Emmanuel Macron
ČTK
 ČTK

Francouzský prezident Emmanuel Macron nerezignuje na svou funkci, ať už bude výsledek předčasných parlamentních voleb jakýkoliv. Řekl to v rozhovoru s magazínem Le Figaro.

Reklama

Šestačtyřicetiletý politik se rozhodl rozpustit Národní shromáždění a vyhlásit předčasné volby v reakci na jasnou porážku své strany v eurovolbách. Favoritem hlasování, které se uskuteční na přelomu června a července, je nacionalistické Národní sdružení (RN) Marine Le Penové.

Macron v rozhovoru dostal otázku týkající se možnosti, že ho RN po parlamentních volbách vyzve k rezignaci. „Není to RN, kdo píše ústavu, ani její duch. Instituce jsou jasně dané, stejně jako místo prezidenta, ať už bude výsledek jakýkoli,“ odpověděl na to.

Právě Národní sdružení by po svém triumfu v Evropských volbách, kdy Macronovu Obnovu porazilo o více než 15 procentních bodů, mělo předčasné hlasování podle pondělního průzkumu veřejného mínění vyhrát se ziskem 235 až 265 křesel, což by bylo několikanásobně více než současných 88.

Ursula von der Leyenová je nadále největší favoritkou na post šéfa budoucí Evropské komise.

Karel Pučelík: Jak bude vypadat nový „pravicový“ Evropský parlament

Evropský parlament se o víkendu posunul znatelně doprava. Některé parlamentní skupiny i národní lídři dostali tvrdou lekci, ale konec proevropské koalice to znamenat nemusí. Ursula von der Leyenová je nadále přední kandidátkou na vedení Evropské komise, místo ale nemá jisté.

Přečíst článek

Reklama

Macronova centristická formace by mohla získat 125 až 155 mandátů namísto současných 250. Pokud se spojí levicové strany, mohly by mít 115 až 145 poslanců. K většině je potřeba 289 křesel.

Imaginární opozice

Lídr strany Republikáni (LR), která by podle průzkumu mohla získat 40 až 55 křesel, Éric Ciotti dnes vyzval ke spojenectví svých kandidátů s Národním sdružením (RN) v předčasných volbách, což je podle agentury Reuters politický posun, který bude mít široké dopady. „Říkáme stejné věci, tak si přestaňme vymýšlet imaginární opozici,“ řekl Ciotti televizi TF1. „Tohle chce drtivá většina našich voličů. Říkají nám 'dosáhněte dohody',“ dodal.

Všeobecně se očekává, že přestože má RN velkou šanci zvítězit, spíše nedosáhne většiny. Strana proto hledá spojence, aby si zajistila kontrolu nad parlamentem, a Ciottiho komentář okamžitě ocenila. Proti svému lídrovi se ale po jeho vyjádření postavilo několik republikánských zákonodárců, kteří řekli, že by v takovém případě museli ze strany odejít oni nebo Ciotti.

Francouzský prezident Emmanuel Macron

Macron hraje vabank proti Le Penové, odnesly to trhy v celé Evropě

Z Francie v pondělí odtekly miliardy. Investoři v nervozitě vyprodávali francouzské akcie i dluhopisy, proti dolaru spadlo euro. Nejistota se může protáhnout na celý měsíc.

Přečíst článek

Ciottiho komentář také znamená, že desítky let trvající konsenzus francouzského politického establishmentu na tom, že proti krajní pravici je třeba spojit síly, aby nebyla u moci, vzal za své, podotkl Reuters.

Také neteř Le Penové Marion Maréchalová, která vedla kandidátku krajně pravicové strany Znovudobytí! (Reconquete!) do Evropského parlamentu, v nichž v neděli získala mandát, dnes, navštívila sídlo Národního sdružení v Paříži, aby jednala o možném spojenectví v nadcházejících volbách.

Všechny francouzské politické strany spěchají s hledáním spojenectví - a snaží se nerozpadnout - od chvíle, kdy Macron vyhlásil předčasné volby. Rozdělené francouzské levicové strany přislíbily, že budou ve volbách spolupracovat a nominovat společné kandidáty, ale formální dohodu zatím neuzavřely. Vyloučily však podporu Macrona.

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme