Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Máme svázané ruce. Mongolsko se omlouvá, že nezatklo Putina

Ruský prezident Vladimir Putin
ČTK
Michal Nosek
nos

Omlouváme se všem, máme svázané ruce. Tak mongolská vláda reagovala na pondělní obejití mezinárodního zatykače na ruského prezidenta Vladimira Putina, po jeho příletu do země. 

Reklama

Ruský prezident Vladimír Putin do mongolské metropole Ulánbátar přiletěl v pondělí. Od loňského března, kdy na něj soud vydal kvůli deportacím ukrajinských dětí do Ruska, jde o jeho první návštěvu v zemi, která podepsala římský status ICC. 

FOTOGALERIE: Přivítání ruského prezidenta Putina v Mongolsku

V úterním prohlášení mluvčí mongolské vlády uvedl, že země se nachází v pozici energetické závislosti na Rusku, takže je obtížné spoutat Putina na základě příkazu Mezinárodního trestního soudu (ICC) za válečné zločiny na Ukrajině, cituje server Politico.

Reklama

Mongolská závislost

„Mongolsko dováží 95 procent svých ropných produktů a více než 20 procent elektřiny z našeho bezprostředního sousedství. Tyto dodávky jsou zásadní pro zajištění naší existence a existence našich lidí,“ uvedl mluvčí. Mongolsko, rozlehlá země s 3,3 miliony obyvatel, leží mezi Ruskem a Čínou a musí tedy se sousedy udržovat dobré vztahy, což neovlivnila ani ruská invaze na Ukrajinu. 

Před Putinovou návštěvou vyzvala Ukrajina Mongolsko, aby ruského prezidenta vydalo soudu v Haagu. Evropská unie vyjádřila obavy, že Mongolsko zatykač nevyplní. Mongolsko leží na trase plánovaného nového plynovodu spojujícího Rusko s Čínou. Plynovod nazvaný Síla Sibiře 2 je součástí ruské strategie, jak kompenzovat ztrátu většiny evropského odbytiště po rozpoutání války proti Ukrajině. 

Ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti)

Lipavský: Rusko nás chce rozdělit. Občany musíme oslovit dříve, než kremelská propaganda

Ruské imperiální ambice nemají žádná omezení, dokud je nestanovíme. V projevu při zahájení druhého dne bezpečnostní konference Globsec v Praze to řekl ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti). Vítězství Ruska nad Ukrajinou by vedlo k nestabilitě Evropy, uvedl šéf diplomacie.

Přečíst článek

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov

Lavrov: Zahráváte si s ohněm, třetí světová válka by se neomezila jen na Evropu

Západ si zahrává s ohněm, když uvažuje o tom, že by Ukrajině povolil použít zbraně, které od něj získala, k útokům v hloubi ruského území, uvedl ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov. Spojené státy podle agentury Reuters varoval, že třetí světová válka by se neomezila na Evropu.

Přečíst článek

Ruský prezident Vladimir Putin se svým protějškem Uchnágínem Chürelsüchem

OBRAZEM: Nastoupené jednotky i jednání ve „stanu“. Putin je v Mongolsku

Ruský prezident Vladimir Putin je v Mongolsku. Na místě se již setkal se svým protějškem Uchnágínem Chürelsüchem. Na programu má být jednání mezi oběma stranami a podpis dokumentů. Putinova návštěva je sledovaná i kvůli tomu, že je na ruského vůdce vydán zatykač Mezinárodního trestního soudu, který Mongolsko přijalo. Podle dostupných informací však zatím návštěva Putina probíhá v klidu.

Přečíst článek

Reklama

Související

Ruský prezident Vladimir Putin na ekonomickém fóru ve Vladivostoku

Rusko nikdy mírová jednání neodmítalo, uvedl Putin. Navrhl země, které by mohly pomoct s jeho vyjednáváním

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme