Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Manipulace i dezinformace. Do prezidentských voleb v USA promlouvá AI

Prezidentské volby v USA
ČTK
 ČTK

Kampaň před americkými prezidentskými volbami provází na sociálních sítích záplava manipulativních fotografií a dalších příspěvků vytvořených za pomoci umělé inteligence, které mají ovlivnit voliče k podpoře některého z kandidátů. Podle expertů je většina z nich dílem stoupenců republikánského exprezidenta Donalda Trumpa, některé ovšem mají pomoci jeho demokratické soupeřce, viceprezidentce Kamale Harrisové. Americká média se shodují, že zatímco v minulosti se dezinformace a manipulace šířily převážně pokoutně a často za nimi bylo Rusko, letos se k jejich tvorbě často přiznávají sami Američané.

Reklama

Řada odborníků před začátkem letošní kampaně varovala, že vzhledem k závratné rychlosti vývoje generativní AI mohou do kampaně výrazně promluvit reálně působící videa, fotografie či záznamy hlasu označované jako deepfake, které dokážou zmást a zmanipulovat velkou část voličů. To se však zatím nepotvrdilo a místo nich je internet plný obrázků, které mnohdy působí spíše úsměvně, mohou však mít na voliče vliv vyvoláváním emocí.

„Už nepotřebujete znát ani základy práce s Photoshopem,“ řekl stanici NBC News expert na konzervativní média A. J. Bauer z Alabamské univerzity. Umělá inteligence podle něho zrychlila tvorbu a výrazně zvětšila dosah upravených fotografií.

Jak vyzrát na umělou inteligenci? Poradí kniha Stanislava Šulce, autora newstream.cz. Objednávejte zde

Během září například kreativitu tvůrců využívajících AI podnítilo Trumpovo tvrzení, že přistěhovalci z Haiti v ohijském městě Springfield místním obyvatelům kradou kočky a psy, které pojídají. Média sice po ověření faktů označila zprávu za nepravdivou, po sítích se však začaly šířit obrázky Trumpa objímajícího kachnu a kočku či obklopeného zvířaty na palubě soukromého letadla. Řada snímků zobrazovala roztomilá zvířata držící například nápis „Nenechte je, aby nás snědli. Volte Trumpa!“

„Záměrem je lidi pobavit, nikoli podvádět,“ citovala agentura AP jednoho z poradců republikánské kampaně Caleba Smitha. Podobné příspěvky podle něho vycházejí z Trumpovy osobnosti a jeho stylu komunikace, který často využívá nadsázku a humor.

Reklama

Nebezpečný trend

Řada expertů však tento trend označuje za nebezpečný, zvláště ve spojení s imigrací, která je jedním z hlavních témat voleb. „Když jsou tu zvolení činitelé, kteří využívají tyto obrázky k šíření rasistického a xenofobního poselství, je to velký problém,“ uvedla expertka na online propagandu z univerzity v Severní Karolíně Francesca Tripodiová. Zmíněné upravené fotografie podle ní nelze považovat za nevinný humor, neboť vnášejí do kampaně protiimigrantské emoce.

Vidina Trumpova vítězství děsí centrální bankéře v Evropě

Šéfové evropských centrálních se obávají, že pokud se Donald Trump opět ujme prezidentské funkce v USA, mohl by rozpoutat novou obchodní válku. Plnění jednoho z jejich hlavních úkolů – krocení inflace – by pak mohlo způsobit hroucení ekonomik.

Přečíst článek

Trumpovi stoupenci se rovněž pokoušeli získat přízeň černošských voličů, když na sítích publikovali řadu upravených fotografií ukazujících usmívajícího se exprezidenta obklopeného spokojeně se tvářícími černochy. Průzkumy z poslední doby přitom ukázaly, že Trumpova podpora mezi černošskými muži stoupá, což může hrát roli v důležitých nerozhodnutých státech jako Georgia či Severní Karolína.

Někteří příznivci demokratů naproti tomu šířili v souvislosti s Trumpovými soudními procesy upravené fotografie zatčeného a spoutaného soka Harrisové. Velkou publicitu měly i fotografie zesměšňující Trumpova velkého stoupence, miliardáře a majitele sociální sítě X Elona Muska. Právě jeho síť se podle zářijového průzkumu výrazně vložila do kampaně, když s pomocí AI vytvořila řadu umělých účtů podporujících Trumpa.

Volební týmy Trumpa ani Harrisové se podle AP k využívání AI k tvorbě příspěvků nehlásí. Trumpova kampaň uvádí, že nástroje generativní AI nepoužívá vůbec, tým Harrisové tvrdí, že umělou inteligenci zapojuje pouze do analýzy dat.

Donald Trump

Karel Pučelík: Trump je fašista, Harrisová má pravdu. Standardní politik Hitlera neobdivuje

Do prezidentských voleb zbývají necelé dva týdny, průzkumy jsou těsné a kampaň vyhrocená. Emoce vyvolávají obvinění Trumpa z autoritářství ze strany bývalých blízkých spolupracovníků. Kamala Harrisová ho dokonce nazvala fašistou. Jsou její obvinění přehnaná? Ani ne, kdo jiný může hledat inspiraci u Adolfa Hitlera?

Přečíst článek

Činitelé amerických tajných služeb podle agentury Reuters opakují, že AI využívají k šíření manipulativních příspěvků také zahraniční aktéři. Mezi těmi je stejně jako v minulosti nejaktivnější Rusko, které se podle nich snaží působit ve prospěch Trumpa. Moskva to opakovaně popírá.

Někteří odborníci se domnívají, že všeobecná známost AI může mít v kampani zásadní vliv na důvěru voličů. „Pokud všechno může být falešné a všichni mohou tvrdit, že je všechno podvržené či nějak zmanipulované, skutečně nemáme žádnou jasně danou pravdu,“ řekla listu The Washington Post analytička Libby Langeová z organizace Graphica mapující dezinformace. Tato atmosféra podle znalců nahrává politikům, kteří šíří nepravdy.

Reklama

Související

Tvůrce ChatGPT míří do nejvyšší ligy. Prodej akcií by jej zařadil po bok SpaceX.

Tvůrce ChatGPT míří do nejvyšší ligy. Prodej akcií by jej hodnotou zařadil po bok SpaceX

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme