Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Moskevská radnice přejmenovala náměstí Evropy na náměstí Eurasie

Kreml v Moskvě
ČTK / AP
 ČTK

Moskevská radnice přejmenovala náměstí Evropy u Kyjevského nádraží v ruské metropoli na náměstí Eurasie. V dokumentu, zveřejněném na webu radnice, není uveden důvod pro přejmenování náměstí, které bylo otevřeno v roce 2002 v rámci společného projektu Ruska a Belgie.

Reklama

„Je to první příklad zbavování se poevropštěných místních názvů (v ruském hlavním městě),” napsal server Važnyje istorii.

Přejmenování se odehrálo na pozadí prudkého ochlazení vztahů Ruska s evropskými státy po ruské invazi na Ukrajinu. Většinu zemí kontinentu ruská vláda zařadila na seznam vůči Moskvě nepřátelských států, připomněla stanice Radio Svoboda. Dodala, že úřady nezměnily názvy nedalekého Kyjevského nádraží a obchodního centra Jevropejskij.

Kreml, Moskva

Rusko na svém území omezí obsah desítkám médií z EU, včetně České televize

Rusko uvedlo, že v rámci odvetných opatření bude na svém území omezovat obsah více než 80 médií z Evropské unie. Na seznamu, který zveřejnilo ruské ministerstvo zahraničí, se nachází také Česká televize a server Seznam Zprávy. Ze slovenských jsou to listy SME a Denník N. Šéf české diplomacie Jan Lipavský krok označil za skandální.

Přečíst článek

Moskevské úřady už loni sejmuly ze stožárů vlajky 48 evropských zemí, které na místě vlály od otevření náměstí. Na náměstí je také fontána Únos Evropy, kterou vytvořil belgický umělec Olivier Strebelle. Odkazuje na starořeckou báji, podle které princeznu Evropu unesl antický bůh Zeus. Dílo Moskvě daroval Brusel.

Reklama

V roce 2002 tehdejší starosta Jurij Lužkov při otevření náměstí hovořil o tom, že jde o "výsledek úsilí, které podniká náš prezident (Vladimir Putin) a my všichni, abychom byli společně s Evropou, společně s celým civilizovaným světem", připomněla BBC.

I v jiných ruských městech byla náměstí spjatá s Evropou, ale v posledních letech je úřady přejmenovaly: v Saratovu se z náměstí Rady Evropy stalo náměstí Hrdinů Donbasu a v Permu se náměstí Evropy změnilo v náměstí Tří století, poznamenal server RBK.

Šéf unijní diplomacie Josep Borrell

Stopka za Ukrajinu. Srpnové jednání ministrů zahraničí bude v Bruselu, ne v Budapešti

Srpnové jednání unijních ministrů zahraničí se uskuteční v Bruselu, nikoli v Budapešti, oznámil šéf unijní diplomacie Josep Borrell. Reagoval tak na maďarský postoj k válce na Ukrajině. V maďarské metropoli se mělo na konci srpna uskutečnit neformální jednání ministrů zemí EU, označované jako Gymnich.

Přečíst článek

Alsa Kurmaševová

Ruský soud poslal do vězení na 6,5 roku novinářku žijící v Česku

Ruský soud poslal na 6,5 roku do vězení rusko-americkou novinářku žijící v Česku Alsu Kurmaševovou, kterou uznal vinnou z šíření toho, co ruské úřady nazývají lživými informacemi o ruské armádě. Napsala to agentura AP s odkazem na soudní záznamy a mluvčí soudu.

Přečíst článek

Reklama

Související

Schizofrenní Německo. Chce-li hradit pomoc Ukrajině z ruských rezerv, znamená to konfiskaci

Schizofrenní Německo. Chce-li hradit pomoc Ukrajině z ruských rezerv, znamená to konfiskaci

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme