Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Munice z neutrálního Srbska končí na Ukrajině. Je to byznys, přiznává Vučić

Srbský prezident Aleksandar Vučić (vpravo) a ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba.
Profimedia
 ČTK

Srbsko tiše navyšuje množství munice, kterou prodává na Západ, což vede k posílení obrany Ukrajiny, píše britský deník Financial Times (FT). Zároveň připomíná, že srbská munice končí na Ukrajině, přestože je Srbsko jednou ze dvou evropských zemí, které se nepřipojily k západním sankcím vůči Rusku.

Reklama

Podle odhadů, které byly sděleny deníku Financial Times, bylo od začátku ruské invaze v únoru 2022 prostřednictvím třetích stran na Ukrajinu dodána srbská munice v hodnotě přibližně 800 milionů eur (19,9 miliardy korun).

Srbský prezident Aleksandar Vučić podle FT tuto částku označil za v zásadě přesnou, věc prezentoval jako obchodní příležitost a trval na tom, že se ve válce nepostaví na žádnou stranu.

Vučić: Musíme se postarat o své lidi

„Je to součástí oživení naší ekonomiky a je to pro nás důležité. Ano, vyvážíme munici,“ uvedl Vučić v rozhovoru. „Nemůžeme vyvážet na Ukrajinu nebo Ruska... ale máme mnoho kontraktů s Američany, Španěly, Čechy a dalšími. Co s tím nakonec udělají, je jejich věc,“ dodal s tím, že ví, kde munice končí, ale že není jeho úkolem se tím zabývat. „Mojí prací je zajistit to, abychom s naší municí obchodovali legálně, abychom ji prodávali ... . Musím se postarat o své lidi, a to je vše. To je vše, co mohu říci. Máme přátele v Kyjevě a v Moskvě. Jsou to naši slovanští bratři,“ dodal srbský prezident.

Na otázku, zda částka 800 milionů eur odpovídá množství prodané srbské munice, odpověděl, že nejde o údaj za jeden rok, ale „možná za dva nebo tři roky”.

Reklama

Srbsko není členem NATO ani EU a jeho obyvatelé dlouhodobě chovají sentimentální náklonnost k Rusku a zášť k Západu po bombardování jejich země vojsky NATO v roce 1999, píše FT. Bělehrad také počítá s tím, že Moskva bude blokovat mezinárodní uznání Kosova, bývalé srbské provincie, kterou uznává většina západních států, a jehož členství v OSN brání Rusko a Čína.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj

Stanislav Šulc: Ruské peníze Ukrajině? Kontroverzní krok ovlivní cenu zlata

Lídři nejbohatších států se rozhodli, že využijí částečně ruské peníze na pomoc Ukrajině. Do napadené země mají plynout mimo jiné úroky ze zmražených aktiv ležících na účtech mimo Rusko. Ukrajina je přitom získá ve formě půjčky. Jde o bezprecedentní krok, jehož dlouhodobé dopady nikdo nezná a ani neřeší. Téměř jistě ale budou mít vliv na cenu zlata.

Přečíst článek

Ukrajinská jednotka Azov

Kontroverzní ukrajinská jednotka Azov dostane zbraně od USA. Kreml to kritizuje

Spojené státy zrušily zákaz poskytovat americké zbraně a výcvik brigádě Azov, ukrajinské elitní jednotce s kontroverzní minulostí. Informovala o tom agentura AP s odvoláním na sdělení amerického ministerstva zahraničí. Kreml označil krok za „krajně negativní“.

Přečíst článek

Srbský prezident Aleksandar Vučić a francouzský prezident Emmanuel Macron

Macron: Budoucnost Srbska je v Evropské unii a nikde jinde

Srbsko patří do Evropské unie a nikam jinam, řekl francouzský prezident Emmanuel Macron po setkání se srbským protějškem Aleksandarem Vučičem v Paříži. Snažit se o normalizaci vztahů musí jak Bělehrad, tak Priština, apeloval Macron. Podle Vučiče tak nečiní Kosovo, píše agentura AFP.

Přečíst článek

Ondráčka: Západní Balkán patří do Evropské unie

David Ondráčka: Západní Balkán patří do Evropské unie, je to v našem zájmu

Jezdím teď občas pracovně do Bosny a jsem přesvědčen, že země západního Balkánu patří do EU. Je to v jejich, ale i v našem strategickém zájmu. Doufám, že EU najde politickou odvahu a přijde s jasným a rychlým časovým plánem. Upřímně, když jsme před lety vzali málo připravené Rumunsko a Bulharsko, proč bychom neměli vzít už dnes lépe připravené země bývalé Jugoslávie.

Přečíst článek

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme