Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Mužům vstup zakázán, vzkázalo muzeum. A obstálo i u soudu

Mužům vstup zakázán, vzkázalo muzeum. A obstálo i u soudu
iStock
 ČTK

Muzeum v australském městě Hobart může dál zakazovat vstup mužům na jednu ze svých výstav nazvanou Dámský salonek, rozhodl dnes nejvyšší soud Tasmánie. Expozice se zavřela v dubnu z rozhodnutí soudu nižší instance, který vyhověl stížnosti jednoho muže, podle něhož je zákaz diskriminační.

Reklama

Soudce Shane Marshall verdikt zdůvodnil tím, že výstava jen pro ženy upozorňuje na historické, ale i současné nerovné příležitosti žen v australské společnosti. Odkázal se mimo jiné na vládní zprávu o postavení žen z letošního roku, v níž se uvádí, že zhruba každý třetí Australan nevěří ve stejné schopnosti žen a mužů v politice či podnikání.

Tasmánské muzeum starého a nového umění (MONA) takzvaný Dámský salonek provozuje od roku 2020 a má připomenout historickou genderovou segregaci v Austrálii, kde ženy do roku 1965 nesměly chodit do barů a kde stále existují výhradně pánské kluby, kam ženy nesmí, uvedla agentura EFE.

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová

Karel Pučelík: Evropská komise jako pánský klub. Země se na požadavky von der Leyenové vykašlaly

Nový kabinet Ursuly von der Leyenové měl být výkladní skříní generové rovnosti. Po zveřejnění nominací to ale vypadá, že parita mužů a žen je v nedohledu. Státy, které požadavky šéfky Komise ignorovaly, vysílají dokonce méně žen než do předchozího kabinetu.

Přečíst článek

Advokátka muzea argumentovala u soudu mimo jiné tím, že zákaz vstupu těm, kdo se necítí ženami, je součástí tohoto uměleckého projektu, který má zdůraznit genderovou nerovnost v Austrálii.

Reklama

Autorka instalace Kirsha Kaecheleová označila rozhodnutí soudu za velké vítězství a za „rozbití patriarchátu“.„Verdikt ukazuje jednoduchou pravdu: ženy jsou lepší než muži. Soudce se postavil na stranu faktů prezentovaných naším čistě ženským týmem a souhlasí, že Dámský salonek je výjimečný,“ uvedla Kaecheleová.

Výbor dobré vůle - Nadace Olgy Havlové a ČSOB a jejich projektt Fond vzdělání

Monika Granja z Nadace Olgy Havlové: Podpora vzdělávání je nejlepší investicí pro budoucnost

Stovky studentů ze znevýhodněného sociálního prostředí nebo s hendikepem již podpořil Fond vzdělání. Stojí za ním Výbor dobré vůle – Nadace Olgy Havlové a ČSOB. „Letos slavíme 30 let od založení Fondu vzdělání, proto na druhou polovinu roku připravujeme osvětovou kampaň pro širokou veřejnost o tom, že vzdělávání bourá sociální bariéry a jeho podpora je nejlepší investicí do budoucnosti nejen mladých lidí, ale celé společnosti,“ říká ředitelka Výboru dobré vůle – Nadace Olgy Havlové Monika Granja.

Přečíst článek

Kauza ale nekončí, tasmánský soud totiž případ poslal k dalšímu projednání soudům nižší instance. Muzeum uvedlo, že výstavu zatím neotevře.

Na protest proti dřívějšímu verdiktu soudu, který výstavu v dubnu zavřel, muzeum podle agentury Reuters přesunulo část exponátů na dámské záchodky. Byly mezi nimi i obrazy, které vypadaly, že jsou od španělského malíře Pabla Picassa, ale nakonec se ukázalo, že jde o kopie vytvořené Kaecheleovou.

Podmínky na pracovním trhu se v Česku již několik let zhoršují

Malá flexibilita i genderová nerovnost. Pracovní podmínky českých zaměstnanců se zhoršují

V ČR se třetím rokem v řadě zhoršují podmínky na pracovním trhu, jsou desáté nejhorší v EU. Může za to hlavně malá flexibilita a velké nerovnosti v odměňování mužů a žen.

Přečíst článek

Reklama

Související

I Češi budou muset dávat ženám stejný plat za stejnou práci, nařídil Brusel. Jak s tím mají firmy naložit, vysvětluje advokátka

Přečíst článek

Firmy mají tři roky na to, aby vyřešily nerovné odměňování, zaznělo na konferenci Equal Pay Day

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme