Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Na Slovensku to houstne. Počet demonstrujících proti vládě se zdvojnásobil

Na 18 tisíc lidí přišlo podle organizátorů na protivládní protest v Bratislavě
ČTK
 ČTK

Počet účastníků dnešního protivládního protestu v Bratislavě odhadli jeho organizátoři na 18 tisíc, tedy na dvojnásobek oproti pondělní akci.

Reklama

Na Slovensku dochází k demontáži kultury, vedení ministerstva kultury je arogantní a nekompetentní, zaznělo mimo jiné na dnešní demonstraci. Svolaly ji dvě opoziční strany na protest proti rozhodnutím ministryně kultury Martiny Šimkovičové, ale také proti krokům ministra spravedlnosti Borise Suska v nynější vládě již čtyřnásobného premiéra Roberta Fica.

Podobně jako v pondělí, kdy protest proti Šimkovičové uspořádali občanští aktivisté, i tentokráte organizátoři do programu nezařadili vystoupení politiků.

FOTOGALERIE: V Bratislavě se demonstrovalo

Reklama

Nejnovější demonstrace na Slovensku vyvolalo hlavně rozhodnutí Šimkovičové z minulého týdne odvolat ředitele Slovenského národního divadla a Slovenské národní galerie, jichž se mezitím zastala řada kulturních institucí či umělců na Slovensku i v Česku. Šimkovičová v reakci tvrdila, že opozice a média ji chtějí znevážit.

„V přímém přenosu sledujeme demontáž kulturní infrastruktury. Žijeme v zemi, kde nejvyšší ústavní činitelé ignorují odbornost, potlačují vzdělanost, zpochybňují fakta, zastrašují občany a vydávají direktivní příkazy. Z komunikace se vytrácí slušnost, důstojnost, korektnost,“ řekla z pódia bývalá slovenská ministryně kultury Silvia Hroncová, která řídila ministerstvo před loňskými parlamentními volbami v tehdejší úřednické vládě.

Čerpací stanice Slovnaftu

Ropu nám vypnulo Rusko, ne Ukrajina, připouští vůbec poprvé Slovensko

Slovensko nyní vůbec poprvé přiznává, že dodávky ropy mu zastavila sama ruská strana, nikoli ukrajinská, jak dosud Bratislava i Budapešť tvrdily. Ruský Lukoil podle slovenského Slovnaftu, jejž cituje agentura Bloomberg, zastavil dodávky z titulu zásahu vyšší moci, jímž míní prohloubení ukrajinských sankcí, platné od letošního července.

Přečíst článek

Hroncová a další čtyři slovenští exministři kultury ve společném prohlášení odmítli kroky Šimkovičové, podle nich se ministryně snaží normalizovat kulturu, degraduje odbornost a rozděluje společnost.

Kde končí hranice trpělivosti?

Dav lidí skandoval kromě jiného „Odstoupit“ či „Dost bylo Fica“.

„S takovou mírou arogance kombinovanou s nekompetentností, jakou reprezentuje současné vedení ministerstva kultury, jsem se ještě nesetkal. Nesklánějme hlavu před tupou vládní mocí, která zkouší hranice naší trpělivosti,“ řekl z pódia bývalý šéf veřejnoprávního rozhlasu a televize Ľuboš Machaj, který ve funkci skončil na začátku července po schválení nového zákona o veřejnoprávní stanici a po jejím přejmenování.

„Stav právního státu se rozkládá, Slovensko je na okraji propasti a nesmíme dovolit, aby do ní spadlo,“ uvedl v projevu diplomat a bývalý šéf prezidentské kanceláře Metod Špaček.

Bývalá televizní moderátorka Šimkovičová, kterou jako členku vlády navrhla nacionalistická Slovenská národní strana, si už při loňském nástupu do funkce vysloužila kritiku od části představitelů slovenské kultury. Šimkovičová prosazuje tradiční slovenskou kulturu a vymezuje se například vůči tématům LGBT+. Fico se minulý týden ministryně zastal.

Žádné překvapení. Češi si na vlastní byt sáhnou nejpozději z celé Evropy

Češi jsou opět nejhorší v Evropě, na vlastní byt sáhnou nejpozději ze všech

Nic překvapivého. Česko je nadále nejhůře dostupnou evropskou zemí pro koupi vlastního bydlení. Na pořízení nemovitosti o 70 metrech čtverečních je třeba průměrně 13 hrubých ročních platů, zhruba stejně jako v minulém roce. Vyplývá to z Property indexu poradenské společnosti Deloitte, který má Newstream k dispozici.

Přečíst článek

Dnešní demonstraci zorganizovalo nejsilnější opoziční hnutí Progresivní Slovensko (PS) spolu se stranou Svoboda a Solidarita. Opoziční Křesťanskodemokratické hnutí (KDH), které dříve spolupracovalo s oběma zmíněnými stranami na jiných protivládních demonstracích, se tentokrát nepřidalo. KDH v prohlášení uvedlo, že silnější tlak na vládní koalici dokážou podle něj vyvinout protesty, jež organizují umělci nebo lidé bez politického pozadí. Hnutí ale podporuje snahu odvolat Šimkovičovou či ministra spravedlnosti Suska ve sněmovně, na což ale opozice nemá dostatek hlasů.

Susko dříve prosadil změny v trestním právu, které kromě zrušení elitního útvaru prokuratury ÚSP vedly například ke snížení trestů za některé trestné činy či ke zkrácení promlčecích dob. Susko minulý týden také využil svou pravomoc a přerušil výkon osmiletého trestu vězení bývalému šéfovi ÚSP Dušanu Kováčikovi, který byl předloni uznán vinným kromě jiného z korupce. Ministr v případu zároveň podal mimořádný opravný prostředek proti odsuzujícímu verdiktu.

Reklama

Související

Protesty ve Velké Británii

Karel Pučelík: Británie nečelí protiimigračním protestům, ale vlně rasismu. „Vyznamenali“ se Farage i Musk

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme