Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Napětí kolem jaderné elektrárny Kursk. Rusové posilují ochranu v celé oblasti

Jaderná elektrárna Kursk
iStock
 ČTK

Ruské úřady zvýšily ochranu jaderné elektrárny v Kurské oblasti, kam v úterý pronikly ukrajinské jednotky a obsadily několik vesnic. Ruské ministerstvo zdravotnictví podle agentury Reuters oznámilo, že v oblasti utrpělo zranění 31 civilistů, z toho šest dětí. Gubernátor Alexej Smirnov již dříve informoval o pěti mrtvých lidech v důsledku bojů. O vojenských ztrátách Moskva neinformovala.

Reklama

Smirnov vyhlásil ve středu v celém regionu nouzový stav. Místní představitelé uvedli, že to mimo jiné znamená omezení přístupu do některých lokalit. „Kurská oblast nadále čelí složité operační situaci v pohraničních regionech,“ podotkl Smirnov.

Kromě tří vesnic Ukrajinci podle ruských blogerů ovládli i měřící stanici ve městě Sudža, přes kterou proudí do Evropy ruský zemní plyn.

Jaderná elektrárna, kolem níž byla posílena bezpečnostní opatření, má čtyři reaktory a výkon téměř dva gigawatty. Nachází se asi 60 kilometrů od ukrajinské hranice, uvádí agentura DPA.

Podle ruského ministerstva zdravotnictví utrpělo v oblasti zranění 31 lidí, z toho nejméně 19 bylo hospitalizováno. Mezi zraněnými je i známý válečný reportér Všeruské státní televizní a rozhlasové společnosti (VGTRK) Jevgenij Poddubnyj. Ruská média uvedla, že utrpěl těžké popáleniny v důsledku dronového útoku.

Reklama

Rozporuplné reakce Kremlu

Americký Institut pro studium války (ISW) ve své nejnovější zprávě napsal, že reakce Kremlu na ukrajinské útočné akce v Kurské oblasti jsou rozporuplné. Podle analytiků se ruští představitelé snaží mezinárodně zdiskreditovat Ukrajinu za provedení útoku na ruském území a zároveň se vyhnout domácí panice z rozsahu a důsledků ukrajinské operace. Tím, že odmítne význam útoku a bude jej prezentovat pouze jako provokaci, však Kreml riskuje, uzavírá ISW.

Čerpací stanice Slovnaftu

Ropu nám vypnulo Rusko, ne Ukrajina, připouští vůbec poprvé Slovensko

Slovensko nyní vůbec poprvé přiznává, že dodávky ropy mu zastavila sama ruská strana, nikoli ukrajinská, jak dosud Bratislava i Budapešť tvrdily. Ruský Lukoil podle slovenského Slovnaftu, jejž cituje agentura Bloomberg, zastavil dodávky z titulu zásahu vyšší moci, jímž míní prohloubení ukrajinských sankcí, platné od letošního července.

Přečíst článek

Ruský prezident Vladimir Putin

Kyjev připravoval atentát na Putina, tvrdí Rusové. O záležitosti jednali i s USA

Ukrajinské tajné služby připravovaly atentát na ruského prezidenta Vladimira Putina a ministra obrany Andreje Belousova.

Přečíst článek

Bílý dům potvrdil výměnu vězňů s Ruskem

Bílý dům potvrdil výměnu vězňů s Ruskem, na svobodě je i novinářka žijící v Česku

Bílý dům potvrdil výměnu vězňů s Ruskem. V prohlášení zmiňuje, že se do Spojených států vrací novináři Evan Gershkovich a Alsu Kurmaševová, bývalý voják Paul Whelan a ruský opozičník Vladimir Kara-Murza. Celkem podle Washingtonu bylo z Ruska při dnešní výměně vězňů propuštěno 16 lidí.

Přečíst článek

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme