Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

NATO se shodlo. Na Ukrajinu příští rok pošle pomoc za bilion, možná už naposledy v takové výši

NATO kvůli Rusku přitvrdí plány na obranu. A Ukrajinu přijme rychleji, rozhodl summit aliance ve Vilniusu.
Profimedia.cz
 ČTK

Zástupci členských zemí Severoatlantické aliance se dohodli, že NATO příští rok poskytne Ukrajině vojenskou pomoc za 40 miliard eur (přes bilion korun).

Reklama

Nenašli ale shodu na plánu poskytovat zemi napadené Ruskem i v dalších letech minimálně stejně vysokou pomoc, jak navrhl generální tajemník aliance Jens Stoltenberg. S odvoláním na diplomatické zdroje o tom informovaly agentury DPA a Reuters.

Podle jednoho z diplomatů počítá dohoda s tím, že budou státy moci přehodnocovat výši pomoci na další roky na následujících summitech NATO.

Nizozemský premiér Mark Rutte

Stoltenberga v čele NATO střídá Rutte. Do funkce mu pomohl i Orbán

Novým generálním tajemníkem NATO bude od začátku října dlouholetý nizozemský premiér Mark Rutte. Podle agentur Reuters a AP o tom dnes definitivně rozhodli zástupci členských států aliance. Rutte na postu vystřídá Jense Stoltenberga, který NATO vede desátým rokem.

Přečíst článek

Zástupci 32 aliančních států se pokusili připravit shodu, kterou mají příští týden formálně stvrdit hlavy států a vlád na vrcholné schůzce ve Washingtonu. Zatímco 40 miliard pro příští rok našlo podle zdrojů agentur potřebnou podporu, dlouhodobý plán nikoli.

Reklama

Stoltenberg v červnu navrhl, aby zmíněná částka zůstala minimální podporou pro další roky. Ukrajině by to podle něj přineslo více předvídatelnosti a transparentnosti, kterou pro koordinaci obrany proti ruské agresi potřebuje. Podle šéfa NATO musí aliance více sázet na společné závazky než na dobrovolné příspěvky jako dosud. Zabránilo by to opakování situace z prvních měsíců letošního roku, kdy se Kyjev kvůli komplikacím na americké politické scéně potýkal s prodlevami v dodávkách pomoci a Rusko mezitím zahájilo ofenzivu na východě Ukrajiny.

Rusko za rok shodilo nejméně 38 klouzavých bomb na vlastní území

Rusové omylem shodili už několik desítek klouzavých bomb na svá území. I na velká města

Rusko od loňského do letošního dubna shodilo omylem nejméně 38 klouzavých bomb na vlastní území v Belgorodské oblasti, která sousedí s Ukrajinou, napsal americký list The Washington Post s odkazem na ruský interní dokument, který zachytila ukrajinská rozvědka. Většina z leteckých pum nevybuchla. Na ruské území podle odborníků dopadly zřejmě kvůli chybným naváděcím systémům.

Přečíst článek

Ruský prezident Vladimir Putin

Kreml: Putinovy návrhy mohou okamžitě ukončit válku, Západ se ale ani nepokusil „vniknout do podstaty“

Nedávné návrhy ruského prezidenta Vladimira Putina na dosažení míru na Ukrajině mohou zastavit boje téměř okamžitě. Podle agentury TASS to uvedl poradce hlavy ruského státu Jurij Ušakov. Kyjev i jeho západní spojenci plán, který mimo jiné předpokládá předání rozsáhlých území Rusku, již dříve jednoznačně odmítli.

Přečíst článek

Reklama

Související

Zelenskyj ze summitu NATO odjíždí se sliby další podpory, pozvánky se nedočkal

Zelenskyj dostal od NATO sliby další podpory. Určitě budeme členy, ale až po válce, připustil

Přečíst článek
Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg.

Zelenskyj naléhal na pozvání do NATO, prioritou je vítězství, odvětil šéf NATO Stoltenberg

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme