Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Němci chtějí, aby Scholz zatelefonoval Putinovi a vyjednával o konci války

Němci chtějí, aby Scholz zatelefonoval Putinovi a vyjednával o konci války
Profimedia
 ČTK

Většina Němců si přeje, aby kancléř Olaf Scholz zatelefonoval ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi. Vyplývá to z průzkumu veřejného mínění institutu YouGov, který zadala a zveřejnila agentura DPA. Německá média v posledních týdnech spekulovala, že se Scholz chystá do Moskvy zavolat. Průzkum byl zveřejněn v den, kdy do Berlína dorazí ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Reklama

Scholz a Putin si naposledy telefonovali 2. prosince 2022, tedy v závěru roku, kdy Rusko napadlo Ukrajinu, a rozpoutalo tak největší ozbrojený konflikt v Evropě od konce druhé světové války. Aby německý kancléř ruskému prezidentovi opět zavolal, by si podle průzkumu YouGov přálo 59 procent dotázaných Němců. Proti se jich vyslovilo 26 procent, 15 procent se nevyjádřilo. Obzvlášť si nový kontakt Scholze s Putinem přejí lidé na východě Německa (68 procent).

Jednání o ukončení války

Německá média v posledních týdnech spekulovala, že kancléř uvažuje, že by Putinovi opět zavolal, aby se ho pokusil přimět k jednání o ukončení války na Ukrajině. Mluvčí německé vlády Steffen Hebestreit minulý týden na vládní tiskové konferenci řekl, že se na kancléřově pozici nic nezměnilo a že dlouhodobě nevylučoval nový telefonát s Putinem, pokud by měl pocit, že by měl smysl.

Mluvčí ruského prezidenta Vladimira Putina Dmitrij Peskov

Kreml popřel, že by na Ukrajině bojovali vojáci z KLDR. Další novinářská kachna, reagoval Peskov

Jako „novinářskou kachnu“ odmítl mluvčí ruského prezidenta Vladimira Putina Dmitrij Peskov tvrzení jihokorejského ministra obrany, že Severní Korea pravděpodobně vyslala své vojáky, aby pomohli Rusku ve válce proti Ukrajině. Ministr to uvedl přede dvěma dny.

Přečíst článek

Agentura DPA dnes napsala, že se spekuluje o telefonátu Scholz-Putin před summitem skupiny zemí G20 v Riu de Janeiro, který se uskuteční 18. a 19. listopadu. Vrcholné schůzky se zúčastní i Rusko, i když zřejmě ne přímo Putin.

Reklama

Scholz se v posledních týdnech zasazuje o uspořádání další mírové konference. V září se s ukrajinským prezidentem Zelenským na schůzce ve Frankfurtu nad Mohanem shodl, že by se měla uskutečnit už za účasti Ruska. Na červnovou mírovou konferenci ve Švýcarsku Moskva pozvánku nedostala.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj

Blíží se konec války na Ukrajině? Zelenskyj uvedl, že pro to nastala ideální doba

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj při návštěvě Chorvatska uvedl, že současná situace na bojišti vytvořila příležitost pro kroky, které by do roku 2025 ukončily od února 2022 trvající rozsáhlou ruskou invazi. V čem příležitost spočívá, neupřesnil, napsala agentura Reuters.

Přečíst článek

Německý kancléř se dnes potřetí za posledních pět týdnů sejde osobně se Zelenským. Ukrajinský prezident dorazí do Berlína po čtvrteční návštěvě Londýna, Paříže, Říma a dnešní audienci u papeže ve Vatikánu. Kromě Scholze se setká také s německým prezidentem Frankem-Walterem Steinmeierem. Původně se měla v sobotu na americké letecké základně na západě Německa konat schůzka takzvané kontaktní skupiny na obranu Ukrajiny. Poté, co účast na ní kvůli hurikánu Milton zrušil americký prezident Joe Biden, byla zrušena celá schůzka. Zelenskyj původně měl v Ramsteinu spojencům představit svůj takzvaný plán vítězství ve válce proti Rusku.

Němci jsou podle průzkumu rozděleni v názoru na to, zda by řešení války na Ukrajině mělo znamenat také územní ústupky Rusku. Podle 39 procent dotázaných by se Kyjev neměl vzdát ani centimetru svého svrchovaného území, 22 procent si myslí, že by se měla Ukrajina vzdát Krymu, který Rusko anektovalo v rozporu s mezinárodním právem už v roce 2014. Dalších 23 procent by si přálo, aby se Kyjev vzdal kromě Krymu i dalších oblastí, které Rusko od invaze v únoru 2022 obsadilo. Dohromady je tak pro teritoriální ústupky Rusku 45 procent dotázaných a proti nim 39 procent.

Reklama

Související

Lukáš Kovanda: Německá vláda čelí ostré kritice, že dělá „poslíčka“ Rusku. Plyn ze Sibiře totiž Scholzův kabinet plánuje vézt do Indie

Lukáš Kovanda: Německá vláda plánuje vozit plyn ze Sibiře do Indie. Čelí ostré kritice, že dělá „poslíčka“ Rusku

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme