Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Nervozita v Rakousku. Vítězství krajně pravicové FPÖ děsí tamní židovskou komunitu

Úspěch FPÖ v nedělních volbách vyvolává v rakouské židovské komunitě obavy
ČTK
 ČTK

Židovská obec v Rakousku vyjádřila své obavy nad výsledkem nedělních parlamentních voleb, které vyhrála Svobodná strana Rakouska (FPÖ). V rámci povolebního vývoje se dnes sešla k vnitrostranickému jednání ve volbách druhá Rakouská strana lidová (ÖVP) a vyjádřila důvěru svému předsedovi, současnému rakouskému kancléři Karlu Nehammerovi informuje agentura APA.

Reklama

„Volební úspěch FPÖ mnohé vyděsil,“ řekl agentuře DPA předseda Židovské obce v Rakousku Oskar Deutsch. FPÖ není podle něj klasickou pravicovou stranou jako jiné v Evropě, ale politickou odnoží německých nacionalistických bratrstev, z nichž mnohé jsou dodnes spojované s odkazem na nacismus.

Salónní nacisté

Krátce před nedělními volbami do Národní rady se někteří politici FPÖ zúčastnili pohřbu, na kterém se zpívala píseň věrnosti SS, připomněl Deutsch. „K takovým incidentům dochází každých několik týdnů. Jsou součástí DNA strany Svobodných a připomínají nám, proč můžeme v případě FPÖ mluvit o salónních nacistech. Na veřejnosti se politici FPÖ tváří jako demokraté, zatímco ve sklepeních buršáckých spolků rozbalují nacistické zpěvníky,“ řekl předseda rakouské židovské obce.

Šéf ANO Andrej Babiš, Herbert Kickl, vůdce Svobodné strany Rakouska (FPÖ) a maďarský premiér a předseda Fideszu Viktor Orbán

Politico: Vítězství rakouské FPÖ je dalším „drsným probuzením pro Evropu“

Vítězství Svobodné strany Rakouska (FPÖ), která bývá označována za pravicově populistickou až krajně pravicovou, v nedělních parlamentních volbách v Rakousku je dalším „drsným probuzením pro Evropu“, píše o vývoji v alpské zemi bruselský server Politico.

Přečíst článek

V předběžném součtu výsledků, které zveřejnilo rakouské ministerstvo vnitra, získala v nedělních volbách vítězná FPÖ 28,90 procenta hlasů. Do konečného výsledku se budou ještě dnes a zítra dopočítávat jednotlivé korespondenční hlasy, které mohou lehce pozměnit rozložení mandátů. Deutsch, který je zároveň předsedou vídeňské Izraelské náboženské společnosti (IKG), však pohled na volební úspěch Svobodných dnes otočil tvrzením, že „více než 71 procent voličů hlasovalo pro strany, které se výslovně postavily proti účasti FPÖ ve vládě“.

Reklama

FPÖ vedl v 50. letech minulého století bývalý nacistický zákonodárce Anton Reinthaller, připomněla agentura Reuters. Strana se později veřejně distancovala od svých nacistických kořenů a snaží se ukazovat umírněnější tvář, dál je ale považována za krajně pravicovou. Její současný lídr Herbert Kickl je polarizující osobností s pravicově-populistickými politickými postoji.

Nynější kancléř Karl Nehammer z ÖVP avizoval, že by lidovci byli ochotni vstoupit do koalice s FPÖ za podmínky, že by si jejich lídr Herbert Kickl nenárokoval post kancléře. Spolkový prezident Alexander Van der Bellen už nicméně veřejně řekl, že by Kickla kancléřem nejmenoval, což mu umožňuje rakouská ústava.

Rakouští Svobodní si připisují historický výsledek

Karel Pučelík: Rakouští Svobodní si připisují historický výsledek. Klíče od moci však drží lidovci

Rakouští Svobodní poprvé v historii vyhráli parlamentní volby, budoucnost ale závisí na druhých lidovcích. Risknou vládu s pravicovými populisty? Nebo dají přednost široce rozkročené pravo-levé koalici?

Přečíst článek

Předsednictvo Rakouské strany lidové (ÖVP) dnes jednomyslně vyjádřilo důvěru lídru strany Karlu Nehammerovi, o které nechal hlasovat na grémiu strany před vstupem do povolebních vyjednávání. Nehammer již v pondělí brzy ráno oznámil, že bude čelit hlasování o důvěře, ale očekávalo se, že ho strana spíše podpoří, píše agentura APA. V rámci dnešního grémia strany rozebírali lidovci výsledky voleb a další postup. Zda už dneska vznikne konkrétní složení vyjednávacího týmu za stranu lidovou, není ještě jasné.

Strana kancléře Nehammera je pro povolební vyjednávání v poměrně pohodlné pozici, zhodnotil pro rakouskou televizi ORF politolog Peter Filzmaier. Je součástí všech realistických koaličních variant, a proto má při vyjednávání dokonce „dobrý vyděračský potenciál“, řekl ORF Filzmaier.

Reklama

Související

Rakouští Svobodní si připisují historický výsledek

Karel Pučelík: Rakouští Svobodní si připisují historický výsledek. Klíče od moci však drží lidovci

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme